Το γάντι στις ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην της Ελληνικής Λύσης, αναμένεται να ρίξει στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας από ΚΙΝ.ΑΛ., ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες και να τοποθετηθούν με σαφήνεια απέναντι σε ένα «μείζονος δημοκρατικής σημασίας πολιτικό δίλημμα», όπως λένε, που θα τεθεί αναπόφευκτα στις επικείμενες κάλπες: αυτό της κατάργησης της απλής αναλογικής, όπως έχει αρχίσει να δρομολογείται μέσα από τις αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης, ώστε να διευκολυνθεί ο σχεδιασμός των διπλών εκλογών από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

Η καθαρή τοποθέτηση που θα ζητήσει ο κ. Τσίπρας από τις ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα κινείται προς την εξής κατεύθυνση: Ή θα προασπίσουμε όλοι μαζί ένα προοδευτικό κεκτημένο, όπως είναι το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, ή θα χαρίσουμε στον Κ. Μητσοτάκη μια ακόμη τετραετία.

Ουσιαστικά, ο Αλ. Τσίπρας σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το θέμα της απλής αναλογικής για να επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ισχυρού προοδευτικού μπλοκ απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Το σκεπτικό της προβολής του συγκεκριμένου διλήμματος με αποδέκτες το ΚΙΝ.ΑΛ., το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ εμπεριέχει σε έναν βαθμό και προεκλογικές σκοπιμότητες, άσχετες με τον στόχο, που είναι η αποδυνάμωση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Αλ. Τσίπρας, γνωρίζοντας πως είναι δύσκολο να υπάρξει θετική ανταπόκριση, ειδικά από το ΚΚΕ, με το να παρουσιάσει τον Κ. Μητσοτάκη ως κοινό εχθρό των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων, ελπίζει πως η κίνησή του αυτή θα βρει ευήκοα ώτα στην κοινωνική βάση των κομμάτων που θα λάβουν την πρόσκλησή του.

Είναι κάτι άλλωστε που το είχε ξανακάνει στο παρελθόν, με τη διαφορά πως οι πολιτικές συνθήκες τότε ήταν διαφορετικές και ο ίδιος δεν είχε δοκιμαστεί στο τιμόνι της εξουσίας. Κατά την περίοδο του αντιμνημονιακού αγώνα, πέτυχε να λεηλατήσει την εκλογική δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΚΚΕ με τα επιθετικά καλέσματα που έκανε στον Περισσό για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ιδέα να ρίξει με εμφατικό τρόπο ο Αλ. Τσίπρας το δόλωμα της απλής αναλογικής με την ελπίδα να δημιουργήσει συσπειρώσεις και συνεργασίες στην αποκαλούμενη «πληθυντική Αριστερά» της χώρας έχει αρχίσει να ζυμώνεται εδώ και καιρό στον ηγετικό πυρήνα της Κουμουνδούρου.

Ωστόσο η εκκίνησή της προσδιορίζεται στους κόλπους των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος θεωρεί πως οι βάσεις έχουν τεθεί από τις σημαντικές συνεννοήσεις και συμπτώσεις που έχουν λάβει χώρα στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κυρίως μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν είχε κρατήσει ανοιχτούς διαύλους με αριστερούς, σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους, θα είχε περιχαρακωθεί και δεν θα έφτανε στο σημείο ο Αλ. Τσίπρας να πυκνώνει τις εμφανίσεις του, έστω και με την ιδιότητα του παρατηρητή, στις συνεδριάσεις των ηγετών των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων.

Συνεπώς, το ευρωπαϊκό παράδειγμα λειτούργησε ως οδικός χάρτης για την εσωτερική τακτική της Κουμουνδούρου απέναντι σε ΚΙΝ.ΑΛ., ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ.