Συγκλονιστικά είναι τα νέα που έρχονται από τον χώρο του καλλιτεχνικού πατινάζ αφού όπως ανακοινώθηκε και επίσημα από το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάνης (CAS) επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού τεσσάρων χρόνων στη Ρωσίδα πρωταθλήτρια, Καμίλα Βαλίεβα λόγω της πολύκροτης υπόθεσης ντόπινγκ.

Τετραετής αποκλεισμός από το καλλιτεχνικό πατινάζ για την Καμίλα Βαλίεβα

Έπειτα από περίπου δυο χρόνια, τα πράγματα πήραν τον... δρόμο τους αναφορικά με την υπόθεση ντόπινγκ της Καμίλα Βαλίεβα η οποία όπως ανακοινώθηκε, τιμωρήθηκε από το CAS με τετρατετή ποινή αποκλεισμού. Αυτό σημαίνει ότι ο αποκλεισμός της Ρωσίδας πρωταθλήτριας από το καλλιτεχνικό πατινάζ θα είναι σε ισχύ έως τον Δεκμέβριο του 2025 ενώ θα διαγραφούν όλα τα αποτελέσματα της από την ημερομηνία λήψης του δείγματος που ήταν στις 25 Δεκεμβρίου του 2021.

Ως αποτέλεσμα, η Διεθνής Ένωση Παγοδρομίας (ISU) κάλεσε το CAS να καθορίσει τα τελικά αποτελέσματα του ομαδικού αγωνίσματος του καλλιτεχνικού πατινάζ στο Πεκίνο. Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν, οι Ηνωμένες Πολιτείες που είχαν κατακτήσει τη δεύτερη θέση, θα πάρουν το χρυσό μετάλλιο ενώ η Ιαπωνία θα πάρει το ασημένιο και ο Καναδάς το χάλκινο.

Το χρονικό της υπόθεσης ντόπινγκ της Καμίλα Βαλίεβα

Όλα ξεκίνησαν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο το 2022 όπου και η Καμίλα Βαλίεβα είχε "κλέψει" τις εντυπώσεις αφού σε ηλικία 15 χρονών έγινε η πρώτη αθλήτρια που πραγματοποίησε τετραπλό toe-loop. Η Ρωσία είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό καλλιτεχνικό πατινάζ στις 7 Φεβρουαρίου του 2022 ωστόσο τέσσερις μέρες αργότερα ήρθαν τα σοκαριστικά νέα όταν και η Βαλίεβα εντοπίστηκε θετική σε έλεγχο αντιτόπινγκ κοντρόλ.

Οι δικηγόροι της Ρωσίδας στο Πεκίνο από την πλευρά τους, είχαν υποστηρίξει ότι η Βαλίεβα είχε μολυνθεί κατά λάθος από τριμεταζιδίνη. Οι ακροάσεις για την υπόθεση της που είχε προκαλέσει αρκετή αίσθηση, ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2023.