Έχουμε ζήσει θλιβερά γεγονότα με αφορμή τον οπαδικό φανατισμό. Ή, για να ακριβολογούμε, μία βία που βρίσκει την αιτιολογία της και στον οπαδικό φανατισμό. Μία βία που έχει οδηγήσει σε δολοφονίες συνανθρώπων μας. Νέοι και οι δράστες και τα θύματα. Επί σειράν ετών όλοι ξόρκιζαν ως απευκταία αλλά αναπόφευκτη τη θανατηφόρο εξέλιξη του τυφλού φανατισμού των γηπέδων, αλλά και δεν γίνονταν και πολλά πράγματα προς αποτροπή της.

Σε τηλεοπτική παρουσία του ο πρωθυπουργός άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι για να αντιμετωπιστεί το αποτρόπαιο φαινόμενο δεν αρκούν μόνο οι νόμοι, αλλά θα πρέπει την εξάλειψή του να τη θέλουν όλοι και κυρίως οι παράγοντες των ομάδων. Ο υπαινιγμός δεν επιδέχεται παρερμηνείες. Με άλλα λόγια έχουμε δύο προϋποθέσεις: η μία είναι να συμβάλλουν και οι παράγοντες στην αντιμετώπιση της βίας και η άλλη είναι η εφαρμογή των νόμων χωρίς παρεκκλίσεις. Διότι η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα σφύζουμε από νόμους. Στην εφαρμογή τους πάσχουμε. Η πολυετής εμπειρία δείχνει ότι οι υπεύθυνοι για τη διαιώνιση της θλιβερής αυτής κατάστασης, που έχει τελικώς και τους νεκρούς, που κατά τα άλλα όλοι έχουν προβλέψει κατά καιρούς, είναι περισσότεροι του ενός και βεβαίως πέραν αυτών που ασκούν «κατ’ επάγγελμα» τη βία.

Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι μεταξύ των υπευθύνων θα πρέπει να συγκαταλεγούν και οι σύνδεσμοι των οργανωμένων οπαδών, από τις τάξεις των οποίων «φυτρώνουν» τα μπουμπούκια όχι μόνο των ελληνικών γηπέδων αλλά και της βίας στους δρόμους, στις διαδηλώσεις, στους πανεπιστημιακούς χώρους και γενικώς σε όλες τις εκδηλώσεις μπαχαλοποίησης. Στο παρελθόν, για να αναφέρουμε ένα παράδειγμα, είχε αποτελέσει έκπληξη ως αποκάλυψη ότι πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης είχε αναφέρει σε στενό κύκλο ότι για τα μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης είχαν ψάξει και μεταξύ συνδέσμων οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων και μάλιστα με επιτυχία!

Υπεύθυνοι είναι και ορισμένοι παράγοντες, όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που προφανώς εννοούσε ότι δεν μπορούν -ή δεν θέλουν- να ελέγξουν τα αλητήρια μέλη των οργανωμένων συνδέσμων.

Ορισμένες φορές ευθύνη έχουν και τα όργανα της τάξης, όταν αποφεύγουν την εμπλοκή τους σε όλες αυτές τις ακραίες καταστάσεις. Πρόσφατα μάλιστα είδε το φως της δημοσιότητας καταγγελία για την απάθεια των αστυνομικών σε αγώνα μικρότερης κατηγορίας, παρά το γεγονός ότι μπράβοι ξυλοκοπούσαν τους ποδοσφαιριστές και τους παράγοντες της μιας ομάδας.

Και κάτι ακόμη. Προ ετών, όταν τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα ήταν σε έξαρση, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφερόμενος στις βιαιότητες αυτές ζητούσε από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να συλλαμβάνονται άτομα που συμμετέχουν στον πυρήνα των επεισοδίων και να είναι πλήρεις οι σχετικές δικογραφίες! Τι εννοούσε;

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή