Η Μπαρτσελόνα έπαιζε με τη Μπιλμπάο και ο Τσάβι τα έβρισκε… σκούρα κόντρα στους Βάσκους μη καταφέρνοντας η ομάδα του για σχεδόν 80 λεπτά να βρει τη λύση στο σκοράρισμα.

Ήταn το 79ο λεπτό όταν πήρε την απόφαση να ρίξει στο χορτάρι ένα πιτσιρίκι, τον 17χρονο Μαρκ Γκιού, ένα ακόμη "διαμαντάκι” της φημισμένης ακαδημίας του καταλανικού συλλόγου, La Masia.

Ο Γκιού μπήκε στο γήπεδο και χρειάστηκε 23 δευτερόλεπτα για να σκοράρει το ένα και μοναδικό γκολ της αναμέτρησης. Ο 17χρονος πραγματοποίησε ονειρικό ντεμπούτο σκοράροντας και χαρίζοντας μια σπουδαία νίκη στην Μπαρτσελόνα.



Στις πρώτες του δηλώσεις μετά το τέλος του αγώνα, ο Μαρκ Γκιού έδειξε ότι παρά το γεγονός ότι μπήκε με θάρρος ενήλικου, παραμένει παιδί που δυνατούσε να συνειδητοποιήσει τι είχε κάνει.

«Δεν μπορώ να το πιστέψω. Μου κόβεται η ανάσα. Απολαμβάνω σίγουρα τη στιγμή. Ξέρω πως απόψε δεν πρόκειται να κοιμηθώ. Δούλεψα για αυτή την ευκαιρία και βγήκε τέλεια», δήλωσε την ώρα που μητέρα του έβαλε τα κλάματα βλέποντας τη δικαίωση του γιου της και τη σκληρή δουλειά και τις θυσίες να ανταμείβονται.



Ο Τσάβι ξέρει τι εστί Masia

Ο προπονητής της Μπαρτσελόνα, γνωρίζει πολύ καλά τι θα πει να ποντάρεις στους νέους της La Masia αφού δεν είναι στοίχημα, αλλά επένδυση αποδεδειγμένα.

Ο ίδιος ήταν μέλος της La Masia πριν γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία της Μπαρτσελόνα και της Ισπανίας.

Ήταν 18 ετών όταν του δόθηκε η ευκαιρία να ντεμπουτάρει με την πρώτη ομάδα σε έναν αγώνα του ισπανικού Σούπερ Καπ το 1998 και σκόραρε στον αγώνα με τη Μαγιόρκα για να ξεκινήσει την επιτυχημένη καριέρα του.

Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Τσάβι δεν φοβήθηκε να δώσει ευκαιρίες στη σημερινή γενιά παικτών της La Masia και μοιάζει να δικαιώνεται.

Ποιος είναι ο Μαρκ Γκιού που επενδύει πάνω του η Μπαρτσελόνα

Ο Γκιού είναι γέννημα θρέμα Καταλανός, με καταγωγή από την πόλη Γκρανογιέρ 30 χιλιόμετρα βόρεια της Βαρκελώνης. Εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής του συλλόγου σε ηλικία επτά ετών το 2013 και 10 χρόνια μετά ζει το όνειρό του

Δεν συμμετείχε στην περιοδεία του συλλόγου στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από την έναρξη της σεζόν, αν και συμμετείχε στη φιλική νίκη με 2-0 επί της Βίσελ Κόμπε του Αντρές Ινιέστα (επίσης προϊόν της La Masia) τον Ιούνιο.

Έκανε το “μπαμ” στην πορεία της Ισπανίας προς τα ημιτελικά του Euro κάτω των 17 το καλοκαίρι, σκοράροντας τέσσερα γκολ, μεταξύ των οποίων δύο εναντίον της Ιταλίας, για να καταλήξει πρώτος σκόρερ του τουρνουά μαζί με τον συμπαίκτη του στην Μπάρτσα, τον Γιαμάλ, ο οποιός έχει ήδη καθιερωθεί στο βασικό ροτέισον.

Παρόλα αυτά, λίγοι περίμεναν ότι ο Γκιού θα εντασσόταν γρήγορα στην ομάδα των μεγαλύτερων ηλικιακά παικτών του Τσάβι. Η παρουσία του στον πάγκο απέναντι στην Μπιλμπάο προκάλεσε εντύπωση και ήταν έκπληξη όταν ο Τσάβι επέλεξε να τον χρησιμοποιήσει τη στιγμή που καιγόταν για γκολ, δέκα λεπτά πριν το φινάλε.

Ο Γκίου ήταν 17 ετών, 9 μηνών και 18 ημερών όταν μπήκε στο ντεμπούτο του στην Μπαρτσελόνα, για να γίνει ο πέμπτος νεότερος σκόρερ της Μπαρτσελόνα, πίσω από τους Λαμίν Γιαμάλ, Ανσού Φατί, Μπόγιαν Κρκιτς και Γκάβι.

Τα πιο...εκλεκτά προϊόντα της Masia

Ο Μίκελ Αρτέτα, ο Σεσκ Φάμπρεγκας, ο κόουτς της Μπαρτσελόνα, Τσάβι Ερνάντεζ, ο Αντρές Ινιέστα, ο Πέδρο Ροντρίγκεθ, ο Βίκτορ Βαλντές, ο Ζεράρ Πικέ, ο Ζόρντι Άλμπα, ο Ιβάν ντε λα Πένια, ο Κάρλες Πουγιόλ, ο Σέρχιο Μπούσκετς, ο σπουδαίος Πεπ Γκουαρντιόλα και φυσικά ο κορυφαίος όλων, Λιονέλ Μέσι, είναι ό,τι πιο εκλεκτό έχει παράξει η La Masia και είναι τα παραδείγματα που δείχνουν γιατί θεωρείται από πολλούς η κορυφαία ακαδημία παγκοσμίως!