Mε τα διαιτητικά ανοσιουργήματα, που φτηναίνουν αυξητικά (με αδιανόητα, «άνω ποταμών» σφυρίγματα) το ακριβότερο πρωτάθλημα στον κόσμο, κλονίζεται η αξιοπιστία του αθλήματος στον ποδοσφαιρικό πλανήτη.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής στην Premier League και μεγέθυνε το σκιώδες περιβάλλον στο πιο ξακουστό πρωτάθλημα της Γης ήταν το «τραγικό» λάθος του VAR, με το πεντακάθαρο γκολ του Λουίς Ντίαζ να ακυρώνεται ως οφσάιντ λόγω (είπαν!)... κακής συνεννόησης διαιτητή και VAR.

Στο 34΄ της αναμέτρησης Τότεναμ - Λίβερπουλ με το ματς στο 0-0, ο Σαλάχ βρήκε τον Λουίς Ντίας στο «ξέφωτο» και ο Κολομβιανός σκόραρε, όμως το γκολ ακυρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες ως οφσάιντ. Αν και ο εξτρέμ φαινόταν ότι καλύπτεται, το τέρμα του δεν μέτρησε και αυτό κακώς συνέβη, καθώς οι «σωστές» γραμμές δείχνουν ότι ήταν κανονικό και έπρεπε να έχει μετρήσει, όπως παραδέχθηκε και η PGMOL (Επιτροπή Διαιτησίας), μετά το τέλος του αγώνα…
Ο Χούπερ με τον Ίνγκλαντ δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν και χωρίς ουσιαστικά έλεγχο της φάσης το γκολ ακυρώθηκε, σε μία από τις χειρότερες διαιτητικές αποφάσεις που έχουν υπάρξει ποτέ.

Στο νησί επικράτησε σάλος με το περιστατικό, με τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων του ποδοσφαίρου να μην μπορούν να πιστέψουν αυτό που συνέβη. Φανταστείτε, ούτε ο Γκάρι Νέβιλ, τον οποίο τον λες και «ορκισμένο εχθρό» της Λίβερπουλ!

Σκάνδαλο

Ο… χαμός, βέβαια, κρατάει όλη την εβδομάδα... Και οι θεωρίες συνωμοσίας επίσης! Κι αυτό, διότι η επόμενη αποκάλυψη συνιστά μέγα σκάνδαλο, εφόσον ισχύει ότι υπάρχει (έμμεση;) εμπλοκή της Μάντσεστερ Σίτι στην ιστορία!

Κυκλοφορεί ευρέως στην Αγγλία πως οι δύο ρέφερι που τιμωρήθηκαν, 48 ώρες πριν από το παιχνίδι της Τότεναμ με τη Λίβερπουλ, είχαν διαιτητεύσει σε αγώνα στα Ηνωμένα Αραβικά. Όπου Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα οι ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Σίτι... Άρα το σενάριο θέλει τους «Πολίτες» να είναι πίσω από την αλλοίωση αποτελέσματος στο παιχνίδι της Λίβερπουλ!

Υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ίσως οι δύο διαιτητές να... επηρεάστηκαν με δύο τρόπους από την παρουσία τους στα Εμιράτα: αφενός να μην ήταν σωματικά έτοιμοι, αλλά να επέστρεψαν κουρασμένοι από το ταξίδι σε μια άλλη ήπειρο, και αφετέρου ψυχολογικά να είχαν στο μυαλό τους το γεγονός ότι αμφότεροι είχαν λάβει χρήματα για να σφυρίξουν στο πρωτάθλημα στο οποίο κάνουν κουμάντο οι ιδιοκτήτες της Σίτι. Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση με τη διαιτησία στην Premier έχει ξεφύγει. Γίνονται όλο και περισσότερα λάθη, κάποια μάλιστα οφθαλμοφανή, και η Ένωση Διαιτητών έχει... βαρεθεί να ζητάει συγγνώμη από τις ομάδες. Όλα αυτά -για φαντάσου!- στην εποχή που υπάρχει το VAR, το οποίο όχι μόνο δεν κάνει τα πράγματα πιο απλά, αλλά έχει οδηγήσει σε μερικές από τις πιο σκανδαλώδεις αποφάσεις στο κορυφαίο κατά τα άλλα πρωτάθλημα του κόσμου.

Η PGMOL αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από την ομάδα που αδικήθηκε. Η Premier League τιμώρησε ακολούθως τους διαιτητές που βρίσκονταν στο VAR του Τότεναμ - Λίβερπουλ από τους αγώνες της επόμενης αγωνιστικής ως μία συνέπεια του λάθους που συνέβη. Δυστυχώς, όμως, τα διαιτητικά λάθη στο αγγλικό πρωτάθλημα έχουν γίνει συχνό φαινόμενο και η «συγγνώμη» έχει προ πολλού φτάσει στο σημείο να εξωραΐζει τις υποψίες.

Ο Κλοπ, ο sir, ένα βιβλίο και μια ταινία

Θα πάμε τουλάχιστον μία δεκαετία πίσω για να αναζητήσουμε την τελευταία φορά που δεν έγινε ντόρος στην Αγγλία για φαλτσοσφυρίγματα και διαιτητικές αδικίες. Ειδικά όμως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ουσιαστικά από τον Φεβρουάριο του 2022, τα κρούσματα συμβαίνουν συχνά, είναι πολλά και είναι «χοντρά».
Σε βαθμό που επίσημα χείλη της αγγλικής διαιτησίας, όπως του πρώην ρέφερι της FIFA, του πασίγνωστου Κιθ Χάκετ, εκφράζουν το συμπέρασμα ότι «ύστερα από 5 χρόνια χρήσης του VAR, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχει κάτι βελτιωθεί»!

Προκαλούν

Όταν στην Αγγλία, στην πιο εμπορική έκφανση (και έκφραση) του λαοφιλέστερου σπορ, στο ωραιότερο, στο πιο συγκλονιστικό πρωτάθλημα ανά την υφήλιο, οι αποφάσεις των διαιτητών προκαλούν (και προσβάλλουν), βάναυσα πια, την κοινή λογική, την κάθε αντικειμενική άποψη, μοιραία ο αντίκτυπος λαμβάνει υπερβολικές διαστάσεις. Χάνεται η αξιοπιστία, πέφτει η τηλεθέαση, «σοκάρεται» και αναδιπλώνεται η διαφημιστική αγορά.

Ο Γιούργκεν Κλοπ δεν έχει μόνο κατηγορηθεί ότι ως «κλαίουσα χήρα» παίζει mind games, επηρεάζοντας και χειραγωγώντας με άσκηση συναισθηματικής πίεσης τους διαιτητές. Τον έχουν πει υποκριτή, θεατρίνο, υποκινητή καχυποψίας ακόμα και… βίας στα γήπεδα του νησιού. Έχει τιμωρηθεί επανειλημμένα για τις διαμαρτυρίες του για άνιση μεταχείριση και κατάφωρη αδικία όσον αφορά τη Λίβερπουλ.

Ο Γερμανός βρίσκεται στην Αγγλία από τον Οκτώβριο του 2015. Ήδη, πολύ πιο πριν, είχε διαμορφωθεί status.

Στην ταινία «Sir Alex Ferguson: Never Give In», που έκανε πρεμιέρα στις 20 Ιουνίου 2021, παρουσιάζεται ευθαρσώς η ικανότητα εκείνου του χαρακτηριστικού βλέμματος του Σκοτσέζου προπονητή, με τη γαλανομάτικη διαπεραστική, χειραγωγική ένταση που μπορούσε να εμπνεύσει τους παίκτες του αλλά και να τρομοκρατήσει αντιπάλους και διαιτητές. Ναι, να τρομοκρατήσει διαιτητές και μόνο με τη ματιά του!

Και να ήταν μόνο οι ματιές και οι εμφανείς, ορατές συμπεριφορές επηρεασμού των αρχόντων με τα μαύρα από τον sir Alex;

Τον Σεπτέμβριο του 2013, 8 χρόνια πριν κυκλοφορήσει η ταινία με θέμα τη βιογραφία καριέρας του Φέργκιουσον, μεγάλη αναστάτωση είχαν προκαλέσει στην Αγγλία οι αποκαλύψεις ενός πρώην διαιτητή, του Μαρκ Χάλσεϊ, ο οποίος υποστήριζε πως αντάλλασσε μηνύματα με τον τότε τεχνικό της Γιουνάιτεντ, όπως και αρκετοί συνάδελφοί του! Σε μια εποχή που δεν ήταν λίγες οι φορές που γινόταν λόγος για εύνοια ορισμένων διαιτητών προς τη Μάντσεστερ και, συγκεκριμένα, προς το πρόσωπο του Άλεξ Φέργκιουσον.

«Χρειάστηκε χρόνος για να κερδίσω τον σεβασμό του σερ Άλεξ Φέργκιουσον, αλλά στο τέλος είχαμε μία πολύ καλή σχέση. Μπορεί να έχω μιλήσει μαζί του με SMS και μπορεί να μιλούσαμε για αρκετά θέματα, αλλά ποτέ δεν ξεπέρασα τα όρια. Οι παίκτες και οι προπονητές δεν θα σε σεβαστούν αν δεν έχεις φιλική σχέση μαζί τους», αναφέρει στο βιβλίο του ο πρώην ρέφερι…

Μια «συνεργασία» που δημιουργεί ερωτήματα

Το Video Assistant Referee εντέλει βοηθάει; Είναι αφοπλιστικό στην ισοτιμία και την απονομή δικαιοσύνης; Προάγει την αξιοπιστία των πρωταθλημάτων πολύ, λίγο, ελάχιστα ή… καθόλου;

Τα ερωτήματα ανακύπτουν μετά και τα τελευταία συμβάντα στην Premier. Μήπως ύστερα από τα γεγονότα, στο Λονδίνο, στο ματς Τότεναμ - Λίβερπουλ, αλλά και στο Νότιγχαμ, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η συνεργασία του ανθρώπου με την τεχνολογία αυξάνει τελικά ή δεν εξαλείφει την καχυποψία ή τις όποιες θεωρίες συνωμοσίας;

Μήπως αντί να ζητά ο άνθρωπος την ηλεκτρονική συνδρομή για τη διαλεύκανση της δύσκολης φάσης, για την αποσαφήνιση αποριών ή αμφιβολιών, να «επενέβαινε» το VAR αυτεπάγγελτα, με ένα alert, με κάποιο είδος συναγερμού, ως… εισαγγελέας της στιγμής; Για να διορθώνει τα λανθασμένα οφσάιντ, τις κίτρινες και κόκκινες κάρτες ή τα πέναλτι;

Το ρομπότ

Ή στο τέλος θα καταργηθούν εντελώς οι διαιτητές, οι ανθρώπινες αποφάσεις και το ποδόσφαιρο θα παίζεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά! Με πορεία διαμορφωμένη από το ρομπότ των αγώνων, το οποίο θα αποφασίζει για όλα;

Η PGMOL, Professional Game Match Officials Limited, ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2001. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ούτε μία ούτε δύο, ούτε τρεις… Έχει απολογηθεί…14 ΦΟΡΕΣ για λάθη του VAR.

Αναφερόμαστε στην ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική εταιρεία η οποία δεν έχει μετοχικό κεφάλαιο και μετόχους, αλλά τρία μέλη που είναι οι ιδιοκτήτες της και συμμετέχουν στη διοίκησή της.

Τη χρηματοδοτούν τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Premier League και της Championship, καθώς και η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Και αυτό διότι οι διαιτητές της PGMOL σφυρίζουν παιχνίδια και του Κυπέλλου.

Οι βασικοί σκοποί της PGMOL βάσει του καταστατικού της είναι τόσο η παροχή υπηρεσιών αξιωματούχων αγώνα (διαιτητών δηλαδή) στα μέλη της, στο πλαίσιο επαγγελματικών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων στην Αγγλία και την Ουαλία, όσο και η εκπαίδευση των διαιτητών.
Η PGMOL έχει στη λίστα της 117 διαιτητές και 177 βοηθούς διαιτητές, από το σύνολο των οποίων οι 79 είναι πλήρους απασχόλησης, 15 είναι διαιτητές FIFA και 16 βοηθοί διαιτητές FIFA.

Στην Ιταλία, όπου η νοοτροπία μοιάζει με την ελληνική, πάρθηκε τελευταία μια καινοτόμα απόφαση: να ακούν οι οπαδοί τους διαλόγους του VAR.
Όχι άμεσα, εκείνη την ώρα που εξετάζεται η φάση δηλαδή, αλλά την επόμενη μέρα, το βράδυ της Δευτέρας, σε ξεχωριστή εκπομπή του DAZN. Εκεί, παρουσία και κάποιου εκ των υπεύθυνων για τη διαιτησία, θα μεταδίδεται το ηχητικό ντοκουμέντο με τους διαλόγους των διαιτητών. Έτσι, με αυτό τον τρόπο οι αρμόδιοι ελπίζουν ότι το κλίμα θα βελτιωθεί. Ότι ο κόσμος, ο οπαδός θα… μπει στα παπούτσια του διαιτητή και θα δείχνει κατανόηση για την κάθε απόφαση που θα παίρνουν. Θα μαθαίνουν, με λίγα λόγια, πώς και γιατί ελήφθη η κάθε απόφαση έπειτα από εξέταση του VAR.
Κι οι Άγγλοι -αν και… δυσκοίλιοι εκ φύσεως σε ανατρεπτικές αλλαγές- αποφάσισαν στις αρχές της εβδομάδας, μετά το σκάνδαλο στο Τότεναμ - Λίβερπουλ, να μιμηθούν εν μέρει τους Ιταλούς.

Κατόπιν αιτήματος της Λίβερπουλ, η Ένωση Διαιτητών Αγγλίας (PGMOL) προχώρησε στη δημοσίευση του ηχητικού της συνομιλίας μεταξύ του διαιτητή του αγώνα Σάιμον Χούπερ και του VAR Ντάρεν Ίνγκλαντ.

Όπως γίνεται αντιληπτό από το ηχητικό ο διαιτητής που βρισκόταν στο VAR θεώρησε ότι το γκολ είχε μετρήσει κανονικά από τον διαιτητή. Όταν αντιλήφθηκαν το λάθος τους, ήταν πλέον αργά αφού το παιχνίδι είχε ξαναρχίσει. Μάλιστα ο χειριστής των επαναληπτικών προβολών ζήτησε από τον VAR να σταματήσει το παιχνίδι, ωστόσο αυτός του απάντησε το εξής: «Δεν μπορώ να κάνω τίποτα! F@@@!».

Δημοσθένης Καρμοίρης

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή