Η ΝΕΑ Δημοκρατία δεν είναι ένα κόμμα ορφανό στον χρόνο. Είναι η συνέχεια του Λαϊκού Κόμματος, του Συναγερμού, της ΕΡΕ. Είναι το εθνικό εκείνο κόμμα που μέσα από την ιστορική πορεία της δεξιάς παράταξης εξέφρασε και κινητοποίησε τις δυνάμεις του εκσυγχρονισμού, της προκοπής, της ευπρέπειας, της «συνάντησης» των αντιθέσεων. Ο κοινός τόπος και στόχος των διαδοχικών κομμάτων της ενιαίας παράταξης είναι ο θεσμικός προσανατολισμός, η εθνική ενότητα, η κοινωνική αναβάθμιση, η αστική ευπρέπεια. Ας θυμηθούμε τον ακαδημαϊκό Π. Κανελλόπουλο στην κρίσιμη ομιλία του με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΡΕ το 1963, μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση του Κ. Καραμανλή από την Ελλάδα, όταν οριοθετούσε μια δομική αντίθεση με τους πολιτικούς αντιπάλους. «Είμαστε το κόμμα των θεσμών και των έργων, είναι τα κόμματα των συνθημάτων και της αυταπάτης».


Στο ίδιο μήκος κύματος, σαν να μην έχει περάσει μια ημέρα, ο σημερινός επικεφαλής της διευρυμένης πλέον παράταξης κ. Μητσοτάκης στην προεκλογική ομιλία του από τη Μεγαλόπολη σημείωνε υπό τις παρούσες συνθήκες:

«ΝΑ ΣΑΣ ζητήσω και κυρίως από τα στελέχη μας, καθώς ξεκινάει επίσημα η προεκλογική περίοδος αύριο και θα έχουμε τέσσερις εβδομάδες μέχρι τις εκλογές, να δώσουμε τον αγώνα με ευπρέπεια. Εμείς δεν θα γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περίπτωση ως προς την ποιότητα του δημοσίου λόγου, ως προς τη χυδαιότητα και ως προς την τοξικότητα. Διότι βλέπετε, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι αυτοί οι οποίοι έσκαβαν τον λάκκο της τοξικότητας και βάφτιζαν μία ολόκληρη παράταξη -τα θυμάστε αυτά τα hashtag στο διαδίκτυο, #ΝΔβιαστές, #παιδεραστές και όλες αυτές τις απίστευτες αθλιότητες τις οποίες ακούγαμε». Και υπογράμμισε με αφορμή τις καταγγελίες για τις προσωπικές εκτροπές του ευρωβουλευτή της αντιπολίτευσης Γεωργούλη: «Βλέπετε τώρα πώς η ζωή τα φέρνει έτσι και όλες αυτές οι αθλιότητες γυρνούν μπούμερανγκ. Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε τα ίδια. Και θα απαγορεύσω σε οποιοδήποτε στέλεχός μας να χρησιμοποιήσει πολιτικό λόγο αυτής της “ποιότητας”. Εμείς έχουμε έργο, το οποίο μπορούμε να υπερασπιστούμε. Έχουμε πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία, το οποίο θα παρουσιάσουμε αναλυτικά την επόμενη εβδομάδα».

ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ διεθνή και ευρωπαϊκή συγκυρία που εξελίσσεται και για την Ελλάδα, η Κεντροδεξιά του παρόντος καλείται να παίξει ρόλο εξυγιαντικό και θεσμικό στο περιβάλλον φθοράς και «έκπτωσης» που απειλεί ως «εσωτερικός εχθρός» την κοινωνική και εθνική ενάργεια.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής