Σε μερικές εβδομάδες, ή το πολύ σε λίγους μήνες, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η χειρότερη που γνώρισε η Ελλάδα στη μεταπολίτευση θα ανήκει στο παρελθόν. Ο ελληνικός λαός θα της δείξει το δρόμο της εξόδου γιατί τον φορολόγησε ανελέητα, γιατί πλήγωσε βαριά την οικονομία και γιατί του επέβαλε μια επιζήμια συμφωνία με τα Σκόπια. Και δεν είναι μόνον αυτά. Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε οικτρά σε όλα τα πεδία άσκησης πολιτικής. Μοναδική εξαίρεση σε αυτή την εικόνα μοιάζει να αποτελεί η τουριστική κίνηση η οποία κατά τα λεγόμενα ορισμένων φαίνεται να γλίτωσε από τις καταστροφικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ…


Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα στον τουρισμό; Μια πιο προσεκτική ματιά δείχνει ότι στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ η τουριστική κίνηση διατήρησε κεκτημένη ταχύτητα, χάρη στην ευνοϊκή γεωπολιτική συγκυρία, αλλά οι τουριστικές επιχειρήσεις δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ διπλασίασε τον ΦΠΑ στη διαμονή από το 6,5% στο 13% και εκτίναξε στο 24% τον ΦΠΑ στην εστίαση. Ταυτόχρονα επιβάρυνε τις επιχειρήσεις με φορολογικό συντελεστή 29% και κατήργησε τους μειωμένους συντελεστές στα νησιά. Με λίγα λόγια υπονόμευσε την πιο «βαριά βιομηχανία» της χώρας αλλά εκείνη άντεξε χάρη στις άοκνες προσπάθειες των ανθρώπων της.
Αν δεν είχαν συμβεί όλα αυτά η Ελλάδα θα μπορούσε τώρα να διεκδικεί μια από τις πρώτες θέσεις στον τουρισμό όλης της Ευρώπης. Και αν οι πρωτιές αποτελούν «ψιλά γράμματα» για τον ΣΥΡΙΖΑ της ήσσονος προσπάθειας, για τη ΝΔ αποτελούν ρεαλιστικό στόχο. Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει λοιπόν εθνικό, στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό με παρεμβάσεις που θα καταστήσουν μακροπρόθεσμα την Ελλάδα το πρώτο τουριστικό brand στην Ευρώπη, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στις αφίξεις αλλά και στα έσοδα του τουρισμού.


Τα άμεσα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης για τη μείωση της φορολογίας «από τον πρώτο μήνα» της διακυβέρνησής του θα δώσουν δυναμική ώθηση στο τουριστικό προϊόν. Η άμεση επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση στον χαμηλό συντελεστή του 13% θα αποτελέσει το πρώτο καλό νέο για τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και τους τουρίστες. Και στη συνέχεια η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στο 20%, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και η εφαρμογή χαμηλού συντελεστή 11% σε όλο το τουριστικό πακέτο (εστίαση και διαμονή) θα ενισχύσει καίρια την ανταγωνιστικότητα των τουριστικών επιχειρήσεων.
Η άρση των φορολογικών αντικινήτρων σε συνδυασμό με την αναγκαία μείωση της γραφειοκρατίας θα προσελκύσει ξένους επενδυτές. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ταξίδι του αυτή την εβδομάδα στη Μόσχα απέδειξε το ενδιαφέρον του για τις ρωσικές επενδύσεις και την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στις απαραίτητες στοχευμένες δράσεις που θα τις προσελκύσουν.


Το στρατηγικό σχέδιό μας για τον τουρισμό εστιάζει, όμως, και στις υποδομές. Ο δυναμικός θαλάσσιος τουρισμός και η ανερχόμενη κρουαζιέρα προϋποθέτουν αναβαθμισμένα λιμάνια και μαρίνες. Και φυσικά απαιτείται άμεση αναβάθμιση των τοπικών οδικών δικτύων, τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική χώρα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο μεγάλος όγκος της τουριστικής κίνησης.


Άλλωστε, οι βελτιωμένες υποδομές είναι εκείνες που σε συνδυασμό με την ενίσχυση της τουριστικής κατοικίας και το άνοιγα σε αναδυόμενες αγορές θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε τον φιλόδοξο στόχο της άρσης της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού. Ένας τουρισμός που η καρδιά του θα χτυπά 12 μήνες το χρόνο και θα επιστρέφει στους ανθρώπους του το δίκαιο αποτέλεσμα της σκληρής τους εργασίας.


* Ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας