ΟΠΟΙΟΣ δεν έχει ασκήσει, έστω και ερασιτεχνικά, το αγροτικό επάγγελμα, δεν μπορεί να καταλάβει τι περνάει ο αγρότης για να μπορέσουμε εμείς να απολαύσουμε τους καρπούς της ελληνικής γης. Ιδιαίτερα για τους κτηνοτρόφους δεν υπάρχει ούτε Κυριακή ούτε αργία, ούτε Πάσχα ούτε Χριστούγεννα. Πρέπει να είναι καθημερινά παρόντες στη φροντίδα των ζώων τους, να τους παρέχουν συνεχώς τροφή και νερό. Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κλάδος, τελευταία έχουν προστεθεί το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης που είναι απόρροια της γεωπολιτικής αστάθειας, αλλά και η κλιματική κρίση που προκαλεί αβεβαιότητα και πρόσθετο άγχος για το αύριο. Η κυβέρνηση της ΝΔ από την αρχή της θητείας της το 2019 στήριξε με κάθε τρόπο τους αγρότες. Δεν πρόκειται να απαριθμήσουμε ούτε το ύψος των «κοβιντόμετρων» ούτε των «ουκρανόμετρων», που, αν αθροιστούν, μαζί με τις λοιπές διευκολύνσεις φθάνουν στο 1 δισ. ευρώ. Θα επισημάνω μόνο τις φορολογικές διορθώσεις που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μείωση του ΦΠΑ στην αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%, μείωση του ΦΠΑ στην αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών από το 13% στο 6%, επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και το 2024, δηλαδή για τρίτη χρονιά, δηλαδή αθροιστικά άνω των 240.000.000 ευρώ, κατάργηση της φορολόγησης των επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου που συνέδεε τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα.

Η ΖΩΗ, λοιπόν, μας έχει δείξει κάτι πολύ σημαντικό: Αν μια κυβέρνηση θέλει να ξεφύγει από κάποιο πρόβλημα, δίνει απλώς μια επιδότηση. Αν θέλει να το επιλύσει, λαμβάνει μόνιμα μέτρα. Η μείωση φορολογικών συντελεστών, όπως στα μέτρα που προαναφέρθηκαν, ή η μείωση κατά 50% των κερδών όσων αγροτών μετέχουν σε συνεργατικά σχήματα, δείχνουν την κατεύθυνση μιας σταθερής πολιτικής που ακολουθεί από την πρώτη ημέρα η παρούσα κυβέρνηση. Μιας πολιτικής που στοχεύει στη μόνιμη μείωση του κόστους παραγωγής ή ελάφρυνσης των φορολογικών δαπανών του πραγματικού παραγωγού. Στην ίδια κατεύθυνση -της μόνιμης λύσης- κινείται και το πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ των Σκυλακάκη - Σδούκου για μείωση του ενεργειακού κόστους μέσω των κοινοτήτων αγρο-φωτοβολταϊκών. Και όλα αυτά σε μια οικονομία που μπορεί μεν να πανηγυρίζουμε για την καλή της πορεία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μόλις βγήκε από μια σκληρή και επώδυνη, για το σύνολο των πολιτών της, οικονομική κρίση.

ΟΛΑ αυτά πρέπει να τα λάβουν υπόψη τους οι αγρότες -όπως και το απρόσμενο χτύπημα των 3,5 δισ. ευρώ στη Θεσσαλία- και να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, αναζητώντας ρεαλιστικές λύσεις. Τα προβλήματά τους δεν θα λυθούν αν αυξηθεί το διαθέσιμο ποσό της επιστροφής του ειδικού όρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, αλλά αν υπάρξουν μόνιμες λύσεις μέσα από την εφαρμογή μιας σταθερής πολιτικής, που θα οδηγήσει σε επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική πρωτογενής παραγωγή. Η επίλυση αυτών των προβλημάτων απαιτεί ειλικρινή διάλογο και ρεαλισμό. Στοιχείο που η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο έχουν δείξει ότι διαθέτουν. Αυτό, όμως, είναι ακόμη ζητούμενο για τους εκπροσώπους των μπλόκων, κυρίως, όσο θέτουν αιτήματα για «πάγωμα» -και όχι διόρθωσητης ΚΑΠ που αποφέρει στον αγροδιατροφικό τομέα 2,8 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο κ. Κοντογιάννης είναι δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής ΝΔ

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»