Στην χθεσινή συζήτηση στην βουλή ο πρωθυπουργός ηττήθηκε κατά κράτος. Άλλωστε, το ματσάκι είχε χαθεί από τα αποδυτήρια, από τη στιγμή που ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ομολογούσε τις προάλλες στο συνέδριο του Economist πως η κυβέρνηση γνώριζε ότι δεν θα πάρει το παραμικρό στο Eurogroup σε σχέση με το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση. Ακολουθώντας τη γλώσσα της αλήθειας, ο κ. Χουλιάρακης ακύρωσε μέσα σε λίγα λεπτά το αφήγημα που χρησιμοποιούσε για πολλούς μήνες ο κ. Τσίπρας προτού φέρει προς ψήφιση το πακέτο των 5 δις μέτρων.

Τι έλεγε το αφήγημα; Πρώτα, ότι η κυβέρνηση δεν θα ψηφίσει τα μέτρα αν δεν πάρει κάτι για το χρέος. Και τα μέτρα ψήφισε και δεν πήρε τίποτα. Μετά, ότι η κυβέρνηση θα ακυρώσει τα μέτρα αν δεν πάρει κάτι για το χρέος. Φυσικά δεν πήρε τίποτα, αλλά ποιος ζει ποιος πεθαίνει το 2019.

Για αυτό και το ενδιαφέρον έφυγε από την οικονομία και πήγε στο άλλο μεγάλο θέμα της επικαιρότητας, τις συνομιλίες Καμμένου με τον ισοβίτη.

Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, υπέστη χθες στην βουλή το δικό του βατερλό. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις του κ. Μητσοτάκη, δεν απάντησε αν ο Καμμένος τον είχε ενημερώσει για τις αλλεπάλληλες συνομιλίες του με τον ισοβίτη. Στο σχετικό ερώτημα, ο κ. Τσίπρας απαντούσε για την Siemens, τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων, τους τζαμπατζήδες που νοσηλεύτηκαν στο Ερρίκος Ντυνάν κλπ.

Τα ίδια και τα ίδια με όλες τις προηγούμενες παρεμβάσεις του, απλώς κατά τη χθεσινή συζήτηση απουσίαζε, ο προσφάτως αθωωθείς, κ. Παπασταύρου. Κατά τα λοιπά, απέφυγε να απαντήσει στο κεντρικό ερώτημα. Διότι από την απάντησή του θα οδηγηθούμε σε σαφή συμπεράσματα και θα αντιληφθούμε πως λειτουργεί το σύστημα εξουσίας της παρούσας κυβέρνησης.

Αν ο πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί για τη συνομιλία αλλά και το περιεχόμενό της, τότε η σκοτεινή υπόθεση παίρνει άλλη διάσταση, καθώς θα μιλάμε για εμπλοκή και του Μαξίμου σε μια τόσο δυσώδη ιστορία. Αν δεν είχε ενημερωθεί για αυτές τις παρεμβάσεις του υπουργού του, επιβεβαιώνεται ότι ο Καμμένος λειτουργεί πλήρως αυτονομημένος και ερήμην του. Δεν ξέρω ποια από τις δυο εκδοχές είναι καλύτερη για τον κυβέρνηση. Αυτό που ξέρω με τα βεβαιότητας είναι πως όσο ο κ. Τσίπρας δεν απαντά σε αυτό το ερώτημα, τόσο περισσότερο υπόλογος και έκθετος γίνεται!