Η Σουηδία είναι ίσως η μοναδική προηγμένη ποδοσφαιρικά χώρα που αντιστέκεται στην χρήση του VAR στα παιχνίδια της. Κάτι το οποίο είναι αναγκαίο ακόμα και για τα πρωταθλήματα υψηλού επιπέδου, όπως η Premier League.

Ωστόσο αντιλαμβάνονται διαφορετικά στη Σουηδία το ποδόσφαιρο. Εκεί όπου οι επαγγελματικοί σύλλογοι στις πρώτες κατηγορίες, απαιτείται να ανήκουν τουλάχιστον κατά 51% στους οπαδούς τους. Κάτι που παίζει τον ρόλο του στην απορριψη του VAR.

Οι κορυφαίες κατηγορίες της Σουηδίας δεν θα επιδιώξουν να εφαρμόσουν σύστημα VAR, δήλωσε ο πρόεδρος της Σουηδικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (SvFF) Φρέντρικ Ράινφελντ.

Τον Ιούλιο του 2023, οι Σουηδικές Λίγκες, οι οποίες εκπροσωπούν συλλόγους στις δύο κορυφαίες κατηγορίες του σουηδικού ποδοσφαίρου, δήλωσαν ότι η πλειονότητα των συλλόγων στη χώρα «αντίθετο ενεργά» στην εισαγωγή του VAR.

«Αν μέτρησα σωστά, έχουμε 18 ελίτ συλλόγους και δύο περιφέρειες που έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν να εισαγάγουν το VAR», δήλωσε ο Ράινφελντ, πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Aftonbladet.

«Το σεβόμαστε. Γι' αυτό δεν υποβάλαμε καμία πρόταση για το VAR στην προηγούμενη συνεδρίαση του συμβουλίου των αντιπροσώπων και δεν το προβλέπω ούτε στο μέλλον. Σέβομαι τους δημοκρατικούς κανόνες του παιχνιδιού».

Ο Ράινφελντ, ο οποίος πέρυσι είπε ότι το VAR ήταν «το μέλλον», έχει επικριθεί από τους φιλάθλους για τη στάση του στο θέμα.