Στην πολιτική ο χρόνος δεν είναι πάντα σύµµαχος για όσους θέλουν να ξεχαστούν, µε την ελπίδα πως θα επανακάµψουν «φρέσκοι» στα δηµόσια πράγµατα της χώρας.

Εκτός και αν βρεθούν πολιτικοί αρχηγοί που µπορεί να τους «ψωνίσουν» από τα αζήτητα, για να εξυπηρετήσουν ευκαιριακές σκοπιµότητες. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και ο Ευ. Αντώναρος, για χάρη του οποίου γκρεµίστηκαν τα τείχη της Κουµουνδούρου, για να τον υποδεχτεί ο Αλ. Τσίπρας ως εµβληµατική µεταγραφή από τον χώρο της «καραµανλικής» ∆εξιάς.

Τα γεγονότα, όµως, της Ιστορίας είναι τόσο πεισµατάρικα, που δεν επιτρέπουν την υποταγή τους στη λησµονιά. Άλλωστε, ο λόγος που «δεν έχασε η Πειραιώς βελόνι» όταν ο Κ. Μητσοτάκης διέγραψε τον Ευ. Αντώναρο από τη Ν∆, το 2018, ήταν ότι ο κόσµος της «γαλάζιας» παράταξης τον αντιµετώπιζε ως «µουσαφίρη» και «ξένο σώµα», ασχέτως εάν ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραµανλής τον καθιέρωσε για ένα σηµαντικό χρονικό διάστηµα στη θέση του εκπροσώπου Τύπου της κυβέρνησής του.

Ταύτιση με το 2009

Όμως, στη συλλογική µνήµη της κοινωνικής βάσης της Νέας ∆ηµοκρατίας ο Ευ. Αντώναρος έχει ταυτιστεί µε την εκλογική ταπείνωση που υπέστη η «γαλάζια» παράταξη στις εκλογές του 2009 από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς σε αυτόν, όπως και σε ακόµα δύο πρόσωπα, τον Γ. Λούλη και τον Λ. Ζαγορίτη, είχε χρεωθεί το «πολιτικό στραπάτσο» που υπέστη και το κόµµα και ο ίδιος ο Κ. Καραµανλής, που υποχρεώθηκε σε παραίτηση και άνοιξε τις διαδικασίες διαδοχής του.

Η παρουσία του Ευ. Αντώναρου στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές του 2009 χαρακτηρίστηκε καταστροφική, ενώ είναι απορίας άξιον ακόµα πώς ο τέως πρωθυπουργός τον διατήρησε στη συγκεκριµένη θέση, ενώ µήνες πριν είχαν οργιάσει οι πληροφορίες για «εξοστρακισµό» του από το Μέγαρο Μαξίµου.

Δεν ακολούθησε

Τι κι αν σύσσωµη η Ν∆ εκείνη την περίοδο έδειχνε µε το δάχτυλο τον Ευ. Αντώναρο ως έναν από τους βασικούς υπαίτιους της ιστορικής ήττας του κόµµατος, καθώς είχε την κεντρική επικοινωνιακή ευθύνη του Μεγάρου Μαξίµου προς τις κάλπες της 4ης Οκτωβρίου του 2009; Ο µόνος που επωφελήθηκε από το συγκεκριµένο εκλογικό αποτέλεσµα ήταν ο ίδιος. Γιατί µε την οδυνηρή ήττα της Νέας ∆ηµοκρατίας δεν ανακοίνωσε µόνο ο Κ. Καραµανλής πως θα δροµολογήσει τις διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας, αλλά το ίδιο βράδυ υπέβαλε την παραίτησή του και ο Γιώργος Σουφλιάς, που ήταν υποψήφιος σε εκλόγιµη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας ∆ηµοκρατίας, και τη θέση του πήρε ο Ευ. Αντώναρος, ο οποίος, παρά την αποδοκιµασία της οποίας ετύγχανε δεν επέδειξε τη διάθεση να ακολουθήσει το παράδειγµα του Λαρισαίου πολιτικού.

Για πρώτη φορά, ο Ευ. Αντώναρος ενεπλάκη στη µάχη του σταυρού στις εκλογές του 2012 ως υποψήφιος στη Β’ Αθηνών µε τη Ν∆ και απέσπασε ένα πολύ χαµηλό ποσοστό υποστήριξης για πολιτικό που είχε διατελέσει επί πολλά χρόνια κυβερνητικός εκπρόσωπος και εκ των πραγµάτων είχε εξασφαλισµένη αναγνωρισιµότητα. Μόλις 4.500 σταυρούς πήρε ως υποψήφιος στη Β’ Αθήνας.

Στο επίκεντρο

Σηµειωτέον, δε, πως και ως αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος του Θ. Ρουσόπουλου δεν είχε δώσει δείγµατα γραφής, καθώς, όσες φορές έκανε τη «βάρδια» του πολιτικού του προϊσταµένου στα µπρίφινγκ, στις δύσκολες ερωτήσεις η µόνιµη επωδός του ήταν: «Σας έχει απαντήσει ή θα σας απαντήσει ο κ. Ρουσόπουλος». Στη συνέχεια ο Ευ. Αντώναρος, ο οποίος θέλησε να εµπλακεί στον κοινοβουλευτισµό, ενώ ως δηµοσιογράφος είχε µεγαλύτερη αξιοπιστία και η πορεία του ήταν αξιοζήλευτη, έκανε τα πάντα για να µπορεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της δηµοσιότητας και του δηµόσιου βίου.

Η διαγραφή του από τη Ν∆ είναι βέβαιο πως δεν κόστισε στον Κ. Μητσοτάκη, αλλά ούτε συγκίνησε τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραµανλή, τον οποίο επικαλείτο «αυθαιρέτως» πολλές φορές, για να δικαιολογεί την παρουσία του στα ελεγχόµενα από τον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ της Αριστεράς. Μάλιστα, όταν άρχισε να «φουντώνει» το φλερτ του µε τον ΣΥΡΙΖΑ, σύµφωνα µε πληροφορίες που όχι τυχαία ήρθαν στη δηµοσιότητα, ο Κ. Καραµανλής τού διεµήνυσε να µην ξαναπατήσει το πόδι του στο πολιτικό του γραφείο, κάτι που ίσχυσε και για τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον έτερο ευνοηµένο της Αριστεράς του Αλ. Τσίπρα.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 14 Απριλίου 2023