Λίγες ώρες πριν την 92η τελετή των βραβείων Όσκαρ, «ταξιδεύουμε» στο μακρινό 1929 όταν όλα ξεκίνησαν.
Στις 16 Μαΐου 1929, σε μία σεμνή τελετή διαρκείας περίπου 20 λεπτών δόθηκαν τα πρώτα βραβεία Όσκαρ. Παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο Douglas Fairbanks Jr, γνωστός επιχειρηματίας της εποχής.

image

Οι πρώτοι ηθοποιοί που «κράτησαν» τα διάσημα χρυσά αγαλματίδια ήταν η Janet Gaynor για δύο ρόλους και ο Emil Jannings (7th Heaven, Street Angel, Sunrise )για 3 (The Way of All Flesh και The Last Command)! Το Όσκαρ καλύτερης ταινίας κέρδισε το «Wings».

1_memorable_director_frank_borzage


gaynor-oscar

Η τελετή έγινε στο Hollywood Roosevelt Hotel, οι καλεσμένοι ήταν μόλις 270 και το κόκκινο χαλί δεν στρώθηκε ποτέ. Την ιδέα για την τελετή εμπνεύστηκε ο Louis Mayer με σκοπό «να προωθήσει την βιομηχανία του κινηματογράφου και να ενώσει όλους τους καλλιτέχνες».

Σημειώνεται ότι οι νικητές ανακοινώθηκαν 3 μήνες πριν την τελετή. Ήταν η μοναδική φορά στην ιστορία των Όσκαρ που η τελετή δεν μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Το Μενού

Το… πλούσιο μενού των πρώτων Όσκαρ ήταν βασισμένο στις ευρωπαϊκές γεύσεις της εποχής ενώ αλκοόλ, τουλάχιστον για τα «μάτια του κόσμου», δεν καταναλώθηκε λόγω της ποτοαπαγόρευσης.

phpThumb_generated_thumbnail

Στους καλεσμένους σέρβιραν, ξηρούς καρπούς, σούπα, παγωτό ενώ κυρίως πιάτο ήταν ένα… τόστ με κοτόπουλο.

Από τις λιγοστές φωτογραφίες της βραδιάς φαίνεται να απουσιάζουν οι εντυπωσιακές τουαλέτες και τα καλοραμμένα κουστούμια που φοράνε σήμερα όσοι παρευρίσκονται στην τελετή.