Θα µπορέσει ο Γιάννης Αντετοκούνµπο να οδηγήσει τους Μιλγουόκι Μπακς στην κατάκτηση του δεύτερου πρωταθλήµατος, αγωνιζόµενος πρώτη φορά στο πλευρό ενός super star, όπως ο Ντέµιαν Λίλαρντ; Θα καταφέρει ο Σάσα Βεζένκοφ να «λάµψει» στο Σακραµέντο; Θα ανταποκριθεί στις τεράστιες προσδοκίες που έχει δηµιουργήσει στους Σπερς το «φαινόµενο» Βικτόρ Ουεµπανιαµά; Θα ζήσουµε τον «τελευταίο χορό» της µυθικής καριέρας του, πλέον 39χρονου, Λεµπρόν Τζέιµς;

Ο «πλανήτης ΝΒΑ» κινείται σε ρυθµούς «Greek Freak»

Η 78η έκδοση της κορυφαίας µπασκετικής λίγκας της υφηλίου ξεκινά τα ξηµερώµατα της προσεχούς Τετάρτης και ο «πλανήτης ΝΒΑ» κινείται σε ρυθµούς «Greek Freak».

Ηταν 13 Οκτωβρίου 2013 όταν ένα ψηλόλιγνο Ελληνόπουλο από τα Σεπόλια αγωνιζόταν πρώτη φορά µε τη φανέλα των «ελαφιών», γεννώντας ερωτηµατικά για το κατά πόσο θα µπορούσε να βρει ρόλο ανάµεσα στους κορυφαίους µπασκετµπολίστες του πλανήτη. ∆έκα χρόνια µετά, το «φαινόµενο Αντετοκούνµπο» αποτελεί πρωταγωνιστή σε όλες τις συζητήσεις για τη νέα σεζόν του ΝΒΑ που ξεκινά. Και όχι µόνο για αγωνιστικούς λόγους!

Διαβάστε ακόμα: NBA: Τα blockbuster trades και οι μεγάλες αποφάσεις της τελευταίας δεκαετίας (Εικόνες & Βίντεο)

∆ίδυµο

Η «βόµβα» της απόκτησης του Ντέµιαν Λίλαρντ από τους Μπακς γέννησε αυτοµάτως ένα κυρίαρχο ερώτηµα σε όλους τους αναλυτές του ΝΒΑ: «Ποιος θα καταφέρει να σταµατήσει αυτό το απίθανο δίδυµο;».

Χωρίς ίχνος υπερβολής, η συνύπαρξη δύο super stars του παγκόσµιου µπάσκετ δεν αποτελεί απλώς την υλοποίηση ενός τρελού ονείρου για τους κατοίκους του Μιλγουόκι, αλλά και µια τεράστια προσωπική πρόκληση για τον Αντετοκούνµπο. Κι αυτό γιατί η διοίκηση της οµάδας ανταποκρίθηκε µε τον καλύτερο τρόπο στο πολύµηνο δηµόσιο κάλεσµά του για χτίσιµο ενός ρόστερ που θα είναι σε θέση να φέρει το δεύτερο δαχτυλίδι στο Ουισκόνσιν.

Διαβάστε ακόμα: Ο κόσμος του Γιάννη Αντετοκούνμπο: Ο Σπανούλης, ο Λίλαρντ και ακόμα ένα max contract

Το δέλεαρ

Η φετινή σεζόν είναι κοµβική για το µέλλον του Γιάννη στο Μιλγουόκι. Οι «Σειρήνες» από τις πιο εµπορικές αγορές του ΝΒΑ (Νέα Υόρκη, Μαϊάµι, Σαν Φρανσίσκο) ηχούν πολύ δυνατά στα αυτιά του.

Εχοντας ήδη στον τραπεζικό του λογαριασµό 188 εκατοµµύρια δολάρια από τις δέκα πρώτες σεζόν στη λίγκα, ο Αντετοκούνµπο καλείται να αποφασίσει αν θα υπογράψει νέα επέκταση του συµβολαίου του µε τους Μπακς ή αν θα µετακοµίσει σε άλλες πολιτείες, κλείνοντας, πλέον, τα 30 του χρόνια! Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την πόλη που τον αγκάλιασε σαν δικό της παιδί το 2013 και ότι ο µοναδικός λόγος για τον οποίο σχεδιάζει να υπογράψει σε έναν χρόνο (και όχι φέτος) την ανανέωση της συνεργασίας του µε τους Μπακς είναι καθαρά οικονοµικός.

Βάσει των ιδιαίτερων κανονισµών του ΝΒΑ, αν ο Αντετοκούνµπο υπέγραφε από τώρα πρόωρη ανανέωση συνεργασίας µε το Μιλγουόκι, θα εισέπραττε 70 εκατοµµύρια δολάρια λιγότερα σε σχέση µε µια ανανέωση το καλοκαίρι του 2024! Οσο µεγάλη κι αν είναι η περιουσία του, 70 εκατοµµύρια τα λες και… δέλεαρ! Ολες οι κινήσεις του Γιάννη, άλλωστε, «φωτογραφίζουν» παραµονή στα «ελάφια». Επιχειρηµατικά, δραστηριοποιείται ολοένα και περισσότερο στην πόλη, έχοντας ανοίξει τους τελευταίους µήνες ελληνικό εστιατόριο, αλλά και κατάστηµα της αλυσίδας «Antetokounbros» απέναντι από το «Fizerv Forum», µαζί µε τα αδέλφια του.

Διαβάσετ ακόμα: Αντετοκούνμπο για Λίλαρντ: Πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια κάνουν σε συμπαίκτη μου double team

Ναι µεν, αλλά...

Επειδή, όµως, τα εκατοµµύρια δεν σουτάρουν από µόνα τους τρίποντα, το ερώτηµα που απασχολεί τους φίλους των «ελαφιών» είναι ένα: Μπορούν να φτάσουν οι Μπακς µέχρι το τέλος της διαδροµής και να κατακτήσουν το πρωτάθληµα; Στην ετήσια έρευνα που πραγµατοποιείται παραδοσιακά στο ΝΒΑ πριν από την έναρξη της σεζόν, οι 30 general managers των οµάδων απάντησαν «ναι, αλλά δεν είναι το πρώτο φαβορί».

Οι πρωταθλητές Ντένβερ Νάγκετς, του Νίκολα Γιόκιτς, και οι Μπόστον Σέλτικς, που εκµεταλλεύτηκαν τη «βόµβα» Λίλαρντ αποκτώντας τον µέχρι πρότινος «∆ιόσκουρο» του Γιάννη, Τζρου Χόλιντεϊ, µοιράζονται τον τίτλο του φαβορί, συγκεντρώνοντας το 33% των προτιµήσεων των πλέον «ειδικών» αναλυτών του πρωταθλήµατος. Οι Μπακς ακολουθούν στην τρίτη θέση µε ποσοστό 23% και αποτελούν το µεγάλο αουτσάιντερ στη µάχη για την κατάκτηση του δαχτυλιδιού.

Με τον Εντριαν Γκρίφιν να διαδέχεται έπειτα από πέντε ολόκληρα χρόνια τον πρωταθλητή Μάικ Μπουντενχόλζερ στην τεχνική ηγεσία, τα στοιχήµατα που πρέπει να κερδηθούν είναι πολλά. Και µπορεί η προσθήκη του Λίλαρντ να εκτοξεύει τους επιθετικούς δείκτες ποιότητας της οµάδας, ωστόσο ο νέος προπονητής θα πρέπει να βρει λύσεις για να καλύψει το κενό του «πολυµορφικού» Χόλιντεϊ, που αποτελούσε παίκτη-κλειδί των Μπακς στο πλευρό του Γιάννη.

Ο ανταγωνιστής

Ο Αντετοκούνµπο, πάντως, δεν θα είναι ο µοναδικός λόγος για να έχουµε οι Ελληνες στραµµένα τα βλέµµατά µας στην απέναντι ακτή του Ατλαντικού. Αλλο ένα «δικό µας παιδί» θα επιχειρήσει να ζήσει το δικό του όνειρο και να γίνει «βασιλιάς» στο Σακραµέντο, βαδίζοντας στα χνάρια του Πέτζα Στογιάκοβιτς.

Το διαβατήριο του Σάσα Βεζένκοφ µπορεί να λέει «Βούλγαρος», αλλά µπασκετικά ο περσινός MVP της Euroleague ανδρώθηκε στη χώρα µας και ιδιαίτερα για τους φίλους του Ολυµπιακού αποτελεί ξεχωριστό µέλος της «ερυθρόλευκης» οικογένειας.

Θα καταφέρει να πείσει τον προπονητή των Κινγκς, Μάικ Μπράουν, να του εµπιστευθεί µε το ξεκίνηµα της σεζόν µια θέση στο ροτέισον µιας οµάδας που σφύζει από επιθετικό ταλέντο; Ενα από τα πολλά ερωτήµατα που θα περιµένουµε µε αγωνία να απαντηθούν τους επόµενους µήνες! Ενα ΝΒΑ γεµάτο… άρωµα Ελλάδας ξεκινά!

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής /  Του Αλέξανδρου Σόμογλου