Το ποδόσφαιρο δεν είναι άθλημα που συγχωρεί ή λυπάται. Κάθε ομάδα θέλει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο χορτάρι. Αυτό έκανε και η Γαλλία στο παιχνίδι με το Γιβραλτάρ το βράδυ του Σαββάτου για την προτελευταία αγωνιστική των προκριματικών του Euro 2024. Μπροστά σε 35.000 θεατές στο γήπεδο της Νις, τo Alianz Riviera και άλλους σχεδόν 6.000.000 τηλεθεατές διέλυσε με 14-0 (3΄ αυτ. Σάντος, 4΄ Τιράμ, 16΄ Ζαΐρ-Εμερί, 30΄, 75΄ και 82΄ Εμπαπέ, 34΄ Κλος, 36΄ και 66΄ Κομάν, 37΄ Φοφανά, 64΄ Ραμπιό, 73΄ Ντεμπελέ, 89΄ και 90΄+1΄ Ζιρού) το Γιβραλτάρ.


Το ήθελαν

Το σκορ στο ημίχρονο ήταν 7-0, με τον Ντιντιέ Ντεσάμπ να λέει στους παίκτες του στο ημίχρονο, όπως προκύπτει και από βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας: «Το ρεκόρ είναι στα δέκα γκολ. Μπορείτε να το σπάσετε αν θέλετε, παιδιά. Μη σταματήσετε».

Ο εκλέκτορας της Γαλλίας μετά το τέλος της αναμέτρησης είπε μεταξύ άλλων: «Στην προετοιμασία θέλαμε να κερδίσουμε αυτό το ματς με στυλ. Είτε κάνοντάς το καλά είτε πολύ καλά. Ήδη με έντεκα παίκτες ήταν δύσκολο για το Γιβραλτάρ, αλλά από το 18΄ έμεινε με δέκα παίκτες, οπότε έγινε ακόμα πιο δύσκολο. Ξέραμε πώς να σεβαστούμε τον αντίπαλο, αλλά και τα 14 γκολ δεν είναι άσχημα.

Έπρεπε να κερδίσουμε δύο βαθμούς στους δύο εναπομείναντες αγώνες ώστε να μη βρεθούμε σε μια κατάσταση που θα είχαμε λιγότερο έλεγχο. Αυτό μπορέσαμε να το διαπιστώσουμε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου Euro, όπου βρεθήκαμε στον ίδιο όμιλο με την Πορτογαλία και τη Γερμανία. Αυτή η ομάδα είναι ανταγωνιστική και θέλει πάντα το κάτι παραπάνω. Στην Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνουμε τουρισμό».


Ο Εμπαπέ

Ο Κιλιάν Εμπαπέ πέτυχε χατ τρικ στο παιχνίδι για να φτάσει τα 300 γκολ στην καριέρα του και ενώ βρίσκεται στο 24ο έτος της ηλικίας του. «Είναι απλώς μέρος της δουλειάς. Υπάρχουν μερικοί παίκτες που σκόραραν 800 ή 850 γκολ στην καριέρα τους. Τα 300 είναι απλώς… αστεία. Πρέπει να συνεχίσω και να βελτιώνομαι τόσο για την ομάδα μου όσο και για την Εθνική», ήταν οι δηλώσεις του Γάλλου σταρ.

Οι «τρικολόρ» είναι στην Αθήνα ενόψει του αγώνα με την Εθνική Ελλάδας, ο οποίος θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής της φάσης των ομίλων για τα προκριματικά του Euro 2024. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μετά και τη νίκη της Ολλανδίας με 1-0 επί της Ιρλανδίας θα διεκδικήσει πλέον την πρόκριση μέσω των μπαράζ του Nations League. Όσο για τη Γαλλία, που έχει μόνο νίκες στα επτά ματς που έχει δώσει στον 2ο όμιλο, έχοντας πάρει την πρόκριση στην τελική φάση, θα έρθει για να ολοκληρώσει συγκεντρώνοντας το απόλυτο των βαθμών.


Ξεπέρασε

Η Γαλλία έκανε ρεκόρ στην ιστορία της αναφορικά με τις μεγαλύτερες σε έκταση νίκες σε προκριματική φάση ευρωπαϊκών αγώνων. Ξεπέρασε το 10-0 κόντρα στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβριο του 1995. Τότε ήταν η παρέα του Ζινεντίν Ζιντάν, η οποία είχε δώσει ένα ακόμα ποδοσφαιρικό σόου. Εκτός του «Ζιζού», γκολ είχαν βάλει και οι Κριστόφ Ντουγκαρί, Μαρσέλ Ντεσαγί, Γιούρι Τζορκαέφ, Βενσάν Γκερίν, Ρεϊνάλντ Πεντρός, Φρανκ Λεμπέφ και Κριστόφ Κοκάρ.

Γενικότερα η Γαλλία με το 14-0 κόντρα στο Γιβραλτάρ ξεπέρασε και το 13-0 της Γερμανίας απέναντι στο Σαν Μαρίνο τον Σεπτέμβριο του 2006. Δεν είναι όμως η μεγαλύτερη αναφορικά με την Ευρώπη, καθώς υπάρχει το 16-0 της Γερμανίας απέναντι στη Ρωσία το 1912 και το 17-1 της Δανίας κόντρα στη Γαλλία το 1908. Άλλες μεγάλες νίκες που έχουν σημειωθεί ήταν το 12-1 της Ισπανίας κόντρα στη Μάλτα τον Δεκέμβριο του 1983, αλλά και το 11-0 της Ολλανδίας απέναντι στο Σαν Μαρίνο τον Σεπτέμβριο του 2011.


Οι μεγάλες νίκες που έχουν σημαδέψει την Εθνική Ελλάδας

Τα ρεκόρ μένουν και όσοι συμμετέχουν σε αυτά γράφονται στην ιστορία. Αλλά το Γιβραλτάρ, το οποίο δέχθηκε 14 γκολ από τη Γαλλία, «έφαγε» πέντε από την Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχει και αυτό το δικό του ιστορικό σχετικά με μεγάλες σε έκταση νίκες.

Σε επίπεδο προκριματικών Euro κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το εντός έδρας 8-1 κόντρα στη Φινλανδία, το οποίο σημειώθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1978. Τρομερή η σύνθεση της «γαλανόλευκης» εκείνης της εποχής. Χατ τρικ είχε σημειώσει ο Θωμάς Μαύρος, έχοντας και τρία δοκάρια. Από δύο γκολ είχαν βάλει οι Τάκης Νικολούδης, Γιώργος Δεληκάρης, ενώ ένα έβαλε ο Μάικ Γαλάκος.

Σε φιλικό επίπεδο ήταν το 8-0 της Ελλάδας στο ματς με τη Συρία στις 25 Νοεμβρίου 1949. Για το Βαλκανικό Κύπελλο έχει μείνει στην ιστορία το 6-1 στην αναμέτρηση με τη Βουλγαρία, το οποίο σημειώθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1930. Με πέντε γκολ του Δημήτρη Σαραβάκου, στις 10 Οκτωβρίου 1990, η εθνική μας ομάδα επικράτησε 6-1 της Αιγύπτου σε φιλικό παιχνίδι. Άλλες μεγάλες νίκες ήταν και το 5-0 κόντρα στα Νησιά Φερόε στις 15 Νοεμβρίου 1995 για τα προκριματικά του Euro 1996, ενώ με το ίδιο σκορ ήταν και η νίκη στο ματς με τη Μάλτα στις 17 Νοεμβρίου 2007, που είχε να κάνει με τα προκριματικά του Euro 2008. Έχει και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα τις δικές του νίκες για να υπερηφανεύεται.

Ξέχωρα από την ιστορία, θα πάει σε μία μεγάλη αναμέτρηση-πρόκληση για τους παίκτες, οι οποίοι στις 19 Ιουνίου είχαν αντιμετωπίσει τους «τρικολόρ» στο Παρίσι, στην αναμέτρηση του πρώτου γύρου των προκριματικών του Euro 2024. Ηττήθηκαν δύσκολα με 1-0 ύστερα από εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Κιλιάν Εμπαπέ.