Από το 1994 είχαν να πανηγυρίσουν οι φίλοι της ΑΕΚ την back to back κατάκτηση του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Τότε, μάλιστα, οι “κιτρινόμαυροι” σήκωσαν την κούπα τρεις συνεχείς χρονιές κι έκαναν όνειρα για καρέ τροπαίων, με το σύνθημα “φέρτε στην ΑΕΚ τον Κωστή, να πάρουμε και τέταρτο πρωτάθλημα σερί”.

Ο άλλοτε “δαντελένιος” μεσοεπιθετικός του Ηρακλή εντάχθηκε στην “Ένωση”, αλλά χρειάστηκε να περάσουν 24 χρόνια για την επόμενη κατάκτηση πρωταθλήματος. Και τριάντα, όπως προαναφέραμε, για να πετάξει ο “δικέφαλος” δύο συνεχείς σεζόν στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έπρεπε να ανοίξει τις πύλες της η “Αγια-Σοφιά” στη Νέα Φιλαδέλφεια και να υπογράψει συμβόλαιο στην ΑΕΚ ο Ματίας Αλμέιδα. Ο Αργεντινός τεχνικός, που έγινε συνώνυμο της επιτυχίας.

Πανηγύρισε το νταμπλ πριν από έναν χρόνο και τώρα, τρεις στροφές πριν από τη σημαία του τερματισμού, έχει την “Ένωση” στην πρώτη θέση και απόλυτο φαβορί για το τρόπαιο, έπειτα απ’ όσα συνέβησαν το απόγευμα και το βράδυ της Τετάρτης 24 Απριλίου σε Λαμία, Θεσσαλονίκη και Νέα Φιλαδέλφεια. Η ΑΕΚ χάνει το πρωτάθλημα μόνο αν… αυτοκτονήσει.

Η ΑΕΚ και απώλειες που είχαν ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός

Οι ισοπαλίες του ΠΑΟΚ στο “Αθανάσιος Διάκος” και του Ολυμπιακού στο “Κλεάνθης Βικελίδης”, σε συνδυασμό με την άνετη επικράτηση της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού με 3-0, ουσιαστικά περιόρισαν, για να μην πούμε ότι “έσβησαν”, τις όποιες πιθανότητες των τριών άλλων ομάδων της Big 4 να προλάβουν το δημιούργημα του Αλμέιδα.

Ο “Πελάδο” και οι παίκτες του έχουν το πάνω χέρι. Ψάχνουν για έναν ή δύο βαθμούς στα εκτός έδρας ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, ώστε να νικήσουν την τελευταία αγωνιστική τη Λαμία και να σηκώσουν το δεύτερο συνεχές τρόπαιο.

Η υπεροχή που έχει η ΑΕΚ

Ίσως, βέβαια, να μη χρειαστούν και άλλον πόντο, πέρα από τη νίκη επί της Λαμίας. Βλέπετε, έως τώρα, οι “κιτρινόμαυροι” υπερέχουν σε όλες τις ισοβαθμίες και από τις άλλες τρεις ομάδες, μπορεί να τους προλάβει μόνο μία και αυτή πρέπει να κάνει το απόλυτο απέναντι στις άλλες... τρεις. Έτσι όπως είναι το πρόγραμμα, με τα ντέρμπι ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκού και Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού μόνο μία από τους τρεις ανταγωνιστές μπορεί το απόλυτο για να προσπεράσει την ΑΕΚ, αν υποθέσουμε ότι η πρωτοπόρος θα φύγει ηττημένη και από την Τούμπα και από τον Πειραιά. Άρα, αρκεί μία ισοπαλία σε ένα από τα ντέρμπι των τριών αντιπάλων για να αρχίσει το γλέντι στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Έτσι “έχτισε” ο Αλμέιδα την πρωταθλήτρια ΑΕΚ Γιατί βρίσκεται τόσο κοντά η “Ένωση” στην κατάκτηση του πρωταθλήματος; Αρχίζουμε από τη δουλειά του προπονητή της. Ο Αλμέιδα έφτιαξε την ομάδα με βάση το δικό του πλάνο. Διαχειρίστηκε τους παίκτες του όπως εκείνος ήθελε, όταν στις άλλες ομάδες, όπως στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, οι αλλαγές είτε δεν έφεραν, είτε άργησαν να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Επίσης, η ΑΕΚ είχε βάθος στο ρόστερ της και άντεξε στους τραυματισμούς που προκάλεσε η αυξημένη ένταση στις προπονήσεις των Σπάτων. Από κει και πέρα, ακόμη και στα αρνητικά αποτελέσματά τους, οι “κιτρινόμαυροι” έβγαζαν συσπείρωση και τα αποδυτήρια έγιναν άβατο για τους ρεπόρτερ.

Από τα Σπάτα, όχι μόνο δεν βγήκε ένα αρνητικό θέμα, αλλά δεν υπήρξε ούτε ξεκάθαρη ενημέρωση για τους τραυματισμούς, επειδή έτσι επέβαλε ο Αλμέιδα και η επιθυμία του έγινε νόμος.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΟNTIME”.