Αν με μπάτζετ 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ δεν γίνεται να καθαριστεί ο Σηκουάνας, τότε είναι πρόβλημα τόσο για το ηθικό κομμάτι (δηλαδή τη συμπεριφορά των Γάλλων απέναντί του) όσο και για τα χρήματα, με τα οποία υποτίθεται ότι θα εξαφανιζόταν η ρύπανση ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2024. Ο κώδων κινδύνου είχε κρουστεί, ωστόσο δεν φαίνεται, με τρεις μήνες να απομένουν για την τελετή έναρξης, να φτιάχνεται η κατάσταση.

Αθλητές του καγιάκ, ενός συλλόγου που βάπτισαν "Η Κιβωτός του Σηκουάνα", που προσφάτως μπήκαν με τα σκαφάκια του στον Σηκουάνα, προκειμένου να προπονηθούν, έγιναν... εθελοντές για το περιβάλλον. Βρέθηκαν να μαζεύουν πλαστικά μέσα από τον Σηκουάνα. Ένας από αυτούς, ο Πολ Μακαάντ, έκανε... δηλητηριώδες χιούμορ και σε μόνο δύο προτάσεις: "Το καγιάκ μου αναποδογύρισε αυτό το πρωί (σημ. Κυριακή 21/4) και είμαι εντάξει". 

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Το αληθινό πρόβλημα 

Φυσικά, με αυτήν την εξέλιξη τίθεται εν αμφιβόλω η διεξαγωγή της ανοιχτής θάλασσας, του τριάθλου για τις Γυναίκες και του πεντάθλου για τους Άντρες. Στις αρχές Απριλίου, ο Τονί Εστανγκέ, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής "Παρίσι 2024", εξέφρασε την πεποίθησή του ότι "είναι πιθανό να χρησιμοποιείται κανονικά ο Σηκουάνας", πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής ή ματαίωσης των αθλημάτων που περιέχουν κολύμπι εκεί. "Αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε", είπε, μιλώντας για τη ρύπανση. 

Ο καθαρισμός του Σηκουάνα αφορά μεν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά εκφράζει ένα πλέον μακρόπνοο σχέδιο, καθώς η πολιτεία στοχεύει στο να τον καταστήσει καθαρό για τους κολυμβητές το 2025. Σύμφωνα με το σχέδιο, ένα... τανκ με το όνομα Άουστερλιτς Μπασίν πρόκειται να ρίξει στον Σηκουάνα 13 εκατομμύρια γαλόνια νερό. 

Πάντως, υπάρχουν κάτοικοι στο Παρίσι που ισχυρίζονται ότι δεν έχουν ακούσει ποτέ κάποιον να αρρωσταίνει επειδή κολύμπησε στον Σηκουάνα και προειδοποιούν πως "το επικινδυνο δεν είναι να κολυμπήσεις, αλλά να πιεις νερό". Φυσικά, η Οργανωτική Επιτροπή δεν γίνεται να παίρνει στα σοβαρά τέτοιες... καφενειακές λογικές. 

Τα περυσινά τεστ αποδείχθηκαν φιάσκο, αφού οι αγώνες ανοιχτής θάλασσας, τριάθλου και πεντάθλου δεν έγιναν. Έπεσε στο τραπέζι ιδέα να γίνουν τα ολυμπιακά αγωνίσματα το... 2025, όταν θα έχει καθαριστεί ο Σηκουάνας. Το 1,4 εκατομμύριο ευρώ γι' αυτό ξοδεύτηκε. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Παρίσι, δεύτερο σχέδιο δεν υπάρχει.