Οι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και Νίκος Ξυδάκης πήραν μέρος τις προάλλες σε εκδήλωση αλληλεγγύης στην Hριάννα Β.Λ. Οι διαδηλωτές, ως επί το πλείστον από τον λεγόμενο «αντιεξουσιαστικό χώρο», τους προπηλάκισαν και τους πέταξαν καφέδες και νερά. Oι σχετικές φωτογραφίες κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου, προκαλώντας συζητήσεις για τις επιθέσεις κατά πολιτικών προσώπων και γενικότερα για τη βία. Παραλλήλως, ξαναφέρνουν στην επιφάνεια τη στάση που κράταγε ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο που τέτοια επεισόδια είχαν γίνει μέρος της καθημερινότητας των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οταν η Κουμουνδούρου με επίσημες ανακοινώσεις δικαιολογούσε τέτοιες πρακτικές, στη βάση της λογικής ότι «βία είναι τα μνημόνια» και ότι κάπως πρέπει να εκτονωθεί η οργή της κοινωνίας. Τώρα, βεβαίως, έρχονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εισπράξουν τη (δικαιολογημένη;) οργή.

Πριν από λίγες ημέρες είχε ανακοινωθεί από τους συνδικαλιστές της αστυνομίας η πραγματοποίηση ημερίδας στην Πλατεία Εξαρχείων. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή της, με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπίζονται την απόφαση, σημειώνοντας ότι θα ήταν πρόκληση από πλευράς των αστυνομικών μια τέτοια εκδήλωση να λάβει χώρα στα Εξάρχεια. Αποδέχτηκαν, δηλαδή, ότι η όμορφη γειτονιά της Αθήνας είναι χώρος στον οποίο επιτρέπεται η πρόσβαση σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Για την οικονομία της συζήτησης ας το αποδεχτούμε και ας χρησιμοποιήσουμε τα επιχειρήματά τους.

Κατά αναλογία, δεν θεωρείται πρόκληση για τα παιδιά με τα μαύρα η παρουσία των πρώην υπουργών στην εκδήλωσή τους; Δεν ενεργοποίησαν διά της συμμετοχής τους στην εκδήλωση τα αντιεξουσιαστικά ένστικτά τους; Αφού, ως γνωστόν, τα παιδιά αποστρέφονται τις πάσης φύσεως εξουσίες, πώς θα μπορούσαν να δεχτούν να συνδιαδηλώσουν με μέλη του κοινοβουλίου; Ελάχιστα, άλλωστε, τους ενδιαφέρει αν η παρουσία κυβερνητικών βουλευτών στην εκδήλωση αλληλεγγύης μπορεί να λειτουργούσε προς όφελος του προσώπου που συμπαραστέκονται. Διαδήλωση για τη διαδήλωση.

Δεν μπήκαν, γιατί δεν τους νοιάζει, στον κόπο να σκεφτούν ποιοι ήταν οι δύο αλληλέγγυοι βουλευτές, ποιο είναι το παρελθόν τους και τι πρεσβεύει ο καθένας.

Στο πρόσωπο των κυρίων Φίλη και Ξυδάκη είδαν τους φορείς της κρατικής εξουσίας, αντιδρώντας όπως ξέρουν. Με μίσος.

Aλήθεια, πόσο διαφέρει το μίσος των παιδιών αυτών από το αντίστοιχο που καλλιέργησε συστηματικά ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια απέναντι στους αντιπάλους του; Οπως έλεγε και ο Αλ. Τσίπρας «δεν είναι βία κάνα γιαουρτάκι». Ας πρόσεχαν