Oύτε τον ήθελε ούτε τον μπορούσε τον ανασχηματισμό ο Τσίπρας. Του προέκυψε ως πολιτικό ατύχημα μετά την τραγωδία στο Μάτι. Ακόμα, όμως, κι αν τον ήθελε, δεν θα μπορούσε να του δώσει πραγματικό πολιτικό περιεχόμενο. Αμετακίνητος ο Καμμένος, αμετακίνητος ο Κοτζιάς, υπεραμετακίνητος ο Τσακαλώτος. Γι’ αυτό και προέκυψε αυτό το αποτέλεσμα: Υπάρχει χώρος για όλες εσάς που έχετε μια κοινή ταυτότητα και παίζετε έναν συγκεκριμένο ρόλο. Του «γυναικείου σούργελου», όπως ευφυώς σας έχει χαρακτηρίσει η κοινωνία. Μπάτε, για να συνεχίσει να κυβερνά ο Αλέξης Τσίπρας. Και καλά κάνει! Οταν οι γκόμενες της πολιτικής -και της δημοσιογραφικής- εξουσίας είναι πρόθυμες να γλείψουν εκεί όπου έφτυναν. Αλλωστε, η δεξιά τσόντα των ΑΝ.ΕΛ. βρίθει από «πρόθυμες» να εξευτελιστούν για μια θέση στην αριστερή κυβέρνηση.

Προφανώς και δεν είναι ο πρώτος πολιτικός, ούτε καν ο τελευταίος. Και πριν από αυτόν ο Σαμαράς άνοιξε τον δρόμο σε γραφικούς και δημοσιογράφους της παρακμής που τους κληρονόμησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Βεβαίως, παραλείπω τους κλέφτες και τις κλέφτρες του Σημίτη και του ΠΑΣΟΚ και τις «καλτσοδέτες» του Γιωργάκη. Ωστόσο, οφείλω, να ξεχωρίσω το κορυφαίο γυναικείο εργαλείο, τώρα που βγήκαμε από τα Μνημόνια. Ναι, η Θεοδώρα Τζάκρη θα μπορούσε να περνάει μερικές ώρες την ημέρα μέσα σε γυάλινη προθήκη στην αίθουσα της Βουλής. Διότι η Θεοδώρα Τζάκρη είναι το μοναδικό μέλος του Κοινοβουλίου που έχει επικυρώσει διά της ψήφου του και τα τρία Μνημόνια. Το πρώτο (2010) ως υφυπουργός στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Το δεύτερο (2012) επί κυβέρνησης Σαμαροβενιζέλων, πάλι ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Και αισίως έδωσε τη συγκατάθεσή της στο τρίτο Μνημόνιο του Αλέξη Τσίπρα, αυτήν τη φορά ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και αν υπάρξει ένα (μετα) Μνημόνιο, δύσκολα θα βρεθεί ο βουλευτής που θα ξεπεράσει το ρεκόρ της. Η Βουλή οφείλει να βρει έναν χώρο για να στήσει τη φωτογραφία της διαβάζοντας τη μνημονιακή «Καθημερινή». Εστω και στο W.C.

Η ίδια αυτή κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων πανηγυρίζει τώρα γιατί τερμάτισε τα Μνημόνια χωρίς απώλειες και με τη βοήθεια της δεξιάς της τσόντας. Προφανώς και ο Τσίπρας αναδεικνύεται πιο «μάγκας», αφού μπόρεσε να πετύχει με τα δεξιά σούργελα την ολοκλήρωση του δυσκολότερου Μνημονίου. Τώρα επιχειρεί το ίδιο και με την προσθήκη της Παπακώστα, της Χρυσοβελώνη και της Κόλλια για το κορυφαίο στοίχημά του να εγκριθεί η δόλια «Συμφωνία των Πρεσπών». Ολα αυτά φαντάζουν εξόχως γραφικά στους έξω, οι οποίοι μας παρακολουθούν ως μια ιδιαίτερη περίπτωση εδώ και οκτώ χρόνια. Η καγκελάριος έχει αποφασίσει ότι ο ελληνικός λαός και το πολιτικό σύστημα ενεργούν με έναν δικό τους τρόπο. Μπόρεσε και δάμασε το πρώτο «άτακτο παιδί» της Ευρώπης, τον κ. Τσίπρα. Το έκανε με θαυμαστό τρόπο, που θα περάσει στα βιβλία πολιτικής επιστήμης ως παράδειγμα προς μίμηση.

Κανείς δεν νοιάζεται πλέον εκτός Ελλάδος για το αν η χώρα κυβερνάται από Αριστερά ή Δεξιά. Τη δουλειά τους θέλουν να κάνουν. Ενώ ο Κυριάκος πέφτει συνεχώς στην παγίδα «φύγετε εσείς, να έρθουμε εμείς... επειδή είστε ψεύτες». Ο πολιτικός χρόνος στην εποχή των Μνημονίων έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα... και θα συνεχίσει και στη μεταμνημονική εποχή το «κτήνος» να καταπίνει πρωθυπουργούς και κυβερνήσεις.

Μια αριστερή κυβέρνηση έκανε τα πιο «δεξιά» πράγματα που μπορεί κανείς να διανοηθεί για να παραμείνει στην εξουσία. Με σχιζοφρενικό τρόπο. Συνεχίζει, όμως, να προχωράει. Μαζί με τα αριστεροδεξιά πολιτικά σούργελα... Αλλά αυτά καταντάνε τόσο περιττά για μένα, αν θυμηθούμε τον Ηράκλειτο. Αλλά για τον Ηράκλειτο θα μιλάμε τώρα, όταν τα γυναικεία σούργελα θεωρούν πως η ντομπροσύνη και η λεβεντιά είναι μόνο γένους αρσενικού; «Ηθος ανθρώπω δαίμων». Ηράκλειτος. Διαφωτιστικός: «Η μοίρα του ανθρώπου είναι ο χαρακτήρας του».