Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης το Air Albania Stadium ήταν ασφυκτικά γεμάτο μία ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα της Εθνικής Αλβανίας με την αντίστοιχη της Τσεχίας για τα προκριματικά του Euro 2024.

Ήταν ένα παιχνίδι-τελικός και για τις δύο ομάδες αναφορικά με την πρόκριση στην τελική φάση του Euro 2024. Το τελικό 3-0 υπέρ της Αλβανίας, με τον Τουλάντ Σεφέρι να βάζει δύο γκολ και τον Ζασίρ Ασάνι το άλλο, έφερε τον κόσμο στους δρόμους να πανηγυρίζει και την ποδοσφαιρική Ευρώπη να ψάχνεται για το τι έχει αλλάξει στην Αλβανία, ώστε να πετύχει 4 νίκες και 1 ισοπαλία στα 6 παιχνίδια της στον όμιλο, με συνολικά γκολ 11-3.

Έτοιμη για τη δεύτερη παρουσία της σε τελική φάση Euro η Αλβανία

Αριθμοί που τη φέρνουν μια… ανάσα από την πρόκριση στην τελική φάση. Έχει δύο ματς να δώσει ακόμα και είναι με τη Μολδαβία και τα Νησιά Φερόε. Με μία νίκη σε ένα από αυτά τα δύο «καθαρίζει» με το εισιτήριο, δεδομένου πως οι διώκτες της, Πολωνία και Τσεχία, έχουν να παίξουν και μεταξύ τους. Η Αλβανία λοιπόν ετοιμάζεται για τη δεύτερη παρουσία της σε τελική φάση Euro - η πρώτη ήταν το 2016. Πώς όμως έχει καταφέρει να κάνει τόσο μεγάλα ποδοσφαιρικά άλματα και σε όμιλο με Τσεχία, Πολωνία να τις έχει βάλει από κάτω; Την απάντηση μπορεί να τη δώσει η UEFA. Τα τελευταία χρόνια η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία ποδοσφαίρου έβαλε υπό τη σκέπη της την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Αλβανία. Η πολιτική της UEFA όμως είναι το ποδόσφαιρο και μέσω του προγράμματος «UEFA HatTrick» δίνει χρήματα στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αλβανίας για την κατασκευή νέων γηπέδων, κανονικών αλλά και μικρών (5x5), αλλά και την ενίσχυση συλλόγων για τη δημιουργία ακαδημιών.

Ο πρόεδρος της αλβανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Αρμάντ Ντούκα, υπέρμαχος του μεγάλου στόχου, έχει καταφέρει να κάμψει πολλές αγκυλώσεις του παρελθόντος, πετυχαίνοντας ευνοϊκούς όρους από την κυβέρνηση για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου. Αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή να υπάρχουν πάνω από 17.500 παιδιά στις ακαδημίες όλης της χώρας, που συνεργάζονται και με την ομοσπονδία για την εύρεση των καλύτερων ταλέντων, τα οποία προωθούνται στις επαγγελματικές ομάδες. Τα πρώτα καλά βήματα έχουν φανεί μέσω της εθνικής ομάδας της χώρας, η οποία είναι άκρως ανταγωνιστική, παίζοντας σύγχρονο ποδόσφαιρο και όχι αναχρονιστικό. Επίσης πολλοί είναι οι νεαροί που τσεκάρονται από ευρωπαϊκές ομάδες και κάνουν το μεγάλο άλμα.

Ο Σιλβίνιο και η εύρεση νέων ποδοσφαιριστών

Δεν είναι όμως μόνο το πρόγραμμα που τρέχει τα τελευταία χρόνια στην Αλβανία, αλλά υπάρχει και ένα πρόγραμμα για να συγκεντρωθεί ό,τι καλύτερο υπάρχει στο εξωτερικό, με παίκτες που ανδρώθηκαν αλλού ποδοσφαιρικά. Για πολλά χρόνια υπήρχαν κύματα αναχωρήσεων από τη χώρα, με μετανάστες να εγκαθίστανται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τα παιδιά τους να βρεθούν σε αρκετές επαγγελματικές ομάδες. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αλβανίας «όργωνε» την ποδοσφαιρική Ευρώπη και έτσι έχει πλέον μια Εθνική με παίκτες που έμαθαν μπάλα εντός συνόρων αλλά και εκτός. Στην τελευταία αποστολή της όλοι οι ποδοσφαιριστές αγωνίζονται σε ομάδες του εξωτερικού. Παράλληλα από τον περασμένο Μάρτιο κάθεται στον πάγκο ο Βραζιλιάνος Σιλβίνιο, ο οποίος έχει βοηθούς του τον Πάμπλο Ζαμπαλέτα και τον Ντορίβα. Όλοι τους είναι γεμάτοι από κατακτήσεις τίτλων στην ποδοσφαιρική καριέρα τους, μεταξύ άλλων και Champions League. Ο Σιλβίνιο, σε αντίθεση με τους τέσσερις προκατόχους του στον πάγκο, όπου ήταν όλοι Ιταλοί, έκανε την Αλβανία περισσότερο επιθετική. Κάτι που αρχικά έφερε αντιδράσεις, αλλά τα γρήγορα αποτελέσματα έφεραν και την αποθέωση. Ο ίδιος έψαξε σε όλη την Ευρώπη για να βρει και άλλους Αλβανούς παίκτες, καθώς και στο εγχώριο ποδόσφαιρο, δίνοντας μια συνέχεια σε ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε τα τελευταία έτη για την ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή