Δύο πρωτοπόρους της έρευνας, οι οποίοι κινήθηκαν με ταχύτητα φωτός αμέσως μόλις εκδηλώθηκε η πανδημία Covid-19, παρέχοντας προστασία από τον ιό σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, και άνοιξαν τον δρόμο για την ανάπτυξη εμβολίων που θα σώσουν την ανθρωπότητα από θανατηφόρες ασθένειες, βράβευσε με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής η συνέλευση του Ινστιτούτου Καρολίνσκα.

Η Καταλίν Κάρικο και ο Ντριού Ουάισμαν, που μοιράζονται το φετινό βραβείο, είναι οι δύο άνθρωποι που συνετέλεσαν στη δημιουργία των εμβολίων mRNA. Εξελίσσοντας με πυρετικούς ρυθμούς την έρευνά τους, που βρισκόταν ακόμη τότε σε πειραματικό στάδιο, κατάφεραν να υπερνικήσουν ακόμη και την ταχύτητα εξάπλωσης του κορονοϊού και να εφοδιάσουν την ανθρωπότητα με ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για την καταπολέμησή του.

Το άπιαστο όνειρο

Οι καθηγητές Κάρικο και Ουάισμαν πρωτοσυναντήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90, την εποχή που εργάζονταν και οι δύο στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και το επιστημονικό τους ενδιαφέρον για την τεχνολογία mRNA εθεωρείτο από τους πανεπιστημιακούς κύκλους άπιαστο όνειρο.

Έπειτα από έρευνες πολλών ετών, οι δύο επιστήμονες κατάφεραν το 2004 να δημιουργήσουν συνθετικό mRNA, το οποίο δεν προκαλεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος όταν εισάγεται στον ανθρώπινο οργανισμό, χρησιμοποιώντας ένα ελαφρώς τροποποιημένο νουκλεοσίδιο στην αλληλουχία mRNA. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του εμβολίου κατά της COVID-19 το 2020.

Με απλά λόγια, η τεχνολογία mRNA, στην οποία βασίστηκαν τα εμβόλια της Moderna και Pfizer/BioNTech κατά του κορονοϊού, έχει ευρύτατο πεδίο εφαρμογών. Η ιδιότητα των εμβολίων που αναπτύσσονται ώστε να προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό τις κατάλληλες γενετικές πληροφορίες, «εκπαιδεύοντας» το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμά τους εισβολείς με δικά του όπλα, αποτελεί πλέον πεδίο έρευνας και για την καταπολέμηση της μάστιγας του καρκίνου!

Η 68χρονη βιοχημικός, ουγγρικής καταγωγής, διδάσκει πλέον στο Πανεπιστήμιο Szeged της Ουγγαρίας, ενώ ο 64χρονος Ουάισμαν διατηρεί ακόμη και σήμερα την έδρα του στην Πενσιλβάνια. Η επί δεκαετίες επιστημονική συνεργασία τους έχει τιμηθεί με πλήθος διακρίσεων, μεταξύ των οποίων και το Lasker Award (2021), το οποίο θεωρείται προάγγελος του Βραβείου Νόμπελ.