Όχι, μην περιμένετε προγνωστικά για την πιο συναρπαστική μάχη κορυφής που έχουμε ζήσει εδώ και πολλά χρόνια στο ελληνικό πρωτάθλημα. Έχει αποδειχθεί πολλάκις κατά τη διάρκεια της σεζόν ότι κάθε πρόβλεψη εμπεριέχει πολύ μεγάλο ρίσκο. 

Ποιος μπορούσε να εκτιμήσει για παράδειγμα πριν από τρεις περίπου μήνες ότι ο προβληματικός Ολυμπιακός του Ιανουαρίου θα έφτανε στο σημείο να ζει μέσα Απριλίου το πιο μαγικό παραμύθι της ποδοσφαιρικής του ιστορίας; Αντί για προβλέψεις ας εξετάσουμε τα δεδομένα της μονομαχίας ΑΕΚ, Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού τέσσερις στροφές πριν από την ολοκλήρωση του μαραθωνίου της Super League. Γιατί η αλήθεια είναι ότι καθένας από τους τέσσερις μνηστήρες του στέμματος έχει βάσιμα επιχειρήματα να πιστεύει ότι μπορεί να είναι αυτός που θα κόψει πρώτος το νήμα του τερματισμού. 

Η ΑΕΚ προβληματίζει αλλά αντέχει στην κορυφή

Η πρωτοπόρος ΑΕΚ είναι αλήθεια ότι δεν γοητεύει με τις εμφανίσεις της. Παρ’ όλα αυτά παραμένει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και αυτό από μόνο του λέει πολλά για τη δυναμική πρωταθλητισμού που αναπτύσσει από την περσινή σεζόν. 

Για δεύτερη φορά από την έναρξη των playoffs η ομάδα του Mατίας Aλμέιδα έχει να διαχειριστεί δύο ντέρμπι που υπό προϋποθέσεις μπορούν να την οδηγήσουν σε… match point τίτλου. Ένα απόψε απέναντι στον Παναθηναϊκό στην “Opap Arena” και ένα την Κυριακή στην Τούμπα. 
Το ατού της ΑΕΚ λοιπόν δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι είναι η μόνη από τις τέσσερις ομάδες που εξαρτάται αποκλειστικά από τα δικά της αποτελέσματα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d086pxjiaef5)

Ο ΠΑΟΚ ελπίζει στην Τούμπα για αντεπίθεση

Ο έτερος "Δικέφαλος», παρουσιάζει τη δεδομένη χρονική στιγμή την πιο προβληματική εικόνα από τους μνηστήρες του τίτλου. Θαρρείς και η ομάδα του Λουτσέσκου έχει μείνει από μπαταρία στην πιο κρίσιμη ανηφόρα της χρονιάς. Υπάρχει όμως ένας μεγάλος αστερίσκος που μπορεί να φέρει… Τούμπα την κατάσταση! 

Ο ΠΑΟΚ είναι ο μόνος από τους τέσσερις διεκδικητές που έχει ολοκληρώσει τις εκτός έδρας δοκιμασίες σε επίπεδο κορυφής. Και όχι μόνο αυτό αλλά έχει την ευκαιρία να ρεφάρει τη μέχρι τώρα ζημιά που έχει υποστεί στα playoffs υποδεχόμενος διαδοχικά ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό στο δικό του "ηφαίστειο". Αντιλαμβάνεται κανείς ότι με εννιά βαθμούς σε τρία παιχνίδια "έξι πόντων" ο "Δικέφαλος του Βορρά" μπορεί αίφνης να μετατραπεί στο απόλυτο φαβορί για την πρωτιά. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0e57jl6bbxl)

Ο Παναθηναϊκός και τα πολλαπλά κίνητρα του Φώτη Ιωαννίδη

Για τον Παναθηναϊκό το μεγάλο του όπλο δεν είναι άλλο από τον πιο φορμαρισμένο παίκτη του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο Φώτης Ιωαννίδης που βλέπουμε τον τελευταίο μήνα, είναι ποδοσφαιριστής που από μόνος του μπορεί να διαταράξει τις ισορροπίες στη "μάχη" της κορυφής. Αφήστε που επιπλέον έχει πολλαπλά κίνητρα για να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στο θρόνο του πρωταθλητή. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0asbnwfrbix)

Ο Ολυμπιακός θα ήταν υπ' αριθμόν ένα φαβορί, αν... 

Αφήσαμε για τελευταίο τον Ολυμπιακό του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Όχι μόνο επειδή παραμένει στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας (και άρα καλείται να καλύψει το μεγαλύτερο χάντικαπ απ’ όλους τους διεκδικητές) αλλά γιατί είναι η ομάδα που εμφανίζει τη μεγαλύτερη δυναμική στο χορτάρι. Αν οι "ερυθρόλευκοι" δεν κουβαλούσαν τις… αμαρτίες της κανονικής περιόδου ενδεχομένως να πρόβαλαν αυτή τη στιγμή ως το υπ’ αριθμόν ένα φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0dyt6lqef55)

Και τώρα έχουν ελπίδες να τα καταφέρουν, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να πραγματοποιήσουν άπταιστη διαδρομή μέχρι το φινάλε των playoffs. Και με την ιστορική πρόκληση των αγώνων με την Άστον Βίλα να ανοίγεται μπροστά τους, ενδεχόμενη επιτυχία τους θα ισοδυναμεί με το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό θαύμα που θα έχουμε ζήσει εδώ και πολλά χρόνια στα ελληνικά γήπεδα. Αν, και για να είμαστε ειλικρινείς, η φετινή χρονιά εξελίσσεται σε… χρονιά θαυμάτων για την οικογένεια του Ολυμπιακού.  

* To κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".