Πριν από περίπου 20 ημέρες, μια δρομέας από την Αιθιοπία πήγε στο Βερολίνο και διέλυσε πραγματικά το παγκόσμιο ρεκόρ στον Μαραθώνιο γυναικών τερματίζοντας στο αδιανόητο 2:11:52. Η Τιγκστ Ασέφα έγινε η πρώτη αθλήτρια στην ιστορία που «κατέβηκε» τις δύο ώρες και 12 λεπτά στον Μαραθώνιο. Απίστευτο για μια αθλήτρια που έτρεχε μέχρι πριν από δύο χρόνια στα 800 μέτρα και πρώτη φορά έτρεξε τη διαδρομή των 42.195 μέτρων το 2022.

Δύο εβδομάδες μετά την Ασέφα, ο Κενυάτης Κέλβιν Κιπτούμ πήγε στο Σικάγο για τον τρίτο Μαραθώνιο της ζωής του και έκανε παγκόσμιο ρεκόρ με 2:00:35. Έγινε μάλιστα ο πρώτος άνθρωπος που σπάει το φράγμα του 2:01. Ασύλληπτη κούρσα από έναν 24χρονο που μάλιστα δεν είχε βοήθεια από τους λαγούς, καθώς από πολύ νωρίς πέρασε ο ίδιος πρώτος.

Μετά τα όσα πραγματικά απίθανα πέτυχαν, η Ασέφα και ο Κιπτούμ, εύλογα προέκυψε το ερώτημα αν άλλαξε ξαφνικά κάτι και οι μαραθωνοδρόμοι «πετάνε». Το μυστικό κρύβεται στα πόδια των αθλητών και αυτή που το μαρτύρησε είναι η ίδια η αθλήτρια από την Αιθιοπία, η οποία σήκωσε περήφανα το παπούτσι πάνω από το κεφάλι της και στεκόμενη στη γραμμή του τερματισμού το φίλησε. Η Ασέφα έτρεξε φορώντας ένα ζευγάρι παπούτσια της Adidas που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Πρόκειται για το Adizero Adios Evo Pro 1. «Αυτό είναι το πιο ελαφρύ αγωνιστικό παπούτσι που έχω φορέσει ποτέ», είπε πριν από τον αγώνα. «Η αίσθηση του τρεξίματος μέσα τους είναι μια απίστευτη εμπειρία - όπως τίποτα δεν έχω νιώσει πριν», πρόσθεσε η μεγάλη αθλήτρια.

Super shoes: Τα νέα μοντέλα

Αρκετοί ήταν εκείνοι που είπαν ότι αυτή ήταν η νίκη της Adidas απέναντι στη Nike, στον αποκαλούμενο πόλεμο των «super shoes». Μόλις δύο εβδομάδες αργότερα, η Nike ανταπέδωσε με τον Κιπτούμ, με τον Κενυάτη να φορά τα νέα πρωτότυπα παπούτσια «Nike Dev 163», τα οποία είναι νόμιμα σύμφωνα με τους νέους κανόνες του Παγκόσμιου Στίβου και πρόκειται να ξεκινήσει η διάθεσή τους στο εμπόριο από τον Ιανουάριο του 2024 ως Alphafly 3.

Όσον αφορά τα παπούτσια που φόρεσε η Ασέφα, έχουν βγει στο εμπόριο εδώ και περίπου έναν μήνα με τιμή 500 ευρώ στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, αλλά και με την επισήμανση «εξαντλήθηκε».

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι βρισκόμαστε εν μέσω του «πολέμου των super shoes», τον οποίο εκμεταλλεύονται οι μεγάλοι αθλητές για να βγάλουν χρήματα από τους χορηγούς τους. Επίσης, ο συγκεκριμένος «πόλεμος» μας έχει χαρίσει με το… καλημέρα ασύλληπτες επιδόσεις και φαίνεται ότι δεν έχουμε ακόμα δει τίποτα.

Όλοι είμαστε θεατές μιας μάχης αντοχής και τεχνολογίας σε βαθμό μάλιστα που επανέρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση περί τεχνολογικού ντόπινγκ, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο αθλητικός εξοπλισμός είναι αυτός που ενισχύει τις επιδόσεις περισσότερο από τον ίδιο τον αθλητή. Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ (WADA), ο οποίος προσπαθεί να θέσει όρους και προϋποθέσεις μέσω των οποίων να εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης προϊόντων που είναι ενάντια στο πνεύμα του αθλήματος. Θύμα αυτής της συγκεχυμένης, ακόμα, λογικής της WADA είχε πέσει και ο Μίλτος Τεντόγλου, στο Τορούν της Πολωνίας. Η επίδοσή του (8.40 μ.) είχε ακυρωθεί με το σκεπτικό ότι τα παπούτσια που φορούσε ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης δεν επιτρέπονται σε αγώνες άλματος εις μήκος.

Ο κανονισμός για τα super shoes

Υπάρχουν κανονισμοί για τα παπούτσια που αφορούν κάθε αγώνισμα ξεχωριστά και λίστα με τα επιτρεπόμενα παπούτσια. Για παράδειγμα, το μέγιστο πάχος σόλας για τα αγωνίσματα κονίστρας είναι 20 mm, ειδικά για τριπλούν στα 25 mm (από την 1/11/2024: 20 mm). Η σόλα στο κέντρο του μπροστινού μέρους (στο 75% του μήκους) του ποδιού του αθλητή δεν πρέπει να είναι ψηλότερη από τη σόλα στο κέντρο της φτέρνας (στο 12%) του αθλητή. Στα δρομικά αγωνίσματα κάτω από 800 μ. η σόλα είναι στα 20 mm, ενώ από 800 μ. και πάνω στα 25 mm (από την 1/11/2024: 20 mm).

Θεωρητικά, το ζητούμενο είναι η υπεροχή της ανθρώπινης προσπάθειας έναντι της τεχνολογίας. Είτε συμφωνεί κάποιος είτε όχι, ο «πόλεμος των σούπερ παπουτσιών» είναι σε εξέλιξη και δεν φαίνονται προς στιγμή σημάδια κατάπαυσης του πυρός…

Σόλες που «σπρώχνουν» τους δρομείς

Τα δύο παγκόσμια ρεκόρ στον Μαραθώνιο είναι το κύριο θέμα συζήτησης στον κόσμο του στίβου όχι όμως λόγω των αθλητών που τα πέτυχαν, αλλά εξαιτίας του ρόλου που έπαιξαν στην επίτευξή τους τα «σούπερ παπούτσια».

Το βάρος του Alphafly 3 δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από τη Nike, αλλά πρόκειται για παπούτσια που διαθέτουν άκαμπτες πλάκες ή ράβδους ενσωματωμένες στην ενδιάμεση σόλα, μάλλον κατασκευασμένες από άνθρακα, για να βοηθήσουν το παπούτσι να κρατήσει το σχήμα του και να παρέχει μια γεωμετρική καμπύλη της μεσαίας σόλας σχεδιασμένης να ωθεί τους δρομείς εμπρός.

Όσον αφρορά τα Adizero Pro Evo 1, ζυγίζουν μόλις 138 γραμμάρια. Αυτό σημαίνει ότι είναι κατά «40% ελαφρύτερα από οποιοδήποτε άλλο αγωνιστικό σούπερ παπούτσι που έχει δημιουργήσει ποτέ η Adidas».

Στην παρουσίασή του αναφέρεται ότι διαθέτει «μια ανανεωμένη γεωμετρία με ένα πρωτοποριακό στο είδος του ρολό στο μπροστινό μέρος του ποδιού, τοποθετημένο στο 60% του μήκους του παπουτσιού, για να ενεργοποιήσει την ορμή προς τα εμπρός και να βελτιώσει την οικονομία του τρεξίματος».
Με άλλα λόγια, και τα δύο παπούτσια είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να ωθούν και τους αθλητές εμπρός και τις επιδόσεις στα ύψη.

Κοινό στοιχείο όλων τα εξελιγμένων παπουτσιών, όλων των εταιρειών, είναι η αρκετά ακριβή τιμή τους και το ότι κυκλοφορούν σε περιορισμένα αντίτυπα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή