Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο γιος του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, Γιαΐρ, ο οποίος εξακολουθεί να μένει στο Μαϊάμι, την ίδια στιγμή που οι έφεδροι επέστρεψαν στην πατρίδα τους για να πολεμήσουν κατά της Χαμάς. Ο 32χρονος Γιαΐρ Νετανιάχου βρίσκεται στη Φλόριντα τουλάχιστον από τον Απρίλιο, αφότου του είπε ο πατέρας του να σταματήσει να κάνει εμπρηστικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αλλά ο Γιαΐρ παρέμεινε στο Μαϊάμι, προς εκνευρισμό ορισμένων στρατιωτών. «Ο Γιαΐρ απολαμβάνει τη ζωή του στο Μαϊάμι Μπιτς, ενώ εγώ είμαι στην πρώτη γραμμή», δήλωσε στους «Times» ένας στρατιώτης εθελοντής που υπηρετεί στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ. «Εμείς είμαστε αυτοί που αφήνουμε τη δουλειά μας, τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας, για να προστατεύσουμε τις οικογένειές μας στην πατρίδα και τη χώρα. Τα αδέρφια μας, οι πατεράδες μας, οι γιοι μας, όλοι πηγαίνουν στην πρώτη γραμμή, αλλά ο Γιαΐρ δεν είναι ακόμα εδώ. Αυτό δεν βοηθά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην ηγεσία της χώρας».

Ένας άλλος, που βρίσκεται στα σύνορα με τη Γάζα, είπε: «Επέστρεψα αεροπορικώς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχω δουλειά, ζωή, οικογένεια. Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνω εκεί και να εγκαταλείψω τη χώρα μου, τον λαό μου, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Πού είναι ο γιος του πρωθυπουργού; Γιατί δεν είναι στο Ισραήλ; Είναι η πιο ενωτική στιγμή για εμάς τους Ισραηλινούς στην πρόσφατη ιστορία μας και όλοι μας θα έπρεπε να είμαστε εδώ αυτή τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένου του γιου του πρωθυπουργού».

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Πού είναι ο γιος σας κ. Νετανιάχου; Το οργισμένο ερώτημα των εφέδρων

Ποιος είναι ο Γιαΐρ Νετανιάχου;

Ο Γιαΐρ, ο οποίος σπούδασε θέατρο στο λύκειο, εκπλήρωσε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία του και εργάστηκε στη μονάδα του εκπροσώπου Τύπου των IDF, αντί να είναι στρατιώτης μάχης. Να σημειωθεί πως η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για την πλειονότητα των Ισραηλινών όταν γίνονται 18 ετών. Οι άνδρες πρέπει να υπηρετήσουν 32 μήνες και οι γυναίκες 24. Οι Ισραηλινοί στο εξωτερικό χρησιμοποιούν συνομιλίες στο WhatsApp για να οργανώσουν την επιστροφή τους, ανταλλάσσοντας πληροφορίες για το πού θα βρουν διαθέσιμες πτήσεις, δήλωσε ο Γεντίντα Σαλμάν, ο οποίος βρισκόταν στην Ταϊλάνδη για τον μήνα του μέλιτος όταν ξέσπασε η βία στη Γάζα.

«Δημιουργήσαμε ομάδες WhatsApp σχεδόν παντού στον κόσμο, καλέσαμε ανθρώπους να συμμετάσχουν σε αυτές και δουλέψαμε σιγά σιγά για να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους εφέδρους πίσω στο Ισραήλ», δήλωσε στο Reuters, εξηγώντας ότι ο ίδιος και η σύζυγός του δεν δίστασαν να διακόψουν τις διακοπές τους.

«Φυσικά, δεν κάναμε δεύτερες σκέψεις και αυτή τη στιγμή επιστρέφουμε στην πατρίδα μας με αεροπλάνο της El Al», είπε μέσω WhatsApp.

Παρόμοια είναι και η περίπτωση του 37χρονου Ορέν Σάαρ, ο οποίος διευθύνει μια νεοφυή επιχείρηση παράδοσης φαγητού, τη WoodSpoon, στη Νέα Υόρκη, όπου ζει με τη σύζυγό του και τους τρεις μικρούς γιους του. Πρώην λοχαγός του ισραηλινού στρατού, απάντησε αμέσως θετικά στην πρόσκληση, αλλά δεν είπε στα παιδιά του τι θα έκανε. Όσο για τον γιο του Νετανιάχου, Γιαΐρ: ο πατέρας του σπούδασε στο MIT και το Χάρβαρντ πριν ενταχθεί στην Boston Consulting Group, όπου εργάστηκε μαζί με τον Μιτ Ρόμνεϊ και υπηρέτησε ως πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη. Ο Γιαΐρ γεννήθηκε τρία χρόνια αφότου ο πατέρας του έφυγε από τη Νέα Υόρκη. Ο μεγάλος γιος του Νετανιάχου έχει δημιουργήσει όνομα ως παρουσιαστής podcast και προσωπικότητα των Μέσων Ενημέρωσης, ενώ μοιράζεται τακτικά αμφιλεγόμενα memes και αναρτήσεις, με αποτέλεσμα να έχουν προκύψει αρκετές υποθέσεις δυσφήμησης εναντίον του κατά τη διάρκεια των ετών.

Προκαλεί αντιδράσεις

Για παράδειγμα, προκάλεσε οργή χαρακτηρίζοντας «τρομοκράτες» τους εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινούς που βγήκαν στους δρόμους κατά της μεταρρύθμισης του Ανώτατου Δικαστηρίου από την κυβέρνηση, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες πως βρίσκονται πίσω από τις διαδηλώσεις.

Τον Αύγουστο το δικαστήριο τον διέταξε να καταβάλει πάνω από 34.000 δολάρια αποζημίωση και 6.000 δολάρια δικαστικά έξοδα σε μια γυναίκα για την οποία υπονόησε ότι είχε σχέση με τον πολιτικό αντίπαλο του πατέρα του. Νωρίτερα, φέτος, δικαστής τον διέταξε να καταβάλει 18.000 δολάρια σε πρώην βουλευτή του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ, τον οποίο αποκάλεσε «άσχημο».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή