Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμα που παρουσιάζει για την τετραετία 2023-2027 περιλαμβάνει την εξής εξαγγελία σχετικά με το τι θα κάνει τις πρώτες 50 ημέρες που θα βρεθεί στη διακυβέρνηση: «Απεμπλεκόμαστε από την πολιτική εξόρυξης υδρογονανθράκων, με μη ανανέωση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης και μη παραχώρηση νέων περιοχών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως γνωστόν, δεν είναι κάποιο μόρφωμα φανατικών οικολόγων, αλλά κόμμα διακυβέρνησης (2015-2019) και αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα, όχι μόνο για το διάστημα 2019-2023, αλλά με πάσα βεβαιότητα και για το 2023-2027. Βρισκόμαστε, μάλιστα, τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις δημοσκοπήσεις και τις εκτιμήσεις, διατηρεί τις πιθανότητές του να ασκήσει διακυβέρνηση την επόμενη τετραετία.

Με τη θέση του αυτή, λοιπόν, η οποία τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, απελευθερώνεται η Τουρκία ως προς τη στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας». Αρχικά στον ενεργειακό τομέα. Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Συνεχίζονται οι εργασίες για έρευνα και εξόρυξη φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων μόνο στα σημεία που «τρέχουν» σήμερα. Δηλαδή, από τα Ιωάννινα μέχρι και τη Δυτική Πελοπόννησο.

Οι άδειες δεν θα ανανεωθούν, είναι το μήνυμα στις πετρελαϊκές εταιρείες. Ούτε θα εκδοθούν νέες για σημεία νότια της Κρήτης ή ανατολικά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο νοτίως των Δωδεκανήσων. Επίσης, η Ελλάδα, σύμφωνα με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, θα πάψει να ενδιαφέρεται για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην επικράτειά της αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο. Παραιτείται δηλαδή οικειοθελώς από σχεδιασμούς τύπου EastΜed, αλλά και κάθε παραλλαγή τους, σε σχέση με την ενεργειακή κοινότητα της Μεσογείου με Ισραήλ, Αίγυπτο, Κύπρο. Εταιρείες όπως η αμερικανική Exxon Mobil, η γαλλική Total ή η ιταλική ENI θα πρέπει να νιώθουν αβεβαιότητα ως προς τη στρατηγική εμπλοκή τους σε έρευνες εντός της ελληνικής επικράτειας, αφού το ένα κόμμα διακυβέρνησης υιοθετεί μια τέτοια θέση προς άμεση υλοποίηση.

Αντίθετα, απελευθερώνεται η Τουρκία με τις ενεργειακές της επιδιώξεις στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, στο Λιβυκό. Η Ελλάδα έχει αναγνωρισμένη επικράτεια στη θάλασσα στα έξι ναυτικά μίλια και μη οριοθετημένες ΑΟΖ. Η Τουρκία, σύμφωνα με τις δικές της θέσεις, εκτιμά ότι δικαιούται να προχωρήσει σε έρευνες τόσο στις μη οριοθετημένες ελληνικές ΑΟΖ αλλά και στα εν δυνάμει χωρικά ύδατα από τα 6 στα 12 ν.μ., αλλά και στα νησιά που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει δικαίωμα ΑΟΖ. Με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα ενθαρρύνει τις διεθνείς ενεργειακές εταιρείες να «ποντάρουν» στην Τουρκία, αλλά και τους συμμάχους στη Μεσόγειο αλλά και την Ευρώπη, τουλάχιστον στον ενεργειακό τομέα αρχικά, να «επενδύσουν» στην Τουρκία.

Ουσιαστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει από τις ίδιες τις διακηρύξεις του ως απολύτως «δεσμευμένος» σε μια μονομερή υπέρ της Τουρκίας συμφωνίας «Πρεσπών στο Αιγαίο», που ξεκινά στην αφετηρία της από τη συνολική παραίτηση της Ελλάδας από τα ενεργειακά της ενδιαφέροντα ως προς την έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων, αλλά και τα οικονομικά ωφελήματα από αυτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα σχεδόν με τις διακηρύξεις αυτές, της εθνικής παραίτησης και των παραχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ εντός 50 ημερών από την 21η Μαΐου, υπήρξαν ανακοινώσεις από τον Τσαβούσογλου και το υπουργείο Εξωτερικών Τουρκίας για δύο κράτη στην Κύπρο και για τουρκικές στρατιωτικές εγγυήσεις στην τουρκοκυπριακή οντότητα ως προς τα δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης στις κυπριακές ΑΟΖ.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 3/5