Πάντα είναι δύσκολο για έναν παίκτη του βεληνεκούς του Ρουντ Φαν Νιστελρόι να βάζει τέλος στην καριέρα του. Ξαφνικά τα φώτα της δημοσιότητας σβήνουν. Το κατάλαβε καλά όταν είπε «αντίο» από την Ισπανία με τη φανέλα της Μάλαγα. Σε μια εξομολόγησή του σε ολλανδικό ΜΜΕ είχε πει: «Δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου μακριά από το ποδόσφαιρο. Δεν ήξερα σε ποιο πόστο ήθελα να είμαι. Πάλεψα πολύ με τις σκέψεις μου για να καταλήξω σε αυτό του προπονητή». Έτσι, έπειτα από δύο χρόνια (2012-14) όπου έκανε τα απαραίτητα μαθήματα προπονητικής για να πάρει και τα ανάλογα διπλώματα, βρέθηκε στο τεχνικό τιμ του Γκους Χίντινκ στην εθνική ομάδα της Ολλανδίας. Περισσότερο ως προπονητής των επιθετικών. Ποιος άλλος θα μπορούσε να το κάνει αυτό άλλωστε;

Και το 2016 πέρασε ξανά την πόρτα της Αϊντχόφεν, στην οποία είχε ξεπεταχτεί αρχικά για να κάνει τη σπουδαία καριέρα ως ποδοσφαιριστής. Για τη διάσημη ακαδημία της αυτή τη φορά. Ξεκίνησε από την ομάδα Κ17, με την οποία σάρωσε τους τίτλους. Φουλ επίθεση, αυτοματισμοί και ανάδειξη ταλέντων. Το κυριότερο από όλα; Ήξερε πώς να μιλήσει στα παιδιά. Οι ομιλίες του στα αποδυτήρια και η προσέγγιση που τους έκανε άφησαν εποχή. Ο ίδιος ήταν ατίθασος ως παίκτης. Πολλά τα περιστατικά που είχε κάνει στα αποδυτήρια των ομάδων όπου ήταν. Κατά συνέπεια ήξερε να κατευθύνει και τα παιδιά που είχε στην Αϊντχόφεν για να αποφύγουν ανάλογα λάθη. Βοηθώντας τα να κρατούν χαμηλά τους τόνους. Να κοιτούν τη δουλειά, να δουλεύουν ατομικά και να μην παραμελούν τα μαθήματα.

Η συνάντηση

Ο προβιβασμός στην Κ19 του ολλανδικού συλλόγου ήρθε μερικούς μήνες αργότερα. Η καθιέρωση ήρθε με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Κ21, στην οποία σταθεροποιήθηκε την περυσινή χρονιά. Το καλοκαίρι του ήταν ιδιαίτερο. Ο Ρότζερ Σμιντ έφυγε από την πρώτη ομάδα για να αναλάβει την Μπενφίκα. Ο νέος γενικός διευθυντής της Αϊντχόφεν και πρώην της Έβερτον, Μαρσέλ Μπραντς, του ζήτησε να συναντηθούν. «Είχα αρχίσει να καταλαβαίνω πως η κουβέντα μας θα ήταν για την πρώτη ομάδα. Αλλά στο μυαλό μου ήταν περισσότερο ο ρόλος του βοηθού στον νέο προπονητή. Η πρώτη κουβέντα που μου είπε ήταν να αναλάβω πρώτος προπονητής. Δεν το σκέφτηκα καθόλου. Ήμουν έτοιμος για αυτό. Το περίμενα. Είπα το “ναι” και ένα νέο ταξίδι ξεκίνησε», είχε αποκαλύψει ο 46χρονος προπονητής.

Ο Φαν Νιστελρόι έχει βρεθεί κάτω από τις οδηγίες μερικών εκ των κορυφαίων προπονητών. Πρώτα από όλα τον είχε «πρώτο βιολί» στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Δούλεψε με τον Φάμπιο Καπέλο στη Ρεάλ Μαδρίτης. Αλλά και με τον Μανουέλ Πελεγκρίνι στη Μάλαγα. Στο προπονητικό του σχολείο βρέθηκε κοντά στους Γκους Χίντινκ και Λουίς Φαν Χάαλ. Από όλους κράτησε πολλά πράγματα. Τα δούλεψε βάζοντας και δικά του στοιχεία για να διαμορφώσει την προπονητική προσωπικότητά του.

Ο Χάκπο Παράλληλα το περιβάλλον της Αϊντχόφεν τού προσφέρει ασφάλεια για να μπορέσει να κάνει ένα δυνατό ξεκίνημα ως πρώτος προπονητής. Ήδη μετράει δύο κατακτήσεις τίτλων και παλεύει στην κούρσα του πρωταθλήματος. «Θέλω να δημιουργήσω κάτι καλό και να μείνω πολλά χρόνια στην ομάδα. Μέλημά μου είναι να φτιάξω έναν κορμό με νεαρούς και ταλαντούχους, που ο ένας να συμπληρώνει τον άλλο. Ξέρω καλά το υλικό της ακαδημίας και είναι εξαιρετικό. Θελουμε να το αναδείξουμε και να βγάλουμε νέους μεγάλους ποδοσφαιριστές», δήλωσε πρόσφατα. Σημειωτέον ότι ο Κόντι Χάκπο «πλάστηκε» στα χέρια του στις μικρές ομάδες της Αϊντχόφεν. Για να φύγει το περασμένο καλοκαίρι για τη Λίβερπουλ αντί 42.000.000 ευρώ.

Ο τεχνικός Φαν Νιστελρόι, η ιδιαίτερη φιλοσοφία του και η συλλογή των τίτλων

Μέλος του κλειστού κλαμπ των «ιπτάμενων Ολλανδών». Γιατί ο Γιόχαν Κρόιφ πήρε αυτό το παρατσούκλι, αλλά ακολούθησαν και άλλοι από τη «χώρα της τουλίπας». Ανάμεσά τους και ο Ρουντ Φαν Νιστελρόι. Συνέχισε την παραδοσιακή μηχανή σκοραρίσματος παίρνοντας τα ηνία από τον Μάρκο Φαν Μπάστεν. Μπορεί να χάθηκε στο πέρασμα των χρόνων, όταν το 2012 έβαλε τέλος στην ποδοσφαιρική καριέρα του, αλλά πλέον είναι ξανά στο προσκήνιο. Πέρυσι το καλοκαίρι ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της αγαπημένης του Αϊντχόφεν. Και την περασμένη Κυριακή την οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ολλανδίας απέναντι στον Άγιαξ, με νίκη στα πέναλτι, ενώ η κανονική διάρκεια και η παράταση έληξαν ισόπαλες 1-1. Ήταν ο δεύτερος τίτλος του στη σεζόν, γιατί τον Ιούλιο είχε αντιμετωπίσει τον «Αίαντα» και στο Σούπερ Καπ. Με την Αϊντχόφεν να νικάει 5-3 και να παίρνει τον τίτλο.

Η τακτική

Το ιδανικότερο ξεκίνημα. Ο τρόπος που έδειξε τη χαρά του στον πάγκο ήταν σαν τους πανηγυρισμούς που έκανε όταν ήταν παίκτης. Στα αμέτρητα γκολ που έβαζε έδειχνε και το πάθος που είχε. Παρέπεμπε σε μεσογειακό ταμπεραμέντο και ήταν ένα ακόμα στοιχείο για το οποίο ξεχώριζε. Ήδη γίνεται ντόρος για τη δουλειά που κάνει στην πρώτη ομάδα της Αϊντχόφεν, την οποία έχει και στη δεύτερη θέση του πίνακα της βαθμολογίας.

Το σύστημα

Οι αναλυτές που έχουν δει από κοντά τη δουλειά του έχουν να πουν για ένα ιδιαίτερο 4-3-3 που ακολουθεί. Με τρεις χαφ, όπου ο ένας είναι «εξάρι» και οι άλλοι δύο περισσότερο παραπέμπουν σε «οχτάρια» ή «δεκάρια». Δύο εξτρέμ μπροστά τους με φυσικά προσόντα, τεχνική και ικανότητα στο «ένας με έναν». Και έναν επιθετικό που πάντα βρίσκει κενούς χώρους στη μεγάλη περιοχή, απειλώντας πάντοτε με ένα άγγιγμα της μπάλας και όχι περιττές ενέργειες. Κινήσεις που είχε και ο ίδιος όταν μεσουρανούσε στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Οι επιρροές του έχουν να κάνουν με το αγγλικό και το ισπανικό ποδόσφαιρο, τις οποίες «πάντρεψε» με την ολλανδική φιλοσοφία. «Τα σχολεία προπονητικής στην Ολλανδία είναι μοναδικά. Είχα τα στοιχεία και τα εξέλιξα. Έβαλα πινελιές από το αγγλικό και το ισπανικό ποδόσφαιρο που με έχουν σημαδέψει. Ζητούμενο για μένα είναι να φέρω κάτι διαφορετικό στο ποδόσφαιρο. Να φέρω δικές μου ιδέες», θα πει σε μία από τις συνεντεύξεις του.

Η αγάπη του για τα Παιδικά Χωριά SOS και ο Κριστιάνο

Η άλλη πλευρά του Ρουντ Φαν Νιστελρόι έχει να κάνει πάλι με τα παιδιά. Δηλαδή δεν είναι η δουλειά που έκανε στην ακαδημία της Αϊντχόφεν, δουλεύοντας με νεαρούς και ταλαντούχους
__________
ποδοσφαιριστές. Συγκεκριμένα, έχει ιδιαίτερη σχέση με τον παγκόσμιο οργανισμό των Παιδικών Χωριών SOS. Η πρώτη επαφή έγινε το 1998, όταν επισκέφθηκε ένα τέτοιο χωριό στο Βουκουρέστι. Ήταν εκεί με την εθνική ομάδα της Ολλανδίας και βρέθηκε στο χωριό για να δώσει χαρά στα παιδιά. Από τότε ξεκίνησε μια ιδιαίτερη σχέση με τον οργανισμό μαζί με τη γυναίκα του.

Μάλιστα, το 2001 η FIFΑ τον ανακήρυξε πρεσβευτή της στην Ολλανδία για τα Παιδικά Χωριά SOS, έχοντας ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εκμάθησης ποδοσφαίρου. Έκανε πολλές επισκέψεις δίνοντας χαρά, ενώ τα βοήθησε να έρθουν πιο κοντά στο άθλημα. Δεν μιλάει πολύ για αυτό ο Φαν Νιστελρόι, αφού είναι κάτι που θέλει να μείνει στην αφάνεια. Ακόμα και τώρα παραμένει κοντά στον οργανισμό και βοηθάει όσο μπορεί. «Δεν είναι για δημοσιότητα, είναι για την αγάπη που έχω στα παιδιά. Θέλουν να βρίσκονται σε έναν καλύτερο κόσμο. Είμαι πάντα κοντά τους, ειδικά σε αυτά που αντιμετωπίζουν προβλήματα», είχε πει σε μια συνέντευξή του


Νεύρα

Στον αντίποδα, πάντως, στο ποδοσφαιρικό σύνολο είχε θέματα. Δηλαδή έβγαζε συχνά νεύρα, ακόμα και σε νεαρούς, όταν ο ίδιος ήταν μεγάλο αστέρι. Αυτά τα νεύρα όμως φέρεται να έκαναν τον Κριστιάνο Ρονάλντο να φτιάξει μια τεράστια καριέρα στον χώρο της «στρογγυλής θεάς». Όσο και αν αυτό ήταν παράξενο. Το καλοκαίρι του 2003 ο Πορτογάλος παίρνει μεταγραφή από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Εποχή όπου ο Ρουντ Φαν Νιστελρόι ήταν ο απόλυτος σταρ στους «κόκκινους διαβόλους». Σε μια προπόνηση, ο πιτσιρικάς τότε Ρονάλντο κάνει τα κόλπα του, κατεβαίνει από αριστερά με την μπάλα και επιχειρεί ατομική προσπάθεια χωρίς να πασάρει στον Φαν Νιστελρόι. Ο Ολλανδός γίνεται «ηφαίστειο» και του λέει: «Δεν είσαι σε τσίρκο. Αν θέλεις να κάνεις τον κλόουν, πήγαινε κάνε τον και άσε το ποδόσφαιρο!». Ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον δεν παρενέβη σε όλο αυτό! Για πολλούς τα λόγια αυτά ωρίμασαν απότομα τον Κριστιάνο και τον πείσμωσαν..

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή στις 7 Μαΐου 2023.