Είμαι άντρας και το κέφι μου θα κάνω, και θα πω και μια κουβέντα παραπάνω, έλεγε το παλιό λαϊκό άσμα για τον σεκλετισμένο συμπατριώτη μας. Υπό την έννοια αυτή δεν βρίσκω τον λόγο γιατί λ.χ. ένας αρχηγός κόμματος να μην κάνει το κέφι του.

Για να γίνω πιο κατανοητός, θα φέρω ως παράδειγμα το πολιτικό μου πρότυπο, τον άλλοτε αρχηγό της Ζιμπάμπουε Χαναάν Μπανάνα, περί του οποίου έχω κάνει αναφορά και σε προηγούμενο σημείωμα, εντυπωσιασμένος από τη, διά σεξουαλικών κακοποιήσεων συμβούλων του και υπουργών, κύρωσιν, οσάκις δεν ήταν ευχαριστημένος με τις επιδόσεις τους (μη γελάτε, ούτε να αμφιβάλλετε. Είναι γεγονός προηγουμένων δεκαετιών καταχωρηθέν στις εφημερίδες της εποχής από τηλεγράφημα του ΑΠΕ).

Λοιπόν ο αείμνηστος -διότι μάλλον έχει αποδημήσει εις Κύριον, αλλά αμφιβάλλω αν μετέβη με όσα έχει διαπράξει εις τόπον χλοερόν- είχε την έμπνευση κάποια στιγμή να αλλάξει το κόμμα του. Ενδεχομένως ήθελε κάτι πιο προοδευτικό διότι το ψήφιζαν Ζουλού και Μάου Μάου, που ως γνωστόν δεν είναι και χορτοφάγοι.

Μάλιστα, είχε κάνει προς τον λαό της Ζιμπάμπουε και μία δήλωση ότι μαζί με τη σύντροφό του -δεν ήταν νυμφευμένος, άρα περί γκόμενας επρόκειτο- θα άλλαζαν τη χώρα. Θα τη γύριζαν σαν κάλτσα μέσα έξω. Επειδή εκείνη την εποχή δεν λειτουργούσε το ίντερνετ, είχε αποφασίσει να βολιδοσκοπήσει για τις αλλαγές στο κόμμα, που είχε κατά νουν, τα μέλη του με ένα ερωτηματολόγιο που είχε σταλεί σε δύο μορφές. Η μία, για τα εγγράμματα μέλη με ραβασάκια. Για τους λοιπούς με τη γνωστή πανάρχαια μέθοδο των σημάτων διά καπνού. Βεβαίως, θυσίασε στην πυρά μερικά δάση, αλλά μπρος στις ριζοσπαστικές αλλαγές, τύφλα να ’χει η αποψίλωση της ζούγκλας.

Αν θυμάμαι καλά, οι αλλαγές που πρότεινε στο ερωτηματολόγιό του ήταν να αλλάξει το σήμα του κόμματος -το οποίο παρεμπιπτόντως ελέγετο «ΡΙΚΟ», δηλαδή «Ριζοσπαστικό Κόμμα»- σε ΒΕΡΙΚΟΚΟ. Το δεύτερο ΚΟ δεν είχε βρει τι θα αντιπροσώπευε αλλά η ονομασία ήταν πιο εύηχη.

Θα αντικαθιστούσε μάλιστα το έμβλημα του κόμματος, που ήταν ένα κόκαλο ωλένης -και παρέπεμπε κατευθείαν σε Ζουλού και Μάου Μάου-, με ένα ραδίκι. Για να μην τρομάζει τους ψηφοφόρους.

Τι ήταν να κάνει τέτοιες προτάσεις; Θύελλα αντιδράσεων ξεσηκώθηκε και ήταν τόσοι πολλοί αυτοί που αντέδρασαν, που δεν μπορούσε προς τιμωρία τους να εφαρμόσει τις γνωστές μεθόδους του, περί των οποίων αιδημόνως κάναμε αναφορά πιο πάνω.

Επιπλέον απειλούσαν να του φέρουν τον προηγούμενο αρχηγό του ΡΙΚΟ. Και έτσι ο Χαναάν φιλοσόφησε: Δεν «την κάνω» για το Μαϊάμι, που έχει και καλό καιρό, παρά να μπλέκω με τα πίτουρα; Γιατί να μένει άδεια και η βιλάρα μου;

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»