Ο Ντέιμιαν Λίλαρντ και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι συμπαίκτες εδώ και μια εβδομάδα, μέσω ενός blockbuster trade που τάραξε για τα καλά τα...νερά στο NBA.

Ο Λίλαρντ, ο οποίος έκλεισε τα 33 του χρόνια πριν3 μήνες πάει στο πλευρό του Giannis, για να βοηθήσει τα “ελάφια” να πάνε για μια ακόμα φορά στη “γη της επαγγελίας” και σε ένα δαχτυλίδι, αλλά κυρίως για να ολοκληρώσει και ένα δικό του μεγάλο αποθημένο, ώστε να μην μπει στη λίστα των Hall of Famers (γιατί σίγουρα θα ενταχθεί) που δεν έχουν δαχτυλίδι πρωταθλητή.

Κάπως έτσι έπεσε και ο τελευταίος πιστός του ΝΒΑ, o άνθρωπος που έβαζε το Loyalty στην ομάδα πάνω από οτιδήποτε. Γιατί στην τελική, καλός ο ρομαντισμός, αλλά ο πρωταθλητισμός θέλει και εγωισμό και ο “Dame Time”, πήρε την απόφαση οδεύοντας στα “στερνά” της καριέρας του!




Σε αντάλλαγμα για τον ηγέτη τους, οι Μπλέιζερς απέκτησαν τον σέντερ Ντεάντρε Έιτον και τον φόργουορντ Τουμανί Καμαρά από τους Σανς, καθώς και ένα protected pick 1ου γύρου για το 2029, αλλά και δύο non protected trade picks (2028, 2030) από τους Μπακς.

Οι Σανς απέκτησαν τον Γκρέισον Άλεν από τους Μπακς και τους Κίον Τζόνσον, Νασίρ Λίτλ και Γιουσούφ Νούρκιτς από τους Μπλέιζερς με τον “Bosnian Beast” να είναι ο αντι-Έιτον.

Aπό τα μεγάλα απόνερα του trade ήταν η φυγή του All-Star γκαρντ Τζρου Χόλιντεϊ από το Μιλγουόκι, που αρχικά πήγε στο Πόρτλαντ, για να καταλήξει στη Βοστώνη παρέα με τους Τέιτουμ και Μπράουν, με τους οποίους θα πάνε φουλ για...δαχτυλίδι!

Πάμε όμως να θυμηθούμε τα trade και τις μετακινήσεις που ξεχώρισαν, από το 2010 μέχρι και σήμερα!

Τα trades του Tζέιμς Χάρντεν σε Ρόκετς και Νετς (2012 & 2021)

Το 2012 η Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ αντάλλαξε τον Τζέιμς Χάρντεν με τους Χιούστον Ρόκετς σε μια ανταλλαγή που σόκαρε πολλούς οπαδούς του ΝΒΑ. Ο Χάρντεν θα γινόταν ένας από τους κορυφαίους σκόρερ του παιχνιδιού και θα οδηγούσε τους Ρόκετς σε πολλές βαθιές πορείες στα πλέι οφ.



Bέβαια το “μούσι” απασχόλησε το μαγικό κόσμο και το 2021 όταν πήγε στους Νετς παρέα με τον Κέβιν Ντουράντ και τον Καϊρί Ίρβινγκ, σε ένα trade blockbuster που έγινε...bust! Για να αποκτήσουν τον Χάρντεν, οι Νετς αποχωρίστηκαν πολλά υποσχόμενους νεαρούς παίκτες και πολλά περιουσιακά στοιχεία σε μια ανταλλαγή στην οποία συμμετείχαν επίσης οι Κλίβελαντ Καβαλίερς και οι Ιντιάνα Πέισερς. Οι Νετς θα στείλουν στο Χιούστον τους Kάρις ΛεΒέρτ, Ρόντιον Κούρουκςμ επιλογές πρώτου γύρου το 2022, 2024 και 2026 και ανταλλαγές το 2021, 2023, 2025 και 2027. Το Μπρούκλιν θα στείλει επίσης τον σέντερ Τζάρετ Άλεν και τον Τάουρεν Πρινς στους Καβαλίερς, οι οποίοι θα στείλουν τον Ντάντε Εξούμ και μια επιλογή πρώτου γύρου του 2022 στους Ρόκετς. Οι Ρόκετς, εν τω μεταξύ, θα επαναπροωθήσουν τον Kάρις ΛεΒέρτ στους Pacers για τον Βίκτρο Ολαντίπο και θα συμπεριλάβουν μια επιλογή δεύτερου γύρου.

Ο Κέβιν Ντουράντ στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς και στους Μπρούκλιν Νετς (2016 & 2019)

Μετά τη σεζόν του 2016, ο Κέβιν Ντουράντ υπέγραψε με τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς ως ελεύθερος παίκτης, εντασσόμενος σε μια ομάδα που μόλις είχε κερδίσει 73 παιχνίδια-ρεκόρ στο ΝΒΑ στο σύγχρονο “the decision” του ΝΒΑ. Η αμφιλεγόμενη απόφαση του Ντουράντ άλλαξε την ισορροπία δυνάμεων στο ΝΒΑ και οδήγησε σε δύο πρωταθλήματα τους Ουόριορς, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον “KD”, όντας και στα δύο δαχτυλίδια των “πολεμιστών” MVP των τελικών!



Ο “Slim Ripper” απασχόλησε για μια ακόμα φορά όλο το μπασκετικό κόσμο, το 2019, όταν αποφάσισε να αποχωρήσει από το Γκόλντεν Στέιτ για να πάει στο Μπρούκλιν το οποίο δεν κατάφερε να οδηγήσει όπου ονειρευόταν, παρέα με τον κολλητό του, Καϊρί Ίρβινγκ.



Ο Καουάι Λέοναρντ στους Τορόντο Ράπτορς (2018)

Ίσως το σημαντικότερο και πιο underated trade της σύγχρονης εποχής. Οι Σπερς στέλνουν τους Καουάι Λέοναρντ και Ντάνι Γκριν στους Ράπτορς με αντάλλαγμα τους ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν, Γιάκομπ Πέλτλ και μια επιλογή πρώτου γύρου για το 2019. Ο Λέοναρντ θα οδηγούσε τους Ράπτορς στο πρώτο πρωτάθλημα ΝΒΑ στην μοναδική του σεζόν με την ομάδα από τον Καναδά, με το νικητήριο σουτ του, κόντρα στη Φιλαδέλφεια στους τελικούς της Ανατολής να είναι ένα από τα πιο “μεγάλα” game winner shots της ιστορίας!



Ο Άντονι Ντέιβις στους Λος Άντζελες Λέικερς (2019)

Οι Πέλικανς αντάλλαξαν τον Άντονι Ντέβις στους Λέικερς με αντάλλαγμα τους Λόντζο Μπολ,Μπράντον Ίνγκραμ, Τζος Χαρτ και πολλαπλά draft picks. Ο Ντέιβις συνεργάστηκε με τον Λεμπρόν Τζέιμς για να κατακτήσουν οι Λέικερς το πρώτο πρωτάθλημα μετά από δέκα χρόνια το 2020, αλλά και οι Πέλικανς βρήκαν μια ηγετική φιγούρα στο πρόσωπο του Ίνγκραμ, χτίζοντας μια ομάδα με πολύ ταλέντο που μελλοντικά πιθανότατα να πρωταγωνιστήσει. Win – win λοιπόν...



Ο Πολ Τζορτζ στους Λος Άντζελες Κλίπερς (2019)

Οι Οκλαχόμα έδωσαν τον Πολ Τζορτζ στους Κλίπερς με αντάλλαγμα τους Σάι Γκίλτζιους – Αλεξάντερ, Ντανίλο Γκαλινάρι και πολλαπλά draft picks. Ο Τζορτζ συνεργάστηκε με τον Κάουι Λέοναρντ για να σχηματίσουν ένα από τα πιο δυναμικά δίδυμα του ΝΒΑ, αν και οι Κλίπερς δεν έχουν ακόμη κάνει ακόμα κάτι αξιόλογο παρουσία των δύο All- Star forward. Ίσως να μετανιώνουν κιόλας, βλέποντας τον Σάι Γκίλτζιους – Αλεξαντερ να μετατρέπεται σε All Star παίκτη, ηγέτη των Θάντερ και να έχει μέσο όρο πάνω από 30 πόντους τη σεζόν που μας πέρασε.