Τον Ιούλιο του 1991 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε καταφέρει μετά από τρεις δεκαετίες σκληρότατων δοκιμασιών στις Ελληνοαμερικάνικες σχέσεις να κερδίσει τη φιλία πρώτα και την εμπιστοσύνη του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο οποίος επισκέφτηκε με τη σύζυγο του Μπάρμπαρα επισήμως την Ελλάδα.

Εκείνο που προβάλλεται κυρίως σήμερα, με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο στα Χανιά, είναι το επίσης θερμό κλίμα που υπήρξε και τότε στο πατρικό της μεγάλης πολιτικής οικογένειας όπου το ζεύγος Μπους απόλαυσε το μεγαλείο της φιλοξενίας και της μεστής πολιτισμού και πνεύματος Ελληνικής κουλτούρας.

Ατμόσφαιρα

Πέραν αυτών όμως, εκείνο το ταξίδι είχε πραγματικά ιστορικά χαρακτηριστικά καθώς είχαν μεσολαβήσει πολύ σοβαρά γεγονότα από το προηγούμενο, του Νοεμβρίου του 1959, που είχε πραγματοποιήσει ο Άικ Αντενάουερ στην Αθήνα. Το Κυπριακό, οι ενστάσεις για το σχέδιο Μάρσαλ, η δικτατορία, η μεταπολίτευση της φωτιάς με τους τρομοκράτες να σπέρνουν τον θάνατο και τον τρόμο σε Αμερικανούς πολίτες, ο Παπανδρέου με την αντιαμερικάνικη φρασεολογία και το ΚΚΕ με τις συνεχείς διαδηλώσεις κατά του «διεθνούς χωροφύλακα». Μάλιστα, μόνο το 1991 η «17Ν» είχε πραγματοποιήσει 12 – 13 τρομοκρατικές επιθέσεις σκοτώνοντας σε μία από αυτές (Μάρτιος 1991) τον Αμερικανό στρατιώτη Ρόνι Στιούαρτ στη Γλυφάδα, ενώ παραμονές της άφιξης του Μπους (Ιούλιος 1991) είχε εκτελέσει στο Ψυχικό τον Τούρκο διπλωμάτη Ντενίς Μπουλούμπακση ο οποίος σχετίζονταν και με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

«Ζήτω η Ελλάς»

Παρά ταύτα ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήλθε (σς στην αρχή και όχι στο τέλος της καριέρας της θητείας του όπως μετέπειτα οι Κλίντον, Ομπάμα), γύρισε όλη την Αθήνα, χαιρετήθηκε με πλήθος κόσμου συνοδευόμενος από τον Μητσοτάκη ενώ αποκορύφωμα ήταν η μνημειώδης ομιλία του στη Βουλή. Είχε πει: «Κανένας Αμερικανός δεν μπορεί να έρθει στην Αθήνα χωρίς να αισθάνεται ένα είδος ιερού δέους. Όλα όσα είναι οι Αμερικανοί, όλα όσα υποστηρίζουν έχουν τις ρίζες τους εδώ, σε αυτή τη μεγάλη πόλη, σε αυτή τη μεγάλη χώρα, όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία…». Και κατέληγε στα Ελληνικά : «Ζήτω Ελλάς» αποσπώντας τα θερμά χειροκροτήματα του Κων. Καραμανλή, του Κων. Μητσοτάκη και των βουλευτών.