Η υπόθεση Novartis ουσιαστικά τελείωσε! Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας σφύριξε τη λήξη τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης, όταν άφησε στην άκρη τις (όποιες) ποινικές ευθύνες και μίλησε για τις πολιτικές ευθύνες. Παρότι βεβαίως είναι αστείο να μιλάμε για πολιτικές ευθύνες και να έχει εξαιρεθεί ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, όταν τη (μοιραία) πενταετία της διακυβέρνησής του η φαρμακευτική δαπάνη πολλαπλασιάστηκε (από 2,43 δισ. ευρώ το 2004 πήγε στα 5,09 δισ. ευρώ το 2009).

Η υπόθεση, λοιπόν, τελείωσε, αλλά οι παρενέργειές της είναι τεράστιες, κάτι που αντιλήφθησαν (και) κορυφαίοι υπουργοί, όπως οι κ.κ. Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Πιτσιόρλας κ.ά. Καταρχάς, ακύρωσε το κλίμα συναίνεσης που πήγε να δημιουργηθεί με την ευρύτερη κεντροαριστερά σε σχέση με το ονοματολογικό ζήτημα. Μετά τα όσα έγιναν, σχεδόν κανένας από τους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς και του Ποταμιού δεν δείχνει διάθεση να στηρίξει τις κυβερνητικές επιλογές, παρότι παραδέχονται ότι πρέπει επιτέλους να λήξει η εκκρεμότητα με τη FYROM. Συν τοις άλλοις, μεγαλώνει το χάσμα της ψυχικής απόστασης που υπήρχε όλα τα προηγούμενα χρόνια και «σπρώχνει» την κεντροαριστερά προς την πλευρά του κ. Μητσοτάκη. Εξέλιξη διόλου ασήμαντη για τις μελλοντικές διεργασίες, ιδίως από τη στιγμή που βρισκόμαστε ήδη σε οιονεί προεκλογική περίοδο.

Δεύτερη, εξίσου σημαντική παράμετρος αφορά στο πεδίο της οικονομίας και της προσέλκυσης επενδύσεων. Αυτομάτως δημιουργήθηκε κλίμα αστάθειας, το οποίο αποτυπώθηκε στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, ενώ κάποιοι το σχετίζουν και με την επιθετική συμπεριφορά που εισέπραξε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup.

Τρίτη, ίσως και σημαντικότερη παρενέργεια είναι αυτή που σχετίζεται με την ενίσχυση της άκρας δεξιάς. Η απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των θεσμών, στη βάση της λογικής «όλοι τα παίρνουν», είναι η πιο επικίνδυνη αντίληψη και η οποία τείνει να γίνει διάχυτη στην ελληνική κοινωνία.

Δεν ξέρω αν η, σε χαμηλούς τόνους, ομιλία του κ. Τσίπρα στη Bουλή είχε να κάνει με τα προαναφερθέντα. Σίγουρα, πάντως, η υπόθεση της Novartis κατέδειξε τον ανερμάτιστο και ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται ένα σημαντικό τμήμα της κυβέρνησης. Το δυστύχημα είναι ότι αυτό το πληρώνει η χώρα.