Ο Ολυμπιακός έφτασε στο δεύτερο διαδοχικό του Final 4 του Champions League στη Βαρκελώνη, το 2011, ηττήθηκε στον ημιτελικό από την Οριζόντε Κατάνια σε ένα... σφαγιαστικό παιχνίδι και έκανε... Μεγάλη Παρασκευή στην Καταλονία. Μία ημέρα μετά, η Σαμπαντέλ νίκησε τις Ιταλίδες και κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών της. Ουδείς το νόμιζε τότε, αλλά ήταν παράδοση-παραλαβή. Η Κατάνια δεν ξανάπαιξε σε τελικό. Όμως οι Καταλανές το έχουν... παρακάνει. 


Sabadell 13 Orizzonte Catania 8 GOLD  Final Four Champions Cup 2011 women 23.4.11 water polo



Αυτά τα 13 χρόνια (με την εξαίρεση του 2020, που δεν έγινε Final 4 λόγω Covid), η Σαμπαντέλ έχει παίξει σε δέκα τελικούς Κυπέλλου Πρωταθλητριών πόλο Γυναικών. Δεν ήταν παρούσα στο τελευταίο ματς της χρονιάς το 2012, το 2017 και το 2021. Έχασε σε τελικό το 2015, το 2018 και το 2022. Δεν έφτασε στο Final 4 το 2012 και το 2021. Στην πρώτη περίπτωση, η Βουλιαγμένη την απέκλεισε στα προημιτελικά και στη δεύτερη, ο Ολυμπιακός. Το 2017 την νίκησε ο Ολυμπιακός στον ημιτελικό του Κίρισι. Από τους τρεις τελικούς που έχασε, ο Ολυμπιακός ήταν ο θύτης στους δύο, το 2015 και το 2022, και η Κίνεφ στον έναν, το 2018. 

Στην ομάδα της Σαμπαντέλ που σήκωσε το τρόπαιο του πρωταθλητή Ευρώπης την Κυριακή, 21 Απριλίου 2024, ύστερα από το 16-10 επί του Ολυμπιακού στον τελικό, υπάρχουν τρεις πολίστριες, η Λάουρα Έστερ, η Ματίλντε Ορτίθ και η Μάικα Γκαρσία, που ήταν στην ομάδα των πρωτολείων, το 2011. Η Τζούντιθ Φόρκα, κορίτσι γεννημένο στο Σαμπαντέλ, μπήκε στο ρόστερ το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς. Οι τρεις έχουν κατακτήσει επτά Κύπελλα Πρωταθλητριών και η χαρισματική αριστερόχειρας εξτρέμ, έξι. 


NC Sabadell - Olympiacos SFP 9-10 (LEN Euroleague Final, 25/04/2015)


Ολυμπιακός: Ο πιο ανταγωνιστικός αντίπαλος 

Η Σαμπαντέλ νίκησε εύκολα τον Ολυμπιακό στη Βαρκελώνη, 16-10, αλλά με βάση του τι έχει στερηθεί, είναι ο πιο ανταγωνιστικός αντίπαλός της. Οι "ερυθρόλευκες" είναι στα τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών και θα ήταν εφικτό να έχουν περισσότερα. Το 2017 έχασαν σε έναν περίεργο τελικό από την Κίρισι και το 2019 είχαν "σφιχταγκαλιάσει" το τρόπαιο, αφού προηγούνταν τρία γκολ με λιγότερο από μισό οκτάλεπτο να απομένει: η Σαμπαντέλ έκανε 5-0 σερί και νίκησε 13-11. 

Στην ούγια, το κλάμα της Νικόλ Ελευθεριάδου και η υπέροχη εικόνα της Ιωάννας Χυδηριώτη να την αγκαλιάζει, να της λέει αστεία και να προσπαθεί, με τη σειρά της, να συγκρατήσει τους υδάτινους γυρίνους που στριφογύριζαν στα βλέφαρά της, δείχνει το γιατί οι "ερυθρόλευκες" τελούν στο ψηλότερο επίπεδο. Πρόκειται για αθλήτριες που κάνουν αυστηρή ζωή και έχουν προσδοκίες, όπως το να νικήσουν το θηρίο μέσα στο σπίτι τους. Ο Ολυμπιακός ήθελε να κάνει κάτι που δεν είχε κατορθώσει οποιοσδήποτε -και περισσότερο από όλους πλησίασε να καταφέρει ο ίδιος πριν από μία πενταετία. Να νικήσει τη Σαμπαντέλ στην έδρα της. 

Εδώ, το πρόβλημα ήταν ότι δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει το παιχνίδι της για όση ώρα έπρεπε. Φυσικά και ήξεραν όλες ότι η Φόρκα έχει το ελεύθερο, ότι τρέχουν όποτε μπορούν να βγάζουν κόντρες κατά συρροή και πως τα τρίλεπτά της μπορούν να διαμελίσουν οποιονδήποτε αντίπαλο. Ασφαλώς και γνώριζαν πόσο επιδέξια είναι η Ιρίνα Γκονζάλες και τι μπορεί να κάνει η Μπέα Ορτίθ, αν δεν περιοριστεί. Εννοείται ότι είχαν στο νου τους να μην αφήσουν να περάσει η μπάλα στη Μάικα Γκαρσία και στη Λέιτον. Προφανώς και αναγνώριζαν τις αδυναμίες της σπουδαίας φυσιογνωμίας στο τέρμα της Σαμπαντέλ, μιας αθλήτριας που έχει προσπεράσει κάθε προσδοκία, με το όνομα Λάουρα Έστερ. 


Ακόμα και η άνωθεν παράγραφος, όμως, δείχνει ότι πρέπει να διαλέξεις πώς θα... χάσεις. Το 2022, στον Πειραιά, ο Ολυμπιακός έπαιξε σαγηνευτικό πόλο, η Σαμπαντέλ, με τη Μάικα να μην είναι στα καλύτερά της, προσπάθησε να σκαρώσει τη δική της αντεπίθεση, αλλά τότε οι "ερυθρόλευκες", καίγοντας... κηροζίνη, την σκότωσαν εν τη γενέσει της. Τώρα δεν κατάφεραν να το κάνουν, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για πολλούς λόγους: μια σύγχυση συνολικά ή απλώς η κατάσταση του αντιπάλου. Ένα κενό που δεν γέμισε μια καλή ξένη πολίστρια. 

Ολυμπιακός: Ο χρόνος περνάει γρήγορα 

Η Νικόλ ήθελε αυτήν τη νίκη για τη δική της υστεροφημία και εκείνη των συμπαικτριών της και επειδή θέλει να νικάει, έτσι έχει μάθει. Αλλά ο χρόνος περνάει γρήγορα. Η Σαμπαντέλ είχε τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών (2011, 2013, 2014) όταν έχασε 10-9 στον Πειραιά με το γκολ της Φιλιούς Μανωλιουδάκη και πέντε (2016, 2019), όταν ο Ολυμπιακός πέτυχε το back2back εναντίον της στο "Πέτρος Καπαγέρωφ" το 2022. 


Olympiacos SFP - CN Sabadell : 11-7 (LEN Euroleague Final, 03/04/2022)



Οι Καταλανές αποδέχθηκαν τις ήττες τους, οχυρώθηκαν, ξεπέρασαν τον πόνο και μπόρεσαν να βρούν τον τρόπο να επιστρέψουν πιο δυνατές. Έτσι κάνουν οι πρωταθλήτριες, αυτό θα κάνει και ο Ολυμπιακός, ενορχηστρώνοντας την πορεία του για το νέο σπουδαίο συναπάντημα και ψάχνοντας per mare per terram τον τρόπο για να πάρει τη ρεβάνς του.