Η πληροφορία είναι επιβεβαιωμένη από αξιόπιστη πηγή. Πηγαίνουμε σε εκλογές άμεσα. Όχι απλώς σε ευρωεκλογές, που είναι ήδη προγραμματισμένες, αλλά σε γενικές βουλευτικές εκλογές. Η απόφαση είναι ειλημμένη για λόγους ηθικής τάξης, μια και η αντιπολίτευση έχει κρίνει ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ο πρωθυπουργός αισθάνεται την ηθική υποχρέωση να ικανοποιήσει το αίτημα των άλλων κομμάτων, υπό την πίεση που αισθάνεται και ο ίδιος από τα γεγονότα.

Αυτή η απόφαση είναι η μία πολιτική έκπληξη, διότι τα γεγονότα μάς επιφυλάσσουν και άλλες δύο. Ποιες; Η μία είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν υπό την επιτήρηση ξένων παρατηρητών, και δη Ευρωπαίων. Επικεφαλής της επιτροπής θα είναι η γνωστή Ολλανδή ευρωβουλευτής Σόφι Ιν Βέλτ. Της επιτροπής γραφείο Τύπου θα είναι η συμπατριώτισσά της δημοσιογράφος που ζει μονίμως στην Ύδρα. Η δεύτερη έκπληξη είναι ότι στις εκλογές αυτές θα κατέβουν στην ουσία μόνο δύο κόμματα. Το κυβερνόν και το νεοσύστατο υπό τον τίτλο ΟΚΑ (Ομοσπονδία Κομμάτων Αντιπολίτευσης), καθώς έχουν συνασπιστεί όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, μετά τη διαπίστωση ότι τα ποσοστά τους όλα μαζί χρειάζονται για να πιάσουν το ποσοστό της ΝΔ. Υπήρξε μία μικρή διαφωνία ως προς τον τίτλο, διότι ορισμένοι πρότειναν να ονομαστεί ο συνασπισμός ΚΙΛΟ (Κόμματα Ισοπολιτείας και Λαϊκής Οργής). Όμως ο προβληματισμός ξεπεράστηκε γρήγορα διότι διαπιστώθηκε η διαχρονική αξία της ΟΚΑΣ.

Στη σχετική απόφαση συνετέλεσε το γεγονός όλα τα κόμματα έμειναν ικανοποιημένα από τη συσπείρωσή τους στην πρόταση δυσπιστίας που είχαν καταθέσει, και έτσι σκέφτηκαν να πάνε και στις εκλογές μαζί. Υπήρξε κάποιος μικρός προβληματισμός, στην αρχή, του τύπου: αφού, ενώ συσπειρωθήκαμε για την πρόταση δυσπιστίας, τελικώς κάναμε μία τρύπα στο νερό, μη τυχόν συμβεί κάτι τέτοιο και με την περίπτωση των γενικών εκλογών. Ένα ζήτημα που έχει βεβαίως επίσης προκύψει είναι ποιος θα είναι επικεφαλής της ομοσπονδίας κομμάτων. Κι αυτό διότι όλοι θέλουν να είναι αρχηγοί. Τελικώς επρυτάνευσε η λογική και συμφώνησαν και τα μικρότερα κόμματα ότι η επιλογή πρέπει να γίνει μεταξύ των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων. Και η δυσκολία όμως αυτή ξεπεράστηκε ως προς την επιλογή διότι κατέληξαν στο ρωμαϊκό πρότυπο της εναλλαγής στην εξουσία των δύο αυτοκρατόρων. Οι υπόλοιποι αρχηγοί μπορούσαν να πάρουν τον τίτλο του υπάτου. Για το ποιος από τους δύο θα ηγηθεί στις εκλογές, αυτός θα αναδειχθεί σε διαγωνισμό ρητορείας άνευ χειρογράφου. Ο ένας εκ των δύο επέμενε η ομιλία να γίνει στα αγγλικά.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή