Η Τουρκία άρχισε τις ασκήσεις διπλωματικής δεξιοτεχνίας, προκειμένου να προκαλέσει εκτροπή των διερευνητικών επαφών σε «διαβουλεύσεις» διαπραγματευτικής υφής. Ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Τσαβούσογλου, ήδη προσπαθεί να δημιουργήσει στα ευρωπαϊκά πολιτικά πεδία ένα «κλίμα», με στόχο να εμφανιστεί ως «παρωχημένη» η διαδικασία των 61 γύρων «διερεύνησης» θέσεων και προθέσεων. Στη βάση αυτής της τακτικής, βαθύτερος στόχος είναι να θεωρηθεί «ξεπερασμένη και η «ατζέντα» του 2016, οπότε θα γινόταν πλέον λόγος για αναγκαία «ανανέωση» της με εμπλουτισμό της με τα θέματα που επιθυμεί να συζητήσει η Τουρκία.

Η τουρκική κίνηση στη σκακιέρα επιβάλλει από τώρα μια «απάντηση» τα Αθήνας. Κι’ αυτό, καλό θα ήταν να γίνει πριν απ τη συνάντηση του Φεβρουαρίου, που θα προετοιμάσει το «κλίμα» της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου, αλλά εμμέσως και της Πενταμερούς για το Κυπριακό τον ίδιο μήνα. Η διπλωματική γλώσσα της Αθήνας πρέπει να είναι σαφής προς τους τρίτους, Εταίρους και Συμμάχους, και όχι με τη σκέψη στραμμένη μόνο στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο και στην ελληνική κοινή γνώμη. Σημασία έχει πλέον, το πρόσωπο τα ελληνικής διπλωματίας στο διεθνή στίβο και ειδικότερα στον ευρωπαϊκό. Εκει «παίζεται» το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας και της παραβατικότητας της Αγκυρας σε βλαρος της Ελλάδας και της Κύπρου, δύο μελών της ΕΕ.

Είναι λάθος να δεχθεί, από μία αδράνεια της, η Αθήνα το τουρκικό «κόλπο», ότι δήθεν τώρα, Ιανουάριο 2021, ξεκινά, χωρίς να έχει παρελθόν, με «καθαρή» και καλοπροαίρετα προσερχόμενη την Τουρκία, η υπόθεση του «διαλόγου» με την Αθήνα. Η στιγμή είναι κρίσιμη και απαιτεί σύνεση από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.