Στην πατρική οικία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι στραμμένα τα βλέμματα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Μάικ Πομπέο στα Χανιά.

Ο Μάικ Πομπέο σε μια υψηλού διπλωματικού συμβολισμού επίσκεψη στη χώρα μας, μετέβη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σούδα της Κρήτης, ενώ το προηγούμενο βράδυ αφίχθη μετά της συζύγου του στο πατρικό σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι Χανίων, όπου και διέμεινε.

Το ζεύγος Πομπέο είχε την ευκαιρία να απολαύσει την ελληνική φιλοξενία – με έντονες αναφορές στην Κρήτη- που πρόσφεραν ο Κυριάκος και η Μαρέβα Μητσοτάκη.
ΠΟΜΠΕΟ_ΥΠΟΔΟΧΗ

Το πρωθυπουργικό ζεύγος υποδέχθηκε τους φιλοξενούμενους με κρητικά εδέσματα, όπως γραβιέρα, κρητικά παξιμάδια, καλτσούνια, και φυσικά ρακή. Άλλωστε η προχωρημένη ώρα της άφιξης των Αμερικανών δεν επέτρεπε ένα Λουκούλειο δείπνο.

Ωστόσο η οικία της οικογένειας Μητσοτάκη δεν είναι η πρώτη φορά που γνωρίζει ημέρες δόξας, καθώς από την εποχή του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη Έλληνες και ξένοι πολιτικοί ηγέτες είχαν απολαύσει τη μαγευτική θέα από τη βεράντα της οικογένειας Μητσοτάκη, αλλά και γευτεί τα πεντανόστιμα πιάτα της οικοδέσποινας, Μαρίκας Μητσοτάκη.

Όταν ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος επισκέφθηκε τη δεκαετία του ’90 δύο φορές την οικία της οικογένειας, έμεινε εντυπωσιασμένος από την απαράμιλλη ομορφιά της Κρήτης και από τα… ντολμαδάκια της Μαρίκας Μητσοτάκη. Τα παραδοσιακά ντολμαδάκια άλλωστε δεν έλειψαν και από το γεύμα που παρέθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προς τιμήν του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Ο Αμερικανός πρόεδρος απήλαυσε τη φιλοξενία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1991 και 1994. 

Το καλοκαίρι του 1991 το ζεύγος Μπους πραγματοποιεί το ιστορικό ταξίδι στη χώρα μας , σε μια εποχή ιδιαίτερων πολιτικών συνθηκών, για να φιλοξενηθεί στο Ακρωτήρι των Χανίων από τη μεγάλη ελληνική πολιτική οικογένεια.

Η ζεστή φιλοξενία του τότε Έλληνα πρωθυπουργού και οι μαγειρικές δεξιότητες της συζύγου του, έκαναν το ζεύγος Μπους να παραμιλάει, ενώ φημολογείται ότι η Μαρίκα Μητσοτάκη αποκάλυψε κάποια από τα μυστικά της κουζίνας της στη Μπάρμπαρα Μπους.

Πάντως ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε μιλήσει πολλές φορές για τα απίστευτα «dolmadakia» της συζύγου του τότε Έλληνα πρωθυπουργού.

Και δεν ήταν ο μόνος ξένος αξιωματούχος που «ερωτεύτηκε» τις σπεσιαλιτέ της Μαρίκας Μητσοτάκη, καθώς τον Μάιο της ίδιας χρονιάς ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, αποδέχτηκε το κάλεσμα της οικογένειας και παρευρέθη στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της Μάχης της Κρήτης.

Ο καγκελάριος μαγεύτηκε από τα τοπία της Κρήτης , τα οποία έμειναν ανεξίτηλα στην μνήμη του για χρόνια, όπως και το τραπέζι της Μαρίκας Μητσοτάκη.