Οι αντιδράσεις που προκαλεί στην πολιτική σκηνή της Αθήνας η άρνηση της ΕΕ να ξεκινήσει ενταξιακές διαδικασίες για τη «Βόρεια Μακεδονία» προκαλούν απαισιόδοξες σκέψεις για τη συνέχεια.

Η μεν κυβερνητική πλευρά φαίνεται αιφνιδιασμένη, μπερδεμένη και αμήχανη, η δε αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί μια ασυνάρτητη «κριτική» προς την κυβέρνηση, λες και αυτή φταίει που ο πρόεδρος Μακρόν είπε «όχι» στα Σκόπια και στα Τίρανα.

Οι δηλώσεις της κυβέρνησης είναι ακόμα ασαφείς για το πώς θα κινηθεί στο άμεσο μέλλον, κάποια στελέχη της θυμίζουν πόσο «κακή» ήταν ετσι κι’ αλλιώς η συμφωνία κατά τη ΝΔ, ενώ ο κ. Τσίπρας περίπου πανηγυρίζει για το ευρωπαϊκό «όχι»,που κατά τη άποψη του …αποδεικνύει πόσο καλή ήταν η συμφωνία του με τα Σκόπια στις Πρέσπες και πόσο πολύ τώρα θα την αναζητά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας!

Για μία ακόμα φορά σ ένα κρίσιμο και εξελισσόμενο θέμα εξωτερικής πολιτικής, ο χρόνος μετρά στην Αθήνα λόγια του αέρα και ρεύματα πολιτικών παθών.

Όμως,το «κενό» που προκάλεσε το ευρωπαϊκό «όχι» ανοίγει ζητήματα που αφορούν όχι μόνο την Αθήνα, αλλα και τα Σκόπια και τα Τίρανα ,καθώς και ουκ ολίγους «ενδιαφερόμενους» τρίτους για την ακόμα ατελή « νέα αρχιτεκτονική» των Δυτικών Βαλκανίων.

Θα ακολουθήσουν δύσκολα χρόνια για την ελληνική διπλωματία ,που αρνείται να βρει «βηματισμό» και για τα πολιτικά κόμματα, που αρνούνται να ωριμάσουν…