«Η Αργεντινή δεν έπαιζε ενάντια στην Ισλανδία, αλλά ενάντια στην Αργεντινή» είναι η φράση που ειπώθηκε πολλές φορές μετά το σοκ της πρεμιέρας του Μουντιάλ για την ομάδα. Αντίστοιχα ήταν και τα πρωτοσέλιδα του Τύπου πίσω στη χώρα της Νοτίου Αμερικής, όπου αρκετοί έφτασαν σε σημείο με το «καλημέρα» να μιλήσουν για κρίση: «Crisisilandia» ήταν ένα πρωτοσέλιδο, συνδυάζοντας τη λέξη Crisis (κρίση) και Ισλανδία (Islandia).

Σε μεγάλο βαθμό το βάρος για τους παίκτες της Αργεντινής είναι δυσανάλογο: οι προσδοκίες του κόσμου πίσω στην πατρίδα, ο νέος (συχνά πλέον) προπονητής, ο παράγοντας... Μαραντόνα που συχνά είναι στην εξέδρα και παρακολουθεί.

Ο Άνχελ Ντι Μαρία παραδέχθηκε κάποτε ότι πήγε σε ψυχολόγο για να ξεπεράσει την πίεση. Ο Ιγουαΐν βρέθηκε ένα βήμα να παρατήσει την ομάδα, γιατί δεν άντεξε την πίεση. «Έχω βάλει ένα τσουβάλι γκολ και μου χτυπάνε τα δύο που έχασα» είπε κάποτε.

Ακόμα και ο Μέσι, που επισήμως δηλώνει ότι δεν τον επηρεάζουν όλα αυτά, ομολόγησε μετά το 1-1 με την Ισλανδία, ότι νιώθει άσχημα που έχασε το πέναλτι και έτσι χάθηκαν οι 3 βαθμοί.

Ο ίδιος ο προπονητής Σανπάολι αναγνωρίζει το βάρος που σηκώνει το μεγάλο αστέρι της ομάδας. «Ο Λέο είναι ήρωας, όλοι έχουν τη φανέλα με το 10, όπως κάποτε είχαν τη φανέλα με το 10 του Μαραντόνα» αναφέρει. Και σπεύδει να βγάλει λίγο βάρος από τους ώμους του σπουδαίου παίκτη, υπενθυμίζοντας τα αυτονόητα: στο γήπεδο υπάρχουν 11 παίκτες.

Η ουσία είναι ότι Αργεντινή έχει τώρα έναν τελικό να αντιμετωπίσει, αυτόν με αντίπαλο την Κροατία (21:00 ΕΡΤ-1) για να εξασφαλίσει το εισιτήριο για την επόμενη φάση και δεν υπάρχει περιθώριο λάθους. Ο προπονητής ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές στην 11άδα: Έξω ο Ντι Μαρία και ο Ρόχο, μέσα ο Οταμέντι και ο Μασεράνο. Πέρα από τα τεχνικά ζητήματα, «κλειδί» -και το αναγνωρίζουν όλοι- είναι η ψυχολογία. Η ομάδα πρέπει να κερδίσει.