H στρατηγική ανυπαρξία της Ελλάδας διαπιστώνεται από την «απέραντη» τουρκική απειλή, που δεν εκδηλώθηκε σήμερα, ούτε μόνο από τον Ερντογάν. Εκδηλώνεται και κλιμακώνεται επί δεκαετίες. Είναι εξόφθαλμα φανερό ότι τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα. Οπως η γενναία αντίδραση του Νίκου Δένδια, που προκάλεσε «εθνική υπερηφάνεια». Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών «πυροσβεστικά» αντέδρασε στη χυδαία επίθεση Τσαβούσογλου. Οντως δεν παράγουμε πολιτική, ούτε διαθέτουμε ένστικτο διπλωματίας. Περιέργως, όμως, καμιά κίνηση δεν διαφαίνεται υπέρ μιας εθνικής στρατηγικής, παρά μόνο ένας εφιαλτικά αδιέξοδος «διάλογος» με τον εχθρό.

Οπως αντιλαμβάνεστε, αυτά που συζητούνται ξεπερνούν έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση. Αφορούν το μέλλον του έθνους. Πρέπει να τελειώνει η περίοδος των δόλιων στοχεύσεων στα Ελληνοτουρκικά... από άτομα και ιδρύματα, όπως το ΕΛΙΑΜΕΠ, με μακρόχρονες διασυνδέσεις με τον ανεξέλεγκτο κόσμο των προστάτιδων δυνάμεων να καλοκάθονται σε θέσεις εξουσίας και με ανευθυνότητα να ροκανίζουν τις προϋποθέσεις δημιουργίας μιας σοβαρής εξωτερικής πολιτικής. Οταν ο Ερντογαν και ο Τσαβούσογλου προσπαθούν να σύρουν την Ελλάδα σε πολιτικές «διαβουλεύσεις» και «διερευνητικές» εφ’ όλης της ύλης, διεθνολόγοι και ακαδημαϊκοί, που έγιναν βουλευτές, προπαγανδίζουν ασύστολα υπέρ του «διαλόγου» με την Τουρκία...
Με μια συγκλονιστική επιστολή προς τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών τού υπενθυμίζει τα εγκλήματα

Η εξόντωση των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης επί κεμαλικής διακυβέρνησης ας γίνει, επιτέλους, μάθημα... στο πολιτικό μας σύστημα. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ένας εκ των πυλώνων της παραδοσιακής κεμαλικής ιδεολογίας και πρακτικής υπήρξε η μηδενική ανοχή στα όρια της εξόντωσης σε οποιαδήποτε ισχυρή παρουσία Ελλήνων και Εβραίων στον οικονομικό βίο της Τουρκίας. Το οθωμανικό οικονομικό μοντέλο, το οποίο συνέτριψε ο Κεμάλ, είχε να επιδείξει ελληνικής καταγωγής κορυφές του επιχειρηματικού και τραπεζικού συστήματος, όπως ο Ζαρίφης, ο Συγγρός και ο Ζωγράφος. Με μια συγκλονιστική επιστολή προς τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, που λειτουργεί από το 1928 στην Αθήνα, του υπενθυμίζει τα εξής: «Κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, δηλώσατε ότι αναγνωρίζετε εμάς, την Ελληνική Μειονότητα της Κωνσταντινούπολης, ως Ρωμιούς (κατά την ορολογία της Συνθήκης της Λωζάννης). Ως Ρωμιούς, λοιπόν, η Τουρκία έλαβε κάθε είδους οικονομικό, διοικητικό και ψυχολογικό μέτρο καταπίεσης εναντίον μας και μας επέβαλε εξοντωτικούς φόρους, όπως τον φόρο περιουσίας (Varlik Vergisi). Ως Ρωμιούς, η τουρκική κυβέρνηση, με δική της ευθύνη, σύμφωνα με απόφαση τουρκικού δικαστηρίου, οργάνωσε το πογκρόμ των “Σεπτεμβριανών” του 1955 εναντίον μας, τις απελάσεις του 1964, τις μαζικές κατασχέσεις περιουσιών και μας εμπόδισε να μιλούμε τη μητρική μας γλώσσα δημοσίως. Μας εξανάγκασε με τα μέτρα αυτά να εγκαταλείψουμε τις πατρογονικές μας εστίες και, από 103.000 που είχαμε απομείνει το 1924, να έχουν παραμείνει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη λιγότεροι από 2.000».

Ο φόρος περιουσίας (Varlik Vergisi) του 1942-1944 εξόντωσε Ελληνες και Εβραίους. Επρόκειτο για ειδικό νόμο εφάπαξ φορολόγησης παντός είδους ακινήτων, επιχειρήσεων, εργοστασίων και μεγαλοκαταθετών σε τράπεζες, σχεδόν στην πραγματική τους αξία. Η δε προθεσμία καταβολής του ήταν μόλις 30 ημέρες. Οσοι δεν είχαν να πληρώσουν τον σατανικό φόρο συλλαμβάνονταν και στέλνονταν σε στρατόπεδα καταναγκαστικών έργων στην αποκαλούμενη «τουρκική Σιβηρία», στο Ερζερούμ. Ακόμα και τα άρθρα του διάσημου Αμερικανού Σάιρους Λ. Σουλτσμπέργκερ στους «New York Times» το 1943 για τον απάνθρωπο νόμο αγνοήθηκαν.

Τα «Σεπτεμβριανά» είναι το πογκρόμ που εξαπέλυσε ο τουρκικός όχλος, υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης Μεντερές, εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, με πρόσχημα το Κυπριακό και τον δήθεν εμπρησμό της κατοικίας όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Ηταν η «Νύχτα των Κρυστάλλων» της Πόλης, όπως τη χαρακτηρίζει ο κορυφαίος Ελληνοαμερικανός ιστορικός Σπύρος Βρυώνης στο βιβλίο του «Ο μηχανισμός της καταστροφής. Το τουρκικό πογκρόμ της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου 1955 και ο αφανισμός της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης». Το 1961, στη δίκη για εσχάτη προδοσία του ανατραπέντος από τους κεμαλιστές στρατιωτικούς ισλαμιστή πρωθυπουργού, Αντνάν Μεντερές, ο ίδιος και δύο υπουργοί του δεν γλύτωσαν από την αγχόνη. Αυτά.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 24 Απριλίου