Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ δεν είναι “Μεσσίας”. Δεν είναι "ταχυδακτυλουργός". Δεν είναι κάποιος "επαναστάτης" του ποδοσφαίρου. Δεν φέρνει ρηξικέλευθες ιδέες. Όχι, ο Ολυμπιακός δεν είχε ανάγκη τίποτε από όλα αυτά. Είχε ανάγκη έναν "νοικοκύρη" προπονητή. Με γνώση, με σοβαρότητα, με προσωπικότητα, με ξεκάθαρες ιδέες και πλάνο. Αυτός ήταν ο λόγος που ο Βαγγέλης Μαρινάκης τον επέλεξε εξ αρχής, αποφασίζοντας δεύτερη αλλαγή προπονητή μέσα στη σεζόν. Και αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισε να τον κρατήσει στον Πειραιά, έως το 2025.

Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού έχει συνεργαστεί με δεκάδες προπονητές από το 2010, όταν πήρε στα χέρια του τις τύχες του συλλόγου. Εχει κάνει επιλογές που βγήκαν, άλλες που βγήκαν λιγότερο και άλλες που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποφάσισε να κρατήσει στον Ολυμπιακό τον Μεντιλίμπαρ, την πιο δύσκολη ημέρα της παρουσίας του στους Ερυθρόλευκους. Μετά από μια καταστροφική ήττα (4-1) από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στους "16" του Europa Conference League, μέσα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, που ουσιαστικά θέτει την ομάδα εκτός Ευρώπης.

O Ολυμπιακός, ο φετινός τίτλος στη Super League και τα 100 χρόνια

Αναφέραμε και νωρίτερα, ότι η απόφασή του δεν πάρθηκε εν θερμώ. Αλλά ήταν ειλημμένη. Και το παιχνίδι με τη Μακάμπι δεν άλλαξε τίποτε. Τουναντίον, όλα έγιναν όπως είχε προαποφασιστεί, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να δίνει τα ηνία του Ολυμπιακού στον 63χρονο τεχνικό. Ζητώντας να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να κατακτηθεί ο φετινός τίτλος στα 10 παιχνίδια των play offs που απομένουν για το φινάλε της σεζόν, αλλά και (κυρίως) να μπουν οι βάσεις για μια ομάδα που θα κυριαρχήσει τη νέα χρονιά.

Η απόφαση να στηριχθεί ο Μεντιλίμπαρ πάρθηκε από όσα συμβαίνουν εκτός αγώνων. Από όσα γίνονται στο Ρέντη. Από τη δουλειά του Βάσκου, ποσοτικά και ποιοτικά. Τη σοβαρότητά του, τον σεβασμό στον σύλλογο, την εμπιστοσύνη που εμπνέει στους ποδοσφαιριστές, το σθένος να παίρνει πάνω του δύσκολες αποφάσεις. Για τη νοοτροπία του, την προσωπικότητά του, τον χαρακτήρα του. Στοιχεία που σε μεγάλο βαθμό θέλει να τα αλλάξει και στο αγωνιστικό τμήμα. Απαιτώντας από όλους να βάζουν το εγώ τους κάτω από το "εμείς" και τις ανάγκες του συνόλου πάνω από αυτές του κάθε παίκτη, όποιος κι αν είναι.

Ο Μεντιλίμπαρ είναι σκληρός με τους ποδοσφαιριστές του, αλλά περισσότερο με τον εαυτό του. Η αυτοκριτική του είναι έντονη ακόμη και στις σκληρές ημέρες. Και δεν είναι για τα... μάτια του κόσμου. Ο Βάσκος δεν είναι "παιδάκι". Ούτε... τηλεοπτικός παρουσιαστής/αναλυτής. Είναι προπονητής. Διψασμένος, μάλιστα, για διακρίσεις, για τίτλους, για μεγάλα παιχνίδια. Και παράλληλα γνωρίζει τόσο καλά τι θέλει να κάνει, που έχει φροντίσει να το καταστήσει σαφές σε όλους.

Με τον Μεντιλίμπαρ ο Ολυμπιακός ξέρει τι θέλει να κάνει στο γήπεδο

Κανείς προπονητής στον πλανήτη δεν μπορεί να περάσει όλα τα στοιχεία που θέλει σε έναν μήνα δουλειάς, μεσούσης της περιόδου. Αλλά ο Μεντιλίμπαρ δείχνει ότι ακόμη και στα δύσκολα, έχει πλάνο. Εχει αντίδραση ποδοσφαιρική. Εχει αντίληψη του τι χρειάζεται η ομάδα του. Το παιχνίδι με τη Μακάμπι, είναι η μεγαλύτερη πληγή του, καθώς πιστεύει ότι ο ίδιος φταίει που δεν μπόρεσε να έχει στην... τσίτα τους ποδοσφαιριστές του και ειδικά την άμυνά του. Αλλά αυτό δεν αλλάζει το προφανές: Ότι με τον Βάσκο στον πάγκο του, ο Ολυμπιακός τουλάχιστον ξέρει τι θέλει να κάνει. Εάν αυτό "βγαίνει" διαρκώς, έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Αλλά προς το παρόν, το πρόσημο είναι θετικό.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης το περασμένο καλοκαίρι έκανε μια τεράστια επένδυση και έδωσε λευκή επιταγή στον Αντόνιο Κορδόν. Ο Ισπανός αθλητικός διευθυντής δεν κατάφερε να κάνει τη δουλειά και ειδικά σε επίπεδο μεταγραφικών επιλογών, τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Παρότι ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα. Αλλά το πλάνο του προσώπου ή μιας μικρής ομάδας ποδοσφαιρικών προσώπων, που θα "τρέξουν" τον σύλλογο, δεν αλλάζει. Αντιθέτως, ισχυροποιείται.

Με τον Μεντιλίμπαρ να είναι το πρόσωπο που θα έχει τον απόλυτο έλεγχο στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Με τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς σε ρόλο κομβικό και τον Κριστιάν Καρεμπέ να παραμένει ενεργός. Αλλά και με περαιτέρω ενίσχυση, πιθανότατα του μεταγραφικού επιτελείου. Μια κλειστή ομάδα ανθρώπων, που θα αναλάβουν να στηρίξουν τον προπονητή στη δουλειά που έχει να κάνει, άπαντες με ξεκάθαρη εντολή από τον Μαρινάκη. Και με μοναδικό στόχο τη βελτίωση του Ολυμπιακού.