Γεγονός λογικό που όμως, από μόνο του, δε αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Η ελληνική κοινωνία ούτε έγινε ξαφνικά πιο φιλελεύθερη, ούτε απέρριψε οριστικά το λαϊκισμό. Φαίνεται να συνειδητοποιεί όμως, έπειτα από μια καταστροφική διετία, πως η ΝΔ, σήμερα, είναι η μοναδική σοβαρή εναλλακτική.

Πέρα από την τεράστια ζημιά στο brand της «Αριστεράς», η διετία ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε μια αποτυχημένη Επανάσταση, πρωτίστως για τη γενιά μας, τη νέα γενιά, και δευτερευόντως για όσους ένιωθαν εκτός συστήματος και πάλευαν ενάντια σε ότι πίστευαν ότι αντιπροσώπευε το παλιό κατεστημένο. Οι σημερινοί νέοι, 25-30άρηδες, ελάχιστα γνωρίζουν για τον Κύρκο, τον Ηλιού ή τον Παπαγιαννάκη, για τις ιστορικές προσωπικότητες της αριστεράς. Οπότε ως «αριστερές» πολιτικές, αναγνωρίζουν όσα έζησαν από τους Τσίπρα, Κουβέλη και Παππά. Ασφαλιστικά νομοσχέδια εις βάρος των νέων ανθρώπων, χρησιμοποίηση των αποθεμάτων του ταμείου αλληλεγγύης γενεών για να «βγουν» τα λογιστικά παιχνίδια του κ. Τσακαλώτου και θεσμοί να εξευτελίζονται σε ζωντανή σύνδεση. Με απλά λόγια, ο απαρέγκλιτος ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας του Λ. Παπαγιαννάκη, έχει αντικατασταθεί από το θράσος του Ν. Ξυδάκη να μιλάει για δραχμή μετά από δύο χρόνια αιματηρών θυσιών των Ελλήνων και "πρώτης φοράς αριστερά".

Τα τελευταία χρόνια, οι πιο δυνατοί και ικανοί από τη γενιά μας, καλώς ή κακώς, έφυγαν στο εξωτερικό. Αρκετά περισσότεροι, απογοητευμένοι, το έχουμε σκεφτεί ως επιλογή. Αυτή η πραγματικότητα όμως, προσφέρει στον Πρόεδρο της ΝΔ μια μοναδική ευκαιρία. Αν και μέχρι πρόσφατα η ελευθεριακή αντίληψη για τη ζωή γοήτευε τους νέους ανθρώπους και γι' αυτό στήριζαν κόμματα της Αριστεράς, η σημερινή εποχή έχει γεννήσει άλλες ανάγκες και προσφέρει στον Κ. Μητσοτάκη ένα παράθυρο ευκαιρίας. Μια δυνατότητα να συνομιλήσει και να συνδεθεί, για πρώτη φορά, με ηλικίες που παραδοσιακά είχαν τη ΝΔ ως 2η ή 3η επιλογή στην κάλπη. Όχι με ψεύτικες υποσχέσεις και κλισέ, αλλά μέσα από μια έντιμη σχέση. Μέσα από μια καθαρή επικοινωνία, που θα πείσει τη γενιά μου πως το πολιτικό σύστημα σταματά να μεταθέτει για το μέλλον - και κατά συνέπεια εις βάρος των νέων ανθρώπων- τις συνέπειες των λαθών, που έγιναν στο παρελθόν.

Αδιαμφισβήτητα, ο επόμενος Πρωθυπουργός της χώρας, θα έχει στη διάθεση του την πιο καταρτισμένη γενιά Ελλήνων. Ποτέ άλλοτε τόσοι πολλοί Έλληνες, είτε εντός είτε εκτός φυσικών συνόρων, δεν είχαν ανώτερες σπουδές και περισσότερες εμπειρίες. Αυτούς πρέπει να τους ευθυγραμμίσουμε σε ένα κοινό σκοπό. Την επανεκκίνηση της χώρας. Δεν πρόκειται, πλέον, για μια ακόμα ευκαιρία, αλλά για επιτακτική ανάγκη.

* Ο Ανδρέας Τσώκος είναι γεωλόγος και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας