Mητέρα δύο αγοριών στην εφηβεία. Λύκειο και Γυμνάσιο. Δύσκολη ηλικία παραδέχεται η υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια.

Η Μαρία Συρεγγέλα είναι μία πολύ δραστήρια γυναίκα, η οποία στη διαδρομή που έχει διανύσει μέχρι σήμερα έχει την απόλυτη υποστήριξη του συζύγου της.

Όπως εξηγεί με χιούμορ, «ο άντρας μου ήξερε τι έπαιρνε, με γνώρισε στην ΟΝΝΕΔ, δεν με γνώρισε στο κατηχητικό»! Είναι πολλά χρόνια μαζί, από το 1997, από μικρά παιδιά. Όπως λέει... «έχουμε σπάσει ρεκόρ». Καθώς η συζήτησή μας ξεδιπλώνεται, αντιλαμβάνομαι πως η Μαρία Συρεγγέλα είναι ο κατάλληλος άνθρωπος... στην κατάλληλη θέση... και αυτό έχει βιωματική διάσταση. «Αυτό κάνω. Καταλαβαίνω μέσα από τις δικές μου εμπειρίες τις ανάγκες της σημερινής γυναίκας της σημερινής οικογένειας. Όταν γέννησα, τα πολιτικά πήγαν στην άκρη. Μπήκαν στα στερεότυπα». Αγωνίες, υποχρεώσεις και ανάγκες που έπρεπε να αντεπεξέλθει. Η πολιτική της πορεία αρχίζει να μετρά από τα μαθητικά της χρόνια...

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει, η εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» την Κυριακή εκείνης της εποχής έπαιξε σημαντικό ρόλο. «Μόλις είδα την επανέκδοσή σας, είπα “ακριβώς ίδια είναι, μόνο η Παναγιωταρέα λείπει”». Από μικρή διάβαζε φανατικά την «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ». «Στο σπίτι οι γονείς μου έφερναν “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ”. Είχα μια τάση με τα κοινά. Ήμουν πρόεδρος στο δεκαπενταμελές. Μου άρεσε πολύ η ενασχόληση με τα κοινά. Ως μαθήτρια ήμουν στη ΜΑΚΙ (Μαθητική Ανεξάρτητη Κίνηση), μετά ΟΝΝΕΔ, μετά Εκτελεστικό, Κεντρική Επιτροπή μαζί με τον Γιάννη Οικονόμου». Το 2004 παντρεύτηκε, ήρθαν τα παιδιά, έδωσε εκεί προτεραιότητα και επανήλθε, αργότερα, στο Κέντρο Ερευνών θεμάτων Ισότητας. «Κάνω αυτό που πραγματικά αγαπώ! Δεν μπορώ να αλλάξω τα πάντα. Όμως, αποχωρώντας από αυτή τη θέση, γιατί κάποτε θα τελειώσει, θέλω να αφήσω ένα λιθαράκι κι εγώ, κάτι να έχει προχωρήσει στην Ελλάδα».

Πότε θα φύγει από το υπουργείο; Μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές αφού «επέλεξα να είμαι υποψήφια βουλευτής στις επόμενες εκλογές στον Δυτικό Τομέα, σε μια περιοχή που θεωρώ τον εαυτό μου ερωτική μετανάστρια από το ‘97». Έχει ζήσει πολλά χρόνια στην Πετρούπολη ενώ ο άνδρας της, γνήσιο τέκνο δυτικών προαστίων, μεγάλωσε στο Περιστέρι. Η ίδια είναι Κορίνθια στην καταγωγή, που μεγάλωσε στις γειτονιές της Κυψέλης. Με δυτικές ρίζες... ξέρει καλά τις ανάγκες και την ανθρωπογεωγραφία. Κινούμενη σε προεκλογικούς τόνους, εξηγεί, «μοιράζω τη μέρα μεταξύ υπουργείου και επαφών με τον κόσμο. Θεωρώ πως οι πολιτικοί των νεότερων γενιών δουλεύουν και προσφέρουν πραγματικά. Δεν είναι ο βουλευτής “καλοχαιρέτας”, που εμφανίζεται μόνο σε εκδηλώσεις».

Tον παλμό της κοινωνίας και την επαφή με αυτήν τη δίνουν τα παιδιά της. «Το ότι έχω δύο εφήβους στο σπίτι είναι πολύ σημαντικό, γιατί μαθαίνω τι σκέφτονται οι νέοι άνθρωποι αλλά και τι ανάγκες έχουν οι μητέρες φίλων των παιδιών μου». Δεν της αρέσει να χαϊδεύει τα αυτιά. «Επιλέγω πάντα με ειλικρίνεια να επικοινωνώ. Δεν θα πας να κοροϊδέψεις. Να υποσχεθείς λαγούς με πετραχήλια. Δεν θέλω την επαφή αυτήν που είχαν οι πολιτικοί παλιά. Πήγαιναν σε μια εκδήλωση, μιλούσαν και έφευγαν. Θέλω προσωπική επαφή με τον κόσμο».

Ο σύζυγός της, πολιτικός μηχανικός αντιλαμβάνεται πως ο ρόλος της έχει την υπερέκθεση, άσχημες κριτικές και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, το έχει ζήσει και ο ίδιος στο παρελθόν. «Υπάρχει αλληλοϋποστήριξη, κατανόηση, αγάπη και δύο παιδιά που μας ενώνουν. Ήμασταν συνειδητοποιημένοι όταν κάναμε οικογένεια. Συζήσαμε πριν παντρευτούμε, δοκιμάστηκε η σχέση». Δεν ξεχνά ποτέ τη συμβουλή της μητέρα της, «αν αποφασίσεις να παντρευτείς, θα συζήσεις πρώτα να δεις πώς είναι!»

Για τη Μαρία Συρεγγέλα έχει σημασία ο ποιοτικός χρόνος με την οικογένειά της. «Ό,τι ώρα γυρίσω το βράδυ θα αφιερώσω χρόνο οπωσδήποτε να καθίσουμε μαζί να συζητήσουμε, όσο το δέχονται, γιατί διανύουμε και την ηλικία “κλείνομαι στο δωμάτιο μου”. Ρίχνω πολύ μπλα μπλα, θέλουν το 10 λεπτά κήρυγμα!», λέει αναφερόμενη στα αγόρια της. «Εντάσεις για το διάβασμα έχουμε. Δεν είμαι της λογικής να είναι τέλειοι σε όλα οι γιοι μου. Ο μικρός είναι πιο πολιτικοποιημένος. Παρακολουθούν τα πάντα». Στεναχωριούνται όταν η μητέρα τους δέχεται επιθέσεις στο Twitter, όταν της ασκούν κριτική. «Είμαι ανοιχτή στην κριτική, δεν τα κάνω όλα τέλεια. Γίνομαι καλύτερη». Γνωρίζει πως τα παιδιά είναι πολύ εκτεθειμένα στα social media, αλλά «ας μην κοροϊδευόμαστε, όποιος δεν έχει επαφή με τις τεχνολογίες θα είναι ο φτωχός του μέλλοντος! Οι θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν στο μέλλον θα έχουν σχέση κυρίως με αυτούς του τομείς».

Η συζήτησή μας έγινε Τετάρτη, Ημέρα της Γυναίκας, και η αίσθησή της είναι πως δεν έχουμε γίνει ακόμα Σουηδία, ωστόσο, θεωρεί ότι η κοινωνία έχει αρχίσει να αλλάζει οπτική απέναντι στη θέση της γυναίκας. Μιλώντας για την τραγωδία των Τεμπών, δήλωσε συγκλονισμένη, ειδικά ως μητέρα που έπρεπε εξηγήσει στα παιδιά της τι συνέβη, γιατί χάθηκαν τόσες ζωές. Θεωρεί πως ένα μέρος ήταν το ανθρώπινο λάθος, αλλά δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από αυτό. «Θα πρέπει όλα να γίνουν ασφαλή στην καθημερινότητά μας. Και αφορά στα πάντα και παντού»!

Έχοντας ζήσει τις αγωνίες της ελεύθερου επαγγελματία αλλά και ταυτόχρονα της νέας μητέρας που δεν ήξερε πού θα αφήσει το παιδί της, μιλά για το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας για τους Χώρους Φύλαξης Βρεφών εντός των επιχειρήσεων. «Αφορά πάνω από 120 εργαζόμενους που εργάζονται σε επιχειρήσεις που απλώς βρίσκονται στον ίδιο εμπορικό δρόμο. Με ένα απλό ιδιωτικό συμφωνητικό κάνουν αίτηση».

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 12/3