Πολύ πριν από το Euro 2024, στη Γερμανία, τον Ιούνιο του 2021 η Ουκρανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου λάμβανε εντολή να αφαιρέσει τις λέξεις «Glory to the Heroes» από τις φανέλες των ποδοσφαιριστών της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Η Ρωσία είχε παραπονεθεί ότι βρήκε το σύνθημα ανατριχιαστικά επιθετικό και στρατιωτικό. Οκτώ μήνες αργότερα, η ίδια Ρωσία, που εξακολουθούσε να δηλώνει ενάντια σε κάθε τι μιλιταριστικό, θα εισέβαλε στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και θα άρχιζε έναν πόλεμο που έχει στοιχίσει τη  ζωή σε τουλάχιστον 11.000 Ουκρανούς πολίτες και δεκάδες χιλιάδες δικούς της στρατιώτες.

Πέρασε μια τριετία κατά την οποία η UEFA παραμένει αδύναμη να κρατήσει την πολιτική μακριά από το ποδόσφαιρο, όσο και να προσπαθεί να πείσει ότι αυτό πράττει. Ο Guardian μάλιστα επισημαίνει μια ανατροπή πολιτικού χαρακτήρα που έχει σχέση με το Euro 2024.  

Euro 2024, εκλογές και φιλορώσοι

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο έχουμε νέα δεδομένα, τα οποία αφορούν τον Ε΄ όμιλο του Euro 2024. Συγκεκριμένα την αναμέτρηση της Ουκρανίας με τη Σλοβακία στο Merkur Spiel-Arena στο Ντίσελντορφ στις 21 Ιουνίου. Καμία από τις δύο ομάδες δεν θα φτάσει λογικά στη φάση των νοκ άουτ αγώνων. Όμως μιλάμε για κάτι περισσότερο από  αθλητική αντιπαλότητα.

Η νίκη του Πίτερ Πελεγκρίνι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Σλοβακίας το περασμένο Σάββατο ακολουθεί τον πιο σημαντικό θρίαμβο στις περσινές κοινοβουλευτικές εκλογές για τον συνασπισμό του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο. Φίκο και Πελιγκρίνι είναι σύμμαχοι. Και οι δύο είναι αντίθετοι με τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και χαρακτηρίζονται συνήθως ως φιλορώσοι.

Πριν από το Euro 2024 κατηγόρησε "Ουκρανούς Ναζί και φασίστες"

Για πρώτη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας, η Ουκρανία θα παίξει ποδόσφαιρο ενάντια σε ένα έθνος που υποστηρίζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με επικεφαλής έναν πρωθυπουργό που στο παρελθόν έχει κατηγορήσει για τον πόλεμο "Ουκρανούς Ναζί και φασίστες που δολοφονούν Ρώσους άμαχους".

Ουκρανία - Ισλανδία: 2-1  (playoffs EURO, 26/03/2024)

Μάλλον αυτό είναι το ματς πονοκέφαλος για την UEFA, καθώς η πολιτική δεν συναντά απλώς το ποδόσφαιρο και σε αυτό το Euro, αλλά μοιάζει να είναι και κάτι πολύ πιο ισχυρό από αυτό. Πρόκειται για μια αναμέτρηση που κατά κάποιο τρόπο τρομάζει τους διοργανωτές και όσο και αν δεν το μαρτυρούν, παρασκηνιακά προσπαθούν από τώρα να λάβουν μέτρα γι’ αυτή.