Μπορεί οι Ηνωμένες Πολιτείες να «επέστρεψαν», όπως υπερήφανα μεν, αλλά απειλητικά για κάποιους άλλους, τόνισε ο Αμερικανός νέος πρόεδρος, δηλώνοντας ότι «Αmerica is back», σε αντίθεση με εκείνο το εθνικολαϊκιστικό «Αmerica first» του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά η «επιστροφή» αυτή ξεκίνησε από την Ευρώπη με «πυροτεχνήματα». Τα μηνύματα ήταν καταιγιστικά από τη μυστική διπλωματία -όχι αυτή του Μαξίμου- ότι ο Μπάιντεν ψάχνει απεγνωσμένα να δώσει στον Ερντογάν μια ευκαιρία, αλλά... αυτός δεν ενδίδει!

Οι φήμες κυκλοφορούσαν ανεξέλεγκτες, η συμπυκνωμένη ανοησία του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ είχε σχολιάσει με ικανοποίηση το ρεπορτάζ του Κωστίδη ότι σφίγγει ο κλοιός για την Τουρκία στο ζήτημα των S-400... αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευσε τα σχετικά. Η Ουάσινγκτον, λοιπόν, εμφανιζόταν έτοιμη να αποδεχτεί την παραμονή του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος στην Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι η Αγκυρα θα δεσμευτεί γραπτώς ότι δεν θα ενεργοποιήσει (!) ποτέ τους S-400 και ότι θα αποδεχθεί στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου να ελέγχουν την εφαρμογή της συμφωνίας. Δηλαδή η Ουάσινγκτον του Μπάιντεν θα μπορούσε να επιτρέψει στην Τουρκία να διατηρήσει τους S-400, αλλά υπό αμερικανικό έλεγχο!

Ο Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί να φανεί καλός στην Ουάσινγκτον του Μπάιντεν στέλνοντας πίσω τους Ρώσους τεχνικούς που πήγαν στην Τουρκία για τους S-400, η αποστολή των οποίων έχει ούτως ή άλλως λήξει, δυστυχώς απέρριψε το «πυροτέχνημα»!

Η Ουάσινγκτον του Μπάιντεν θα μπορούσε να επιτρέψει στην Τουρκία να διατηρήσει τους S-400, αλλά υπό αμερικανικό έλεγχο
Την ίδια ημέρα (Τετάρτη 9 Ιουνίου) που ξεκίνησε ο Τζο Μπάιντεν την κάθοδό του στην Ευρώπη (Σύνοδος G7, NΑΤΟ, συνάντηση με Ερντογάν και Πούτιν), οι οθόνες της ελληνικής τηλεόρασης θάμπωσαν από τα «πυροτεχνήματα» του νέου αμυντικού νομοσχεδίου του αμερικανικού Κογκρέσου, με τίτλο «Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021», σύμφωνα με το οποίο είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικό εξοπλισμό, ώστε να αντικαταστήσει ρωσικά συστήματα που διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο.

Υπό αυτό το πρίσμα, το νομοσχέδιο προβλέπει ετήσια στρατιωτική βοήθεια 25 εκατ. δολαρίων προς τη χώρα μας για την περίοδο μεταξύ 2022 και 2026.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο ζητά την έγκριση της πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 στην Ελλάδα, δηλαδή εκείνων των αεροσκαφών που παρήχθησαν αλλά δεν παραδόθηκαν ποτέ στην Τουρκία, ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού της από το πρόγραμμα λόγω της αγοράς των S-400. Αλλά η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με την Ελλάδα θα πρέπει να παραταθεί για μια περίοδο πέντε ετών και να περιλαμβάνει βαθύτερες εταιρικές σχέσεις σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα, ιδίως σε ευκαιρίες συμπαραγωγής με το ελληνικό Ναυτικό.

Στόχος όλων αυτών, προφανώς, είναι να καταρρεύσει από τη λύσσα του ο Ερντογάν και να υποκύψει... Σύμφωνα με το γνωστό ευφυολόγημα του πρώτου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Αγγλου λόρδου Χέιστινγκς Ισμεϊ, σκοπός ύπαρξης του ΝΑΤΟ είναι «να κρατά τους Αμερικανούς μέσα (στην Ευρώπη), τους Ρώσους έξω και τους Γερμανούς κάτω» (Keep the Americans in, the Russians out and the Germans down), αλλά η Τουρκία είναι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» της Συμμαχίας. Ομως αυτό είναι ένα ζήτημα για το οποίο λίγοι θέλουν να συζητήσουν. «Κάθε φορά που συζητάμε για την Τουρκία ή για τη Ρωσία» στο ΝΑΤΟ, «όλοι σκέφτονται τους S-400 και κανείς δεν λέει τίποτα», ομολόγησε απελπισμένα ένας διάσημος Ευρωπαίος διπλωμάτης στους «New York Times», που ζήτησε να μείνει ανώνυμος! Και επισήμανε: «Πρόκειται για μια σημαντική παραβίαση της αεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ και δεν το συζητάμε καν. Αντίθετα, το ΝΑΤΟ ελπίζει ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Αγκυρας θα επιλύσουν (!) κατά κάποιον τρόπο το πρόβλημα αυτό». Ηδη έχει διαμορφωθεί μια αντίληψη που διαρκώς ενισχύεται στις ΗΠΑ και τη Δύση, πως ένα τρίγωνο Ρωσίας-ΚίναςΤουρκίας δεν θα είναι καθόλου ευνοϊκό για τα δυτικά συμφέροντα και οφείλουν Ουάσινγκτον και ΝΑΤΟ να εμφανιστούν πιο ήπιοι έναντι της Αγκυρας. Βοήθεια...