Δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι τα αποτελέσματα των πρώτων προημιτελικών του Europa Conference League μπορούν κάλλιστα να αξιοποιηθούν ως θεμέλιο πρόκρισης από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ ενόψει των ρεβάνς το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης.

Ισχύει, βέβαια, και το αντίστροφο: Τα σενάρια των πρώτων αγώνων μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως "όπλο" και από τις αντιπάλους μας. Γιατί, απ’ όποιο πρίσμα κι αν αναλύσεις τους ιστορικούς επαναληπτικούς τα δεδομένα μοιάζει να είναι ίδια για Ολυμπιακό και Μπριζ και τα ίδια για Φενερμπαχτσέ και ΠΑΟΚ. Όσο φαβορί θεωρούνται οι "ερυθρόλευκοι", άλλο τόσο φαβορί πρέπει να λογίζονται και οι Βέλγοι, καθώς αμφότεροι πήραν προβάδισμα με ένα γκολ στα πρώτα παιχνίδια.

Κι όσο φαβορί θεωρείται ο ΠΑΟΚ έχοντας να ανατρέψει ήττα μόνο με ένα γκολ διαφορά, άλλο τόσο φαβορί πρέπει να λογίζεται και η Φενέρ μετά το 3-2 του "Γεώργιος Καραϊσκάκης".

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0hivutob7k1)

Οι κοινές ισορροπίες των δύο "ελληνικών" προημιτελικών του Europa Conference League

Τα σημειώνουμε για να μην μας καταβάλλει πάλι το… εθνικοπατριωτικό μας συναίσθημα και θεωρήσουμε τις δικές μας ομάδες φαβορί, αδιαφορώντας για την ισορροπία σεναρίου των δύο ζευγαριών.

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και Ραζβάν Λουτσέσκου ξέρουν ότι η πρόκριση στα ημιτελικά περνά πρωτίστως μέσα από την ψυχολογική και πνευματική προετοιμασία των ομάδων τους ενόψει των μεγαλύτερων αγώνων που θα έχουν δώσει στην καριέρα τους οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0hlrcoyxk69)

Πόσοι παίκτες που βρίσκονται στα ρόστερ των δύο "πρεσβευτών" μας έχουν γευτεί το νέκταρ της συμμετοχής σε έναν ευρωπαϊκό τελικό; Πλην του πολύπειρου Βιθέντε Ιμπόρα, ουδείς. Πόσοι παίκτες του Ολυμπιακού πίστευαν στο ξεκίνημα της σεζόν ότι θα μπορούν να πετύχουν ένα επίτευγμα που δεν έχουν καταφέρει να πλησιάσουν «ιερά τέρατα» του συλλόγου όπως ο Σιδέρης, ο Γιούτσος, ο Αναστόπουλος, ο Ντέταρι, ο Ριβάλντο, ο Ζιοβάνι, ο Καρεμπέ, ο Ιμπαγάσα, ο Βαλμπουενά;

Και αντίστοιχα στον ΠΑΟΚ. Πόσο εύκολο ήταν να διανοηθούν παιδιά όπως ο Κωνσταντέλιας ή ο Κουλιεράκης ότι θα έφταναν τρία βήματα από τη συμμετοχή τους σε έναν τελικό διοργάνωσης της UEFA, όταν δεν το κατάφεραν στο παρελθόν εμβληματικές μορφές του "Δικέφαλου" όπως ο Γιώργος Κούδας;

Η ιστορικότητα της στιγμής για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ

Καλώς η κακώς η βαρύτητα της ευθύνης των παικτών Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης δεν μπορεί να ελαφρύνει. Είτε θα γράψουν ιστορία, είτε θα μείνουν στην ιστορία για μια "τεράστια χαμένη ευκαιρία". Απλά και κυνικά…

Το ερώτημα, λοιπόν, στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε μετρώντας αντίστροφα για μια βραδιά που μπορεί να αποκτήσει επικές διαστάσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν είναι αν οι παίκτες των δύο ελληνικών ομάδων διαθέτουν την ικανότητα να αποκλείσουν Φενέρ και Μπριζ (δεδομένα μπορούν να τα καταφέρουν), αλλά αν μπορούν να αντέξουν το βάρος της ιστορικότητας της στιγμής.

Αυτή είναι, ομολογουμένως, μια απάντηση που είναι εξαιρετικά δύσκολο να δοθεί προτού δούμε την μπάλα να κυλά στο χορτάρι στους δύο σπουδαίους προημιτελικούς.

Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και για τους δύο προπονητές με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να έχει ένα μικρό πλεονέκτημα έναντι του Ραζβάν Λουτσέσκου, καθώς σε αντίθεση με τον Ρουμάνο τεχνικό βίωσε το "ειδικό βάρος" της συμμετοχής σε έναν ευρωπαϊκό τελικό μόλις πριν από ένα χρόνο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-ct0twmhu0qxl)

Αν και η συμμετοχή με τη Σεβίλλη σε τελικό Europa League δεν μπορεί επουδενί να χρησιμοποιηθεί ως μέτρο σύγκρισης με την πρόκριση ελληνικής ομάδας σε ευρωπαϊκό τελικό.

Με το συγκεκριμένο σκεπτικό, ενδεχομένως οι μέρες που μεσολαβούν μέχρι την επόμενη Πέμπτη να είναι καθοριστικές. Γιατί σ’ αυτό το διάστημα θα κριθεί το παιχνίδι της "πνευματικής αποφόρτισης" των δύο οργανισμών που μοιάζει απαραίτητη για να γραφτεί ιστορία.

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".