ΜΙΑ εκ των βασικών επιστημών που έχει αρχίσει να κυριαρχεί στην πολιτική είναι αυτή της Ψυχιατρικής. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ ότι οι ασχολούμενοι με το επίπονο αυτό σπορ έχουν μια τάση προς τον κλονισμό της ψυχικής τους υγείας, κάτι που ενδεχομένως θα ήταν φυσιολογικό εξαιτίας των απαιτήσεων που έχουν συνήθως από αυτούς οι πολίτες. Αναφέρομαι στην τάση που εμφανίζουν ορισμένοι που αυτοαποκαλούνται πολιτικοί και που βάζουν με το έτσι θέλω τον δύσμοιρο λαό στο κρεβάτι του ψυχαναλυτή.

Και από πάνω επιμένουν να του δίνουν βαριά φάρμακα κατά της κατάθλιψης, παρά το γεγονός ότι, απ’ ό,τι ξέρω και ξέρετε, αυτός ο λαός είναι έξω καρδιά, στα όρια του χαβαλέ πολλές φορές. Το έχουμε δει, άλλωστε, να κάνει αρκετές φορές πλάκα, που ίσως να αποβαίνει σε βάρος του, αλλά μπορεί αυτό να ερμηνευθεί και ως αυτοσαρκασμός. Άρα, διαθέτει εκτός από έξω καρδιά και χιούμορ.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΣ, με ανησυχούν αυτές οι αναγκαστικές ψυχιατρικές διαγνώσεις που κάνουν ορισμένοι για τους συμπατριώτες μας. Το ενθαρρυντικό είναι ότι οι διά της βίας «ασθενείς» αποφεύγουν να ξαπλώσουν στο κρεβάτι του ερασιτέχνη ψυχαναλυτή τους. Πρώτον, διότι, λογικό είναι, φοβούνται μήπως τους ξεφύγει μια κουβέντα παραπάνω, κυρίως κάποια αλήθεια, και τους φορέσουν με το έτσι θέλω ζουρλομανδύα. Που είναι μάλιστα και τόσο στενάχωρος. Άλλοι πάλι -εκ του «ασθενούντος» λαού- αρνούνται να πάρουν τα χάπια που τους συστήνουν αυτοί οι ψυχίατροι της πολιτικής. Σου λένε... ξέρω γω τι τσιπάκι μπορεί να έχει μέσα το χάπι, να αρχίσω να περπατάω ανάποδα;

ΑΡΧΙΖΩ να πιστεύω ότι καίτοι μεμονωμένοι αυτοί οι ψυχίατροι του ελληνικού λαού, εντούτοις μπορεί να προτείνουν ομαδική θεραπεία. Βέβαια, είναι μάλλον δύσκολο να βάλεις τόσα εκατομμύρια όχι σε ένα δωμάτιο αλλά σ’ ένα γήπεδο για τη συγκεκριμένη θεραπεία, χώρια που αν άρχιζαν να μιλούν, όπως συμβαίνει στις θεραπευτικές αυτές αγωγές, θα γινόταν χασμωδία.

Τούτων δοθέντων, νομίζω ότι επειδή αδυνατούν οι εθνικοί αυτοί ψυχίατροι να επιτελέσουν το έργο που έχουν βάλει μπρος, μάλλον θα ταράξει η αδυναμία αυτή τον ψυχικό τους κόσμο. Οπότε, αντί να φορέσει τη στολή με τα μανίκια πίσω ολόκληρο έθνος, ενδέχεται τελικώς να τη φορέσουν οι ίδιοι.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή στις 3-4/6/2023