Το «Αθηναγόρειο» βραβείο εκ μέρους του βασιλιά της Αγγλίας Καρόλου Γ’ παρέλαβε ο Παύλος, πρωτότοκος γιος του εκλιπόντος τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και της Άννας-Μαρίας.

Το βραβείο απονεμήθηκε από το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη φιλανθρωπική προσφορά του Διεθνούς Πριγκιπικού Τραστ που είχε ιδρύσει ο Κάρολος το 2015.

Η απονομή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο ξενοδοχείο «Χίλτον» της Νέας Υόρκης, σε ειδική εκδήλωση, η οποία περιλάμβανε επίσημο δείπνο, παρουσία του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Ο Παύλος στη θέση του βασιλιά Καρόλου

Ο βασιλιάς Κάρολος είχε διορίσει τον τέως πρίγκιπα Παύλο να αποδεχτεί για λογαριασμό του το βραβείο «Αθηναγόρας» για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Τάγματος των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα, καθώς ο Παύλος είναι αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πριγκιπικού Τραστ (φιλανθρωπικός οργανισμός για ευπαθείς ομάδες νέων).

Ο βασιλιάς Κάρολος δεν μπορούσε να παραστεί στο ετήσιο δείπνο του τάγματος και είχε δηλώσει σχετικά πως, μετά το θάνατο της μητέρας του τον περασμένο Σεπτέμβριο, «δεν θα είναι πλέον δυνατόν για μένα να μπορώ να αφιερώνω πολύ χρόνο και ενέργεια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς για τους οποίους ενδιαφέρομαι πολύ. Αλλά γνωρίζω ότι αυτή η σπουδαία εργασία θα ανατεθεί σε έμπιστα χέρια άλλων». Και συμπλήρωσε ότι ο Παύλος υπήρξε σημαντική πηγή δύναμης και καθοδήγησης για το Διεθνές Πριγκιπικό Τραστ από την ίδρυσή του, ενώ συνέβαλε καθοριστικά στην καθιέρωση, την πιλοτική εφαρμογή και την ανάπτυξη προγραμμάτων στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα: Παύλος Γλίξµπουργκ: Επιστρέφει µόνιµα στην Ελλάδα ο τέως πρίγκιπας (;) - ''Θέλει σπίτι στις Σπέτσες, όµως αναζητά στην Αθήνα''

Νέες επιχειρήσεις

Μόλις παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του βασιλιά Καρόλου, ο Παύλος Γλίξμπουργκ ανέφερε ότι «από την υιοθέτηση του προγράμματος στην Ελλάδα, το 2018, μπορέσαμε να βοηθήσουμε χιλιάδες νέους να επανέλθουν στην εκπαίδευση, να εξασφαλίσουν μόνιμες θέσεις εργασίας ή να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Τα προγράμματα επικεντρώνονται στην παροχή δεξιοτήτων και εμπειρίας στους νέους που σχετίζονται με την αγορά εργασίας και τον τόπο διαμονής τους».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι συγκινητικό να βλέπει κανείς νέους ανθρώπους που κάποτε έψαχναν για δουλειά να προσφέρουν πλέον οι ίδιοι θέσεις εργασίας, ενώ -όπως είπε- ήδη 99 επιχειρήσεις στην Ελλάδα λειτουργούν μέσω του προγράμματος αυτού.

Τι είναι το «Αθηναγόρειο» βραβείο

Το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Αθηναγόρας» καθιερώθηκε το 1986 από το Εθνικό Συμβούλιο του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα του Αποστόλου, Τάγμα Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική. Το βραβείο πήρε το όνομά του από έναν από τους μεγάλους εκκλησιαστικούς ηγέτες του 20ού αιώνα, τον αείμνηστο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Αθηναγόρα Α’.

Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο στο Ετήσιο Δείπνο του Τάγματος σε ένα πρόσωπο ή οργανισμό που μεριμνά με συνέπεια για τα βασικά δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία όλων των ανθρώπων. Ανάμεσα σε αυτούς στους οποίους έχει απονεμηθεί είναι ο σημερινός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, όταν ήταν αντιπρόεδρος, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, επίσης ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και η πρώτη κυρία Μπάρμπαρα Μπους, ο Σοβιετικός πρώην ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, η Μητέρα Τερέζα και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος.