Μία πραγματική επανάσταση προετοιμάζει για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο η Ifab (International Football Association Board), ο οργανισμός που δημιουργεί τους κανόνες του ποδοσφαίρου, καθώς είναι έτοιμος να προτείνει στη FIFA αρκετές αλλαγές, ανάμεσα σε αυτές και τον τρόπο χρονομέτρησης του παιχνιδιού.

Όπως αποκαλύπτει η ιταλική εφημερίδα La Stampa, «οι κύριοι που προστατεύουν τους κανόνες του ποδοσφαίρου έχουν αποφασίσει να προκαλέσουν αναστάτωση». Χωρίς να έχει ξεκινήσει ουσιαστικά η τεχνολογία Var (video assistant referee), πλέον γίνεται λόγος για τον πραγματικό χρόνο, μία ιδέα δανεισμένη από το μπάσκετ, αλλά και την αλλαγή στον χρόνο παιχνιδιού: τέλος στα 90 λεπτά, με την εισαγωγή δύο ημιχρόνων των 30 λεπτών, με την διαφορά ότι το χρονόμετρο θα σταματά, κάθε φορά που η μπάλα δεν «παίζεται».

Έχοντας επεξεργαστεί και πάρει ιδέες επίσης από το τένις (αλλαγή στον τρόπο εκτέλεσης των πέναλτι) ή το πόλο (αποβολές με χρονική διάρκεια, που ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί), με το νέο πακέτο σημαντικών αλλαγών να συζητείται για εισαγωγή σε πειραματικό στάδιο, μετακινούμαστε στη συζήτηση για το ρολόι και τον διαιτητή που θα πρέπει να συγχρονιστεί με το ταμπλό, έτσι ώστε το σύνολο του γηπέδου να βλέπει τον χρόνο που απομένει.

Στην πραγματικότητα το σχέδιο είναι σε υποθετικό στάδιο, μετά την παρουσίαση μελέτης στην οποία φαίνεται ότι ο μέσος όρος λεπτών σε ένα αγώνα είναι αυτός, έχοντας συνηθίσει να βλέπουμε αγώνες μίας ώρας, με τον υπόλοιπο χρόνο να αφορά την μπάλα εκτός μετά από ένα χτύπημα, πανηγυρισμούς, διαμαρτυρίες, αντικαταστάσεις. Υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά τα χαμένα λεπτά είναι πολλά.

Η Ifab υπόσχεται μια μακρά συζήτηση. «Πριν από κάθε τέτοιο βήμα χρειάζεται μία προσεκτική εξέταση», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ενώ ο Τζανφράνκο Τζόλα τόνισε: «Δεν μου αρέσουν οι αλλαγές που μπορεί να προκαλέσουν αναταραχή, αλλά αυτή τη φορά φαίνεται μια λογική επιλογή. Οποιος κερδίζει κάνει καθυστέρηση, διακοπές. Έτσι μπορούμε να αποφύγουμε τα κόλπα και απλά να παίξουμε».

Όλα είναι μέρος των ενιαίων μεγάλων αλλαγών που εντάσσονται στο σχέδιο με τίτλο Play Fair Strategy. Το βίντεο στο γήπεδο, έφτασε στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, για την τελική του εξέταση. Και αυτή ήταν μόνο η αρχή. Στη συνέχεια, μια σειρά από μικρά βήματα και μεγάλες ανατροπές: η πορτοκαλί κάρτα για τα ενδιάμεσα φάουλ μεταξύ κίτρινης και κόκκινης, μόνο οι αρχηγοί να έχουν δικαίωμα συνομιλίας με τον διαιτητή, η χειραψία μεταξύ προπονητών και διαιτητών στο ξεκίνημα αγώνα, η πιθανότητα αποβολής, ακόμη και πριν από το εναρκτήριο λάκτισμα, η επιπλέον αλλαγή στην παράταση είναι μερικές από αυτές.

Πλέον προστέθηκαν στον κατάλογο: 60 λεπτά διάρκεια αγώνα, μια πιο αυστηρή ερμηνεία του φάουλ με το χέρι στη μπάλα, το «σκέτο» πέναλτι (να μην υπάρχει συνέχεια εάν εκείνος που το εκτελεί δεν σκοράρει), η απαίτηση για τον διαιτητή να σφυρίζει την λήξη του αγώνα ή ημιχρόνου, μόνο όταν έχει ολοκληρωθεί η φάση.

Ο Ντέιβιντ Ελερέι, τεχνικός διευθυντής της Ifab υπερασπίζεται τη ριζοσπαστική γραμμή: «Οι παίκτες, προπονητές και διαιτητές συμφωνούν ότι το μέλλον του ποδοσφαίρου εξαρτάται από τη συμπεριφορά και τον σεβασμό στο γήπεδο», είπε.

Το Var, μία υπόθεση από καιρό αναμενόμενη, ήταν πραγματικά ένα σημείο καμπής. Τώρα φαίνεται ήδη παλιό, έστω κι να δεν το έχουμε δει επίσημα, σοβαρά και ουσιαστικά σε δράση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ