Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 έχουν ανακοινώσει εδώ και καιρό το πρόγραμμα με την κολύμβηση την εναρκτήρια εβδομάδα, όπως στο Τόκιο έτσι και στο Παρίσι. Όλα αυτά στη σκιά μιας ιστορίας ντόπινγκ που ήρθε στο προσκήνιο και την αντίδραση του WADA να προκαλεί συζητήσεις.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 δεν αποτελούν εξαίρεση, ούτε φυσικά η κολύμβηση αν και η υπόθεση για την οποία γίνεται λόγος θεωρητικά αφορά το Τόκιο και όχι το Παρίσι. Όμως το ντόπινγκ αφορά όλους και όλα και φυσικά τον WADA.

Πολύ πριν οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 αρχίσουν, η κολύμβηση κλονίζεται διότι έγινε γνωστό ένα σορό θετικά τεστ Κινέζων κολυμβητών, στο Τόκιο, κάποιοι θα βρεθούν και στο Παρίσι, εγείρουν ένα σορό ερωτήματα για το ντόπινγκ και τον WADA.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 μετά το Τόκιο στο Παρίσι με ερωτήματα

Η USA Today θέτει μερικά από αυτά τα ερωτήματα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 μοιάζουν να ζητούν απαντήσεις, η κολύμβηση τις ψάχνει στο Τόκιο, αλλά τις περιμένει στο Παρίσι και το ντόπινγκ, αρμοδιότητα του WADA είναι πάλι στο προσκήνιο.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 φέρνουν στο προσκήνιο εκτός από την κολύμβηση και μια άλλη υπόθεση που δεν αφορά το Τόκιο ή το Παρίσι, αλλά μιλάμε και πάλι για ντόπινγκ και WADA και καλλιτεχνικό πατινάζ.

Kamila Valieva Lands Historic Quadruple Jump At Only 15 Years Old | 2022 Winter Olympics

 

Ας πάρουμε  με τη σειρά τα πράγματα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ, ο γνωστός μας WADA ανακοίνωσε ότι όντως 23 Κινέζοι κολυμβητές -προφανώς καμία σχέση με την απίθανη επεξαργασμένη φωτογραφία του Πϊτερ Φίσερ- είχαν βρεθεί θετικοί σε απαγορευμένη ουσία,  τριμεταζιδίνη (TMZ), σύμφωνα με τα ΜΜΕ, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αλλά πήραν κανονικά μέρος σε αυτούς.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, η εξήγηση για το Τόκιο και το Παρίσι

Ο WADA είχε δεχθεί ότι κάποιος είχε μολύνει το φαγητό τους στην κουζίνα του ξενοδοχείου στο οποίο διέμεναν. Αν αυτό δεν ισχύει, αν δηλαδή η εκδοχή της Κίνας για τα θετικά τεστ δεν είναι αληθινή, τότε είμαστε μάρτυρες στο χειρότερο σκάνδαλο ντόπινγκ στην κολύμβηση.

Με δύο μήνες να απομένουν μέχρι τα Ολυμπιακά τεστ κολύμβησης στις ΗΠΑ και τρεις μήνες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, το ερώτημα που πλανάται είναι πώς ένα απαγορευμένο συνταγογραφούμενο φάρμακο για την καρδιά, το οποίο διατίθεται μόνο σε μορφή χαπιού, εξαπλώθηκε κατά τέτοιο τρόπο στην κουζίνα ενός ξενοδοχείου έτσι ώστε να καταποθεί, άγνωστο πώς, από 23 επίλεκτους Κινέζους κολυμβητές, οι οποίοι είχαν προειδοποιηθεί για χρόνια να μην καταναλώνουν τίποτα που δεν εμπιστεύονται.

Συνέβη πραγματικά; Αν απαντήσουμε όχι, τότε παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο το χειρότερο σκάνδαλο ντόπινγκ στην κολύμβηση τουλάχιστον για μια γενιά ενός αθλήματος  που θα κυριαρχήσει την πρώτη εβδομάδα των Θερινών Αγώνων.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, κολύμβηση, WADA και το επιδόρπιο φράουλας της Καμίλα Βαλίεβα

Οι New York Times και ο γερμανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ARD ανέφεραν ότι αυτοί οι 23 Κινέζοι κολυμβητές βρέθηκαν θετικοί στην ίδια ακριβώς απαγορευμένη ουσία, την τριμεταζιδίνη (TMZ).

Πρόκειται για το φάρμακο που βρέθηκε ότι έπαιρνε η Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα. Μπορεί στην περίπτωση των Κινέζων ο WADA να δέχθηκε τις δικαιολογίες τους, όμως ο Οργανισμός πάλευε για μήνες να φέρει τη Βαλίεβα στη Δικαιοσύνη όταν παρουσίασε μια εντυπωσιακά παρόμοια δικαιολογία.

WADA Upholds Decision: Chinese Swimmers Cleared for 2020 Tokyo Olympics Due to Contaminated Samples

Η Ρωσίδα που είχε εντοπιστεί με την ίδια ουσία, την τριμεταζιδίνη, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου του 2022, είχε ισχυριστεί ότι επρόκειτο για το φάρμακο που έπαιρνε παππούς της και εντοπίστηκε σε ένα επιδόρπιο φράουλας που έφτιαξε και έφαγε η ίδια.

Ο WADA δεν το δέχτηκε, ούτε το CAS, το οποίο την τιμώρησε με τετραετή αποκλεισμό. Στην περίπτωση της Βαλίεβα υπάρχει κάτι επίσης διαφορετικό από αυτή των Κινέζων κολυμβητών. Η ιστορία της Ρωσίδας δεν κρατήθηκε μυστική. Αυτή των 23 Κινέζων κολυμβητών μαθεύτηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες μέσω των New York Times και του ARD.

Τοι μυστικό και η διαφορά στις δύο υποθέσεις

Κανείς δεν ξέρει γιατί υπήρξε αυτή η διαφορά, ενώ είναι ασαφές αν ο μη αποκλεισμός των Κινέζων κολυμβητών είναι οριστικός ή τίθεται θέμα να ανοίξει ξανά η υπόθεση. «Η παραγραφή δεν έχει εξαντληθεί», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ των ΗΠΑ, Τράβις Τάιγκαρτ, την Κυριακή.

«Σίγουρα αν βρεθούν νέα στοιχεία μετά από μια πραγματική, ισχυρή έρευνα - ή αν βρεθεί απάτη στην υπεράσπιση των Κινέζων κολυμβητών - τότε ναι, θα μπορούσε εύκολα να ασκηθεί δίωξη. Επομένως, μπορεί και πρέπει να διερευνηθεί από έναν ανεξάρτητο εισαγγελέα για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους καθαρούς αθλητές, ό,τι κι αν είναι αυτό».

Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ ζήτησε να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για την υπόθεση. Η Κίνα και ο WADA θεωρούν προφανώς ότι αυτή η υπόθεση είχε τελειώσει. Ο κόσμος της κολύμβησης γνωρίζει, ωστόσο, ότι αυτό μπορεί να είναι μόνο η αρχή.