Ας δούμε λίγο πιο ψύχραιμα αυτό το αποτρόπαιο που συνέβη στους Αγίους Αναργύρους, με τη δολοφονία μιας 28χρονης άτυχης κοπέλας από τον πρώην σύντροφό της μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής. Οι αναλύσεις για το περιστατικό σε σχέση με τον τρόπο αντίδρασης των αστυνομικών οργάνων του συγκεκριμένου Τμήματος Ασφαλείας πολλές. Και για την ανισοκατανομή των οργάνων σε Τμήματα και περιοχές. Και για την προφανώς ελλιπή εκπαίδευση. Και για τα πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται. Και για το νεαρό της ηλικίας αστυνομικών οργάνων των οποίων η έλλειψη εμπειρίας σε συνδυασμό με την ελλιπή, ως προαναφέρθηκε, εκπαίδευση οδηγούν σε τέτοια περιστατικά, όπως αυτό των Αγίων Αναργύρων.

Αυτό που δεν περιελήφθη στις αναλύσεις είναι η απουσία λογικής αλλά και η προσκόλληση σε μια ρουτίνα που εξαλείφει τη λογική. Εξηγούμαστε. Ακόμη και αν η εκπαίδευση είναι πλημμελής και δεν έχει φτάσει σε επίπεδα διαχείρισης ενός γεγονότος που θα εξασφάλιζε ευφυή αντίδραση και ετοιμότητα ενός…Τζάκι Τσαν, υπάρχει η δυνατότητα χρησιμοποίησης της λογικής από το αστυνομικό όργανο, όταν κάποιος πολίτης τού ζητάει βοήθεια.

Δεν μπορεί να θεωρούμε ώριμες ηλικίες αυτές στις οποίες έχει πέσει το όριο για να ψηφίζουν -δηλαδή να εναποθέτουμε τις τύχες μας στην εκλογική τους κρίση- και ένας ή μία αστυνομικός που διανύουν ηλικιακά την εικοσαετία τους να μην μπορούν να σκεφτούν ότι για να ζητάει κάποιος βοήθεια πράγματι την έχει ανάγκη. Αν παρ’ ελπίδα δεν συντρέχει κάτι και υπό μία έννοια έχει κοροϊδέψει τα αστυνομικά όργανα, θα υποστεί τις κυρώσεις για την άδικη αναστάτωση που προκάλεσε. Απλά πράγματα. Δεν είναι ζήτημα εκπαίδευσης αλλά λογικής - και γιατί όχι και ωχαδελφισμού, που προκύπτει ενδεχομένως από τη ρουτίνα αντιμετώπισης κάποιων περιστατικών. Διότι αναμφισβήτητα θα υπάρχουν και περιπτώσεις υπερβολικών απαιτήσεων από κάποιους πολίτες και άσκοπων κινητοποιήσεων από αστυνομικά όργανα. Όμως, αυτή είναι η δουλειά τους και η υποχρέωσή τους έναντι των πολιτών. Αλλά ποιος ρισκάρει να αντιμετωπίσει ως έλασσον ένα περιστατικό, χωρίς να ξέρει αν αληθεύει ή όχι, με κίνδυνο να του σκάσει η βόμβα στα χέρια; Όπως συνέβη στους Αγίους Αναργύρους. Φαίνεται όμως ότι κάποιοι ρισκάρουν και γι’ αυτό βρίσκονται με τη χειροβομβίδα απενεργοποιημένη στην αγκαλιά τους.

Απλή λογική λοιπόν και συνέπεια απέναντι σε ένα καθήκον που ενσυνειδήτως αναλαμβάνουν τα αστυνομικά όργανα. Τα οποία δεν είναι απλώς δημόσιοι υπάλληλοι πίσω από ένα γραφείο για να διεκπεραιώνουν αιτήματα των πολιτών. Οι περιπτώσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα τα αστυνομικά όργανα είναι περιπτώσεις κινδύνου ή δυνάμει κινδύνου. Άλλωστε, είναι μέλη ενός οργανισμού που η ονομασία του, Προστασία του Πολίτη, δεν μπορεί να είναι ευφημισμός. Διαφορετικά, το αίμα θα ρέει…

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή