Η «υπόθεση Δουρή» αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα που έχουν καταγραφεί στα ελληνικά εγκληματολογικά χρονικά, καθώς πρόκειται για τη δολοφονία και τον βιασμό ενός μικρού παιδιού από τον ίδιο του τον πατέρα.

Σαν σήμερα, το μακρινό 1994, πριν από σχεδόν 20 χρόνια, έπεσε η αυλαία στο έγκλημα που συγκλόνισε ολόκληρη την Ελλάδα.

Το Κακουργιοδικείο της Κορίνθου επέβαλε στον Μανώλη Δουρή ισόβια κάθειρξη συν 21 χρόνια για τον βιασμό και τη δολοφονία του 6χρονου γιου του, .


Το χρονικό της υπόθεσης

Ήταν παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1993 και ενώ σε όλη τη χώρα το κλίμα ήταν ιδιαίτερα γιορτινό, καθώς ο κόσμος περίμενε την έλευση του νέου έτους, στην οικογένεια Δουρή επικρατούσε αναστάτωση. Κι αυτό γιατί ο 6χρονος Νικόλας, το ένα από τα επτά παιδιά της Γεωργίας και του Μανώλη Δουρή, δεν είχε ακόμα επιστρέψει στο σπίτι, παρότι είχε ήδη νυχτώσει.

Οι δύο γονείς πήγαν αμέσως στο αστυνομικό τμήμα Κρανιδίου και δήλωσαν την εξαφάνιση του γιου τους. Ακολούθησε μεγάλη κινητοποίηση της αστυνομίας και της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να βρεθεί το παιδί.

Ο πατέρας σε αυτήν την πρώτη φάση, έδινε συνεντεύξεις, προκειμένου να αποπροσανατολίσει τις Αρχές.

Τελικά, ο μικρός Νικόλας «εντοπίστηκε» νεκρός από τον πατέρα του και έναν από τους αδελφούς του. Το πτώμα ήταν κρυμμένο στον μαντρότοιχο μιας αλάνας που βρισκόταν κοντά στο σπίτι της οικογένειας.

Ο ιατροδικαστής στο πόρισμά του ανέφερε ότι το παιδί πέθανε από ασφυξία, καθώς ο δράστης του έφραξε το στόμα και τη μύτη, αφού προηγουμένως το είχε βιάσει.

Ακολούθησαν σκηνές αρχαίας τραγωδίας. Ο πατέρας της οικογένειας, Μανώλης Δουρής, ήταν απαρηγόρητος, ορκιζόταν ότι θα εκδικηθεί τον φονιά του γιου του και στην κηδεία του Νικολάκη σπάραζε για «το αγγελούδι του που κάποιος το είχε δολοφονήσει».

Ωστόσο, πολύ σύντομα έγινε η μεγάλη ανατροπή. Ο Μανώλης Δουρής θεωρήθηκε ύποπτος για τη δολοφονία του γιου του, εξαιτίας του ότι εντόπισε ο ίδιος το παιδί σε ένα δυσπρόσιτο σημείο που μόνο κάποιος που γνώριζε θα έψαχνε.

Έτσι, οι αστυνομικοί αποφάσισαν να τον ανακρίνουν. Στην κατάθεσή του έπεφτε συνεχώς σε αντιφάσεις, ώσπου τελικά ομολόγησε ότι αυτός ήταν ο θύτης.

Η δίκη του παιδοκτόνου έγινε τον Νοέμβριο του 1994 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κορίνθου και η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κάθειρξη είκοσι ετών για τον βιασμό του παιδιού του και ενός έτους φυλάκιση για ασέλγεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύζυγός του, καθ΄ όλη τη διάρκεια της δίκης και μετά την καταδικαστική απόφαση, υποστήριζε ότι ο άντρας της ήταν αθώος.

Δύο χρόνια μετά, στις 24 Φεβρουαρίου του 1996, ο Δουρής βρέθηκε κρεμασμένος με καλώδιο τηλεόρασης στις τουαλέτες των φυλακών Τριπόλεως. Η κηδεία του έγινε την επόμενη μέρα στην Ερμιόνη και τον έθαψαν δίπλα στον 6χρονο Νικόλα.

Δείτε όλο το χρονικό της υπόθεσης στο παρακάτω βίντεο: