Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ δεν θα ξεχάσει εύκολα τη 13η Απριλίου 2023. Είναι η ημερομηνία που άλλαξε τον ρου της “δικής του” Σεβίλλης. Η ημέρα κατά την οποία ο ίδιος έβαλε τις βάσεις για τη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του. Την κατάκτηση του Europa League. Με τα θεμέλια να μπαίνουν στο "Ολντ Τράφορντ". Με τρόπο... τρελό. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προηγούνταν 2-0 στο 21', με ισάριθμα γκολ του Σάμπιτσερ, για το πρώτο παιχνίδι των προημιτελικών του Europa League. Όλα έδειχναν βαριά ήττα. 

Κι όμως, η Σεβίλλη του Μεντιλίμπαρ έκανε την αντεπίθεσή της στο τελευταίο μισάωρο. "Επνιξε" τους Κόκκινους Διαβόλους. Και με δύο... αυτογκόλ. Το πρώτο ο Τιρέλ Μαλάσια (84'), το δεύτερο ο... εξπέρ του είδους... Χάρι Μαγκουάιρ στις καθυστερήσεις. Στο σφύριγμα της λήξης κάτι είχε αλλάξει. Το κλίμα στο εσωτερικό της Σεβίλλης μεταστράφηκε ακραία θετικά. Από μια "τελειωμένη" χρονιά, κατά την οποία οι Ανδαλουσιανοί κινδύνευσαν ακόμη και με υποβιβασμό, ο Μεντιλίμπαρ έκανε το... θαύμα του. Στον επαναληπτικό, μία εβδομάδα μετά, η Σεβίλλη ποδοπάτησε με 3-0 τη Μάντσεστερ. Πέταξε έξω στον ημιτελικό τη Γιουβέντους και στον τελικό υπέταξε και τη Ρόμα του Μουρίνιο. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-crvxs9sl7el5)

Ο Μεντιλίμπαρ αποθεώθηκε από τους Ισπανούς. Όχι γιατί η Σεβίλλη κατέκτησε ακόμη ένα Europa League. Αλλά διότι κατάφερε να την κάνει ομάδα που κερδίζει, με αυτοπεποίθηση και παίζοντας το "δικό του" ποδόσφαιρο. Μια ομάδα κακοφτιαγμένη από τον Μόντσι, με «απογοητευμένους» ποδοσφαιριστές και οπαδούς. Με κακή ψυχολογία, κακές σχέσεις. Δεδομένα που άλλαξαν όταν ο νυν προπονητής του Ολυμπιακού ανέλαβε. Καθώς, όπως αναφέρουν έως και σήμερα οι Ισπανοί, πρόταξε τις ξεκάθαρες ιδέες του για το ποδόσφαιρο, την αφοπλιστική του ειλικρίνεια, την ευθύτητα, τον καλό χαρακτήρα, την ψυχραιμία, την ανάληψη ευθύνης. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cs1w63egqzjt)

Ο Ολυμπιακός και ο ευέλικτος Μεντιλίμπαρ 

Όπως στη Σεβίλλη, έτσι και στον Ολυμπιακό κάτι έχει αλλάξει. Ναι, οι Ερυθρόλευκοι διαθέτουν καλούς ποδοσφαιριστές. Όπως διέθετε και η ισπανική ομάδα. Αλλά απ' όλους αυτούς, ο Μεντιλίμπαρ δεν είχε διαλέξει κανέναν. Όλους τους βρήκε στο ρόστερ. Και χωρίς να αναζητήσει δικαιολογίες, δούλεψε μαζί τους. Τους "τσέκαρε" όλους. Τους δοκίμασε. Τους αξιολόγησε ταχύτατα. Κατέληξε γρήγορα τι μπορεί να κάνει με τα "υλικά" που έχει. Και επιδεικνύοντας σπουδαία ευελιξία, έφερε τα πάντα στα μέτρα του. 

Δεν χρειάζεται να είσαι μύστης των ενδότερων του Ολυμπιακού για να καταλάβεις πως κάτι έχει αλλάξει στου Ρέντη. Ο Μεντιλίμπαρ είναι ο βασικός λόγος. Όχι ο μοναδικός, καθώς έχουν παίξει κομβικό ρόλο οι αλλαγές που έκανε ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο ποδοσφαιρικό τμήμα, αλλά ο Βάσκος έχει έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα, που έχει παίξει ρόλο σε όλα. Από την ηρεμία της ομάδας, έως την αυτοπεποίθηση των ποδοσφαιριστών. Ενώ δεν είναι μυστικό ότι τακτικά και αμιγώς ποδοσφαιρικά, η φιλοσοφία και η νοοτροπία του, ταιριάζουν απόλυτα με τον σύλλογο του Μεγάλου Λιμανιού. Πίεση ψηλά, επίθεση, ένταση, τα πάντα για το γκολ και τη νίκη. 

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήξερε γιατί... Μεντιλίμπαρ 

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει συνεργαστεί με πολλούς προπονητές σε αυτά τα 14 χρόνια που έχει στα χέρια του τον Ολυμπιακό. Οι περισσότεροι ήταν καλοί προπονητές. Κάποιοι ίσως ήταν καλύτεροι από τον Μεντιλίμπαρ. Αλλά, αν μη τι άλλο, καταλαβαίνει, πλέον, ποιο είναι το προφίλ του προπονητή που μπορεί να βοηθήσει την ομάδα του. Ο Βάσκος είναι μια προσωπικότητα που αμέσως "έκανε" στον διοικητικό ηγέτη των Πειραιωτών. Πολύ απλά, διότι δεν είναι τυπικός προπονητής. 

Δεν είναι έτοιμος να ψάξει δικαιολογίες ή να μιλήσει ξύλινα. Είναι προπονητής που αναλαμβάνει ουσιαστικά τις ευθύνες του. Χωρίς μισόλογα. Και πάντα με ξεκάθαρη την προτεραιότητα "προστασίας" των ποδοσφαιριστών του. Και της ομάδας. Ένας "πάτερ φαμίλιας", που ο Ολυμπιακός είχε ανάγκη σε αυτή τη μεταβατική περίοδο. Αλλά και ένας προπονητής που είχε ανάγκη μια ομάδα με την επιθετική μενταλιτέ του Ολυμπιακού, για να αναδείξει τις προπονητικές του αρετές. Και μια φιλοσοφία που ταιριάζει σε κορυφαίους προπονητές, ομάδων-νικητών. Μέσα σε 63 ημέρες, ο Μεντιλίμπαρ κατάλαβε πού θέλει να είναι και ο Ολυμπιακός ότι είναι ο ιδανικός.