Καλώς ή κακώς δεν υπάρχει μόνο η θετική ψήφος. Υπάρχει και η «εκδικητική ψήφος». Πρόκειται για την παραλλαγμένη εκδοχή τής κοινά αποδεκτής διαπίστωσης ότι «υπάρχουν ψηφοφόροι που ψηφίζουν και ψηφοφόροι που καταψηφίζουν».

Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδικούμε τη θετική ψήφο των συμπολιτών μας. Αυτός είναι και ο λόγος που προβάλλουμε το κυβερνητικό έργο, που υπενθυμίζουμε ότι τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας και πως ό,τι είπαμε το κάναμε. Αυτός είναι και ο λόγος που επιζητούμε να συγκριθούμε. Γιατί η σύγκριση μεταξύ δύο κομμάτων και αρχηγών που κυβέρνησαν και εκ νέου διεκδικούν να ξανακυβερνήσουν είναι η μόνη λογική συνέπεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιπές πολιτικές δυνάμεις της «έξαλλης αντιπολίτευσης» κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Αποφεύγουν σκοπίμως την αναπόφευκτη διαδικασία της σύγκρισης, διότι απλώς δεν τους συμφέρει. Τι να πουν, για παράδειγμα, στους εμπλεκόμενους στον τουρισμό, στον τόπο μου, που έχουν δει τη διαφορά της περιόδου 2015- 2019 με την περίοδο 2019-2023; Όπως λοιπόν δεν αντέχει σε σύγκριση το κυβερνητικό έργο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με αυτό της ΝΔ, έτσι δεν συγκρίνεται και η συνέπεια λόγων και πράξεων της ΝΔ με την ασυνέπεια λόγων και πράξεων των κομμάτων της «έξαλλης αντιπολίτευσης».

Αναπόφευκτα λοιπόν, το μόνο που τους απομένει είναι να διεκδικήσουν την εκδικητική/αντισυστημική ψήφο, η οποία έχει ψυχολογικά, παρά πολιτικά χαρακτηριστικά. Συμπολίτες μας που, για κάποιους προσωπικούς λόγους, αισθάνονται αδικημένοι, περιθωριοποιημένοι, «θυμωμένοι», «αγανακτισμένοι» γίνονται εύκολη λεία των λαϊκιστών, των συνωμοσιολόγων, των δημαγωγών. Όλων εκείνων που δήθεν σκύβουν με «κοινωνική ευαισθησία» και «ανθρωπισμό» στα προβλήματά τους και τους παρηγορούν με την καταπραϋντική φράση: «Δεν φταις εσύ»! Και επειδή κάποιος άλλος πρέπει πάντα να φταίει, φταίνε το «σύστημα», ο καπιταλισμός, το «παγκόσμιο διευθυντήριο», η «χούντα Μητσοτάκη».

Διόλου τυχαία, ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ 25 και Ελληνική Λύση συντάχθηκαν με την καταψήφιση της τροπολογίας που κλείνει την πόρτα στο κόμμα του Κασιδιάρη. Διεκδικούν την ορφανή ψήφο εκδίκησης των «αγανακτισμένων». Εμείς διεκδικούμε τη θετική ψήφο των δημοκρατικών και πραγματικά προοδευτικών πολιτών.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 25/4